Nästa artikel
Bilfrågan: Spärr i datorn mot nya lampor?
Bilfrågan

Bilfrågan: Spärr i datorn mot nya lampor?

Publicerad 17 april 2012 (uppdaterad 18 april 2012)
"Är det sant att VW har en spärr i datorn så att den nya lampan inte får ström förrän en verkstad släckt felkoden?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på läsarfrågor om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Jag har hört från en mekaniker att det har eller ska bli lag på att man ska kunna byta glödlampor fram själv på nya bilar, vilket borde vara en självklarhet. Nu lär VW-koncernen ha gått runt lagen genom att lägga in en spärr i datorn så att den nya glödlampan inte får någon ström förrän en verkstad gått in och släckt felkoden. Är detta sant?

Johnny Mattsson

SVAR:
Om du byter ut en trasig lampa så behöver inte felkoden raderas utan belysningen kommer att fungera direkt. Däremot kommer felkoden ligga kvar i felminnet tills den raderas, dock utan att påverka funktionen.

Volkswagen avråder däremot från att du själv byter gasurladdningslampor (Xenon) då det handlar om högspänning och att man kan skada sig om man gör fel. Vissa lampor, till exempel LED-lampor i varselljuset, är dessutom inte utbytbara utan du måste byta hela strålkastaren på vissa modeller.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan? 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#v • Uppdaterat: 2012-04-20 15:32
Hanzzon

Mistro, Vi har testat två olika lampfabrikat på denna bil, Philips och Osram, räcker det? Vidare lägger vi inte ner en massa felsökning som givetvis kostar pengar om inte kunden vill göra en djupare felsökning av bilen, fattar inte riktigt hur du kan mena att vi ska börja laga fel på egna initiativ utan att kunderna vill detta det är det ju alltid kunden som avgör...

Du får gärna tro vad du vill, jag berättar bara om verkliga händelser och jag vräker inte ur mig var som hälst om jag inte har på fötterna om detta och har upplevt samma symtom på flera olika bilar av samma modeller där jag gav dig ett verkligt exempel men detta är tydligen svårt att ta in för vissa där man försöker skylla på allt i från fel på glödlamporna till att vi som verkstad gjort ett dåligt jobb eftersom vi inte provat olika lampfabrikat trots att vi i själva verket gjort just detta vilket jag tycker är en tråkig inställning.

#w • Uppdaterat: 2012-04-20 15:35
Hanzzon

Mctar, Då är det inte lika konstigt att du inte bytt någon glödlampa på dina VW under 50 000mil uppdelat på hela 7st bilar, det blir ju bara 7000mil per bil i snitt...

#x • Uppdaterat: 2012-04-20 16:34
mcregor (ej verifierad)

@Hanzzon: 7000 mil i snitt utan lampbyte är verkligen inte fy skam. Den enda av mina bilar som klarat mera är min förra bil - en Focus -07 - som gick nästan 9000 mil innan det var dags att byta halvljuslamporna (enkel operation dessutom). Min Corolla -03 var betydligt mycket hungrigare på lampor liksom min Golf -00 som jag hade före Corollan.

#y • Uppdaterat: 2012-04-21 17:03
snabb95

På V70 2,4D höll vänster halvljuslampa från fabrik 5471 mil, men den då monterade höll bara 181 mil.

Höger lampa från fabrik höll 4557 mil och den då monterade håller fortfarande efter 3000 mil. Jag vet tyvärr inte fabrikat på de olika H7 lamporna.

#z • Uppdaterat: 2012-04-22 17:27
Hanzzon

mcregor, 7000 mil i snitt utan lampbyten är helt klart riktigt bra!
Man får dock inte glömma att det var fördelat på 7st bilar under 15 år vilket bara blir lite drygt 2 år han i så fall haft varje bil innan byte så det avgör en hel del även det då tex mycket kortkörningar med många starter ger mer varierande spänningar samt temperaturer för glödlamporna än om man kör långa fina mil dagligen på kort tid.

#110 • Uppdaterat: 2012-04-22 22:57
Mistro

Du har helt rätt "Hanzzon" ! ....att jag påpekar det märkliga i att du dömmer ut alla 207 och 307:or p.g.a att ni på er verkstad tycker att det verkar som om de bränner mycket lampor är bra mycket konstigare än att Peugeot FAKTISKT skulle ha dessa problem på flera miljoner bilar.
Förstår verkligen inte varför jag fattar så trögt och ber om ursäkt för detta,..nästa gång du fattar ett beslut för ett helt märke så skall jag lyssna eftersom att du givetvis har rätt.
(råder alla andra att göra det samma för HALLÅÅ? ....ALLA vet ju att dessa bilar är skräp ändå )

För övrigt: om nu din kund är nöjd med att byta lampor varje månad och därför inte vill felsöka....varför gnäller DU här?

#111 • Uppdaterat: 2012-05-07 18:39
PNI

Runt 2500 landsvägsmil sedan är h7 lamporna slut.
Har man h4 håller de ca 4000 mil vid samma fabrikat och modell som ovan.
Testat på samma bilmärke och modell, före och efter facelift under minst 20000 mils körning.
Byter lampor gör man båda samtidigt.
Har själv varigt lat när man stått på någon bensinmack en mörk kväll i dåligt väder och bara bytt den trasiga. Det är ruskigt hur lika brintid lamporna har, har en slocknat tar det inte många dagar tills den andra slocknar.
Jag fattar inte hur folk vågar köra omkring i dagar med bara en halvljus lampa som lyser.
I vintras slocknade båda halvljusen samtidigt lyste när jag parkerade mot väggen. Sedan när jag startade och skulle köra därifrån 5 min senare,
lyste ingen. Kollade om säkringarna löst ut. men icke. Tejpade en sida från kvällstidningen över lampglaset och körde på helljuset hem. Inga mötande bilar blinkade och ljuset var lika svagt som när vägsaltet kladdat igen lampglasen. När helljusstyrkan behövdes så kopplade jag in extraljusen med
knappen som normalt kopplar bort de.

#112 • Uppdaterat: 2015-06-13 19:06
RobertSt2

"... inte utbytbara ..."
Någon mer som tycker att utvecklingen går bakåt?

#113 • Uppdaterat: 2015-06-13 19:06
RobertSt2

"... inte utbytbara ..."
Någon mer som tycker att utvecklingen går bakåt?

#114 • Uppdaterat: 2012-04-17 12:19
milkylainen

Ja.. Så kan man ju också resonera..
Jag tycker vi förbjuder alla att hantera vägguttag och glödlampor hemma. Det finns faktiskt flera ampere i de uttagen!
Dessutom borde inte folk få vistas i sina våt-utrymmen. Där finns el och vatten på samma ställe. Det kan faktiskt ske en olycka!
Man kan faktiskt vurpa och hamna med ena tån i taksockeln och den andra under en påslagen vattenkran!

....
Det är bara idioter som dör av sånthär. Det är hela poängen med darwinism.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.