Nästa artikel
Nya konkurshot mot Saab
Nyheter

Nya konkurshot mot Saab

Publicerad 11 augusti 2011 (uppdaterad 12 augusti 2011)
För några veckor sedan lämnades en första konkursansökan in mot Saab, nu kommer ett nytt hot från tre utländska leverantörer.

Fler och fler leverantörer tröttnar på Saabs oförmåga att betala sina skulder. Flera skulder kommer att mätas ut av kronofogden i nästa vecka, för några veckor sedan begärde Swepart verktyg AB Saab i konkurs och nu har tre utländska leverantörer enligt Svenska dagbladet sällat sig till skaran.

Svenska dagbladet skriver att det rör sig om tre bolag, varav två är tyska och ett är spanskt. Två av bolagen ska ha försökt nå Saab för att delge dem konkursansökan, men rätt personer har inte varit anträffbara. Under onsdagen hade fortfarande inget av bolagen lämnat in någon konkursansökan till tingsrätten.

Enligt Svenska dagbladet är det spanska bolaget Matrici S. Coop som tillverkar paneler. Saab ska enligt uppgift träffa dem för att söka en lösning under veckan.

Vi Bilägare har utan framgång sökt Saab för en kommentar.

Diskutera: Vad tror du om Saabs framtid?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2011-08-12 12:15
Erik T

lillstefan:

Det är ju omöjligt för mig att säga pga av att jag inte har informationen om vad som finns i den där eventuella garderoben som audi a5 sb nämnde (men nåt finns där tror jag). Men i stort sett känns det ju som att det är mkt "locket på" när det kommer till frågan saab automobil.
Som svar på din fråga din fråga: jag tkr dom kunde göra starkare på tryckningar när det gäller punkt 1 och 2 på saabnisses lilla lista. vad tkr du sj?

#c • Uppdaterat: 2011-08-12 20:57
lillstefan (ej verifierad)

Nu är mina åsikter kring denna affär inte så populära på denna sida, men mina tankar kortfattat:

Generellt tycker inte jag att staten ska lägga sig i företagande, företagen ska sköta sig själva. Om man ska ge bidrag, vad gör man då när samma ekonomiska situation inträffar om ett år? Bidrag igen? Avsluta och låta det dö, vilket skulle innebära att den tidigare satsningen är bortkastad?

Dessutom tycker jag att det luktar skum om Müller, han unnar sig bonusar trots att säljmålen har missats kapitalt.

Det kan ju faktiskt råda oklarheter kring Antonov, fast kanske borde det offentligöras varför. Han har sagt sig villig att gå in med en miljard, men dessa pengar kommer ju att ta slut på nolltid. Om han har så mycket pengar och till varje pris vill rädda SAAB, varför kan han då inte se till att betala tillbaka EIB-lånet så att han och Müller kan göra som de vill?

Jag tycker att det luktar skumt om det hela, men det är jag det. Frågan är om inte en konkurs kan vara bra i detta läge. Då kan man plocka ut det friska och starta på ny kula. Men visst, risken finns att många blir arbetslösa, men det blir väl en viss överföring av jobb, folk kommer ju att köpa andra bilar istället.

Det blev visst inte så kortfattat!

#d • Uppdaterat: 2011-08-12 21:46
Audi A5 SB

lillstefan; jag tycker att din sammanfattning var mycket bra. Speglar min egen uppfattning.

#e • Uppdaterat: 2011-08-12 23:11
Erik T

"börja på ny kula"? det är en intressant tanke. kan någon vänlig person förklara sammanfattat hur en sådan (konkurs å sedan pånyttfödelse) skulle kunna gå till. vilka omständigheter med skulder å sånt gäller.

#f • Uppdaterat: 2011-08-13 09:46
Audi A5 SB

"Börja på ny kula" var den delen av sammanfattningen som jag inte håller med om. Det funkar nämligen inte p.g.a. att Saab AB har rätt till namnet och vid kk så kommer man med allra största sannolikhet "ta hem" namnet för gott. Alltså, inga fler personbilar med namnet Saab.

#g • Uppdaterat: 2011-08-13 22:18
Erik T

ok namnet skulle inte vara samma. skulle ett nytt företag kunna forma samma produkter som saab gjort? om saab konkar allstå, å de nya köper nån slags rättighet, (dylikt) ?

#h • Uppdaterat: 2011-08-14 10:01
Audi A5 SB

I teorin, ja. Men i praktiken, nej. Det kostar för mycket att starta om "Baas" utan varumärket.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.