Nästa artikel
Bilfrågan: Varför så dåligt ljus?
Bilfrågan

Bilfrågan: Varför så dåligt ljus?

Publicerad 25 mars 2011 (uppdaterad 25 mars 2011)
"Vi har en Volvo V40 där ljuset från strålkastarna blivit riktigt dåligt. Någon idé att byta till nya?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Vi har en Volvo V40 -96 där ljuset från strålkastarna blivit riktigt dåligt. Har bytt ut H4-lamporna till Osram Nightbreaker, vilka gav lite bättre sken men fortfarande dåligt. Jag kan inte med blotta ögat se att reflektor eller lyktglas skulle vara defekta, möjligtvis en aning ”blästrad” glasyta då bilen snart gått 23 000 mil.

Har mätt upp spänningen till strålkastarna och får bra värden ända ut. Är det idé att byta ut strålkastarna till nya? Eller är det värt mödan/pengarna att efterkonvertera till xenon?

Sami Vihriälä, Sigtuna

SVAR:
Nej, det är knappast värt pengarna att konvertera till xenon. Däremot kan det vara idé att byta till nya H4-insatser. Det är inte bara frontglasen som slits med tiden, reflektorerna kan mattas utan att det syns.

Nya insatser kan du hitta på tillbehörsmarknaden från cirka 1 000 kr/styck.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2011-03-27 23:04
Patrik Olin

Jag har en v50 07 som har några vanliga lampor med "xenon-look" som är Volvo orginal. Men med det sämsta ljus jag någonsin haft. jag har bytt glödlampor flera gånger (de går sönder ofta) så jag har provat både dyrare och billigare modeller. Men utan någon större skillnad.
Men jag tror att bilfabrikanterna tittar mer på design än funktion. (Och förmodligen är det vi kunder som kräver det).

#c • Uppdaterat: 2011-03-28 09:34
saabnisse

Byt insatser, kostar t.ex. på Mekonomen ca 4000:-/par om du tycker att bilen är värd det .
Annars är det nog enklast att byta bil.

#d • Uppdaterat: 2011-03-29 16:14
Eric H

Köpte nyligen ett par (pirat)insatser till min 9000. Stor skillnad..
Företaget sa att kompletta insatser var en stor produkt för dem till bilar 7-8 år och äldre, längre håller de inte..Allt är i plast..

#e • Uppdaterat: 2011-12-13 17:57
sami vihriälä

Tack för alla kommentarer! Bestämde mig till slut för att byta till nya kompletta lyktor från Biltema á 999kr/st. Monterade åter Osram Nightbreaker-glödlampor. Halvljuset blev kanonbra! Helljuset blev också mycket bättre, men här skulle jag behöva komplettera med extraljus innan jag är helt nöjd. /Sami Vihriälä

#f • Uppdaterat: 2014-11-06 08:35
Mistro

Volvo V40 är inte en dålig bil i någon egentlig mening och den som anser/tror att en Mitsubishi är en dålig bil borde nog tänka efter ett par rundor till. Däremot är en bil ifrån -96 sällan värd att lägga någon större möda på men det finns förstås undantag.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.