Nästa artikel
"Förbjud dubbdäck i svenska städer"
Nyheter

"Förbjud dubbdäck i svenska städer"

Publicerad 23 december 2010 (uppdaterad 4 januari 2011)
Inför ett nationellt dubbdäcksförbud som gäller alla stadsmiljöer, skriver miljöpartisten Karin Svensson Smith i en debattartikel.


Regler respekteras lättare om de är enkla att följa. I dag måste bilister kontrollera var förbud mot dubbdäck finns, undvika dessa eller ha med sig en extra uppsättning däck.

Därför menar miljöpartisten Karin Svensson Smith att dubbdäck bör förbjudas i stadsmiljöer över hela landet.

I en debattartikel i Expressen skriver hon att barn i städer borde ha rätt att växa upp i miljöer utan farliga partiklar i luften, som dubbdäcken river upp.

”Hastighet och avstånd viktigare”
Hon pekar på exempel från Norge där användandet av dubbdäck minskat sedan särskilda dubbavgifter infördes och Tyskland där dubbdäck är förbjudna.

Istället för dubbdäck menar Karin Svensson Smith att anpassning av hastigheten och avstånd till andra fordon är viktigare för att minska olycksrisken.

Enligt förslaget skulle dubbdäck vara tillåtna utanför städer där överskridna partikelnivåerna inte är ett problem.

Diskutera: Vad tycker du om ett förbud av dubbdäck i stadsmiljöer?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#14r • Uppdaterat: 2011-01-19 11:33
AnonymousTage (ej verifierad)

Karin du har väl haft många erbjudanden om taxikörningar i södra och mellersta sverige de senaste veckorna.Att lösa dina problem är väldigt lätt.Förbjud all biltrafik i städerna! Pga: mina medtrafikanter så andvänder jag dubbade vinterdäck.Det gäller att kunna hålla sig undan eller få stopp när odubbade kommer farande.Skiftgång och 8,6 mil pendling.

#14s • Uppdaterat: 2011-01-19 11:40
Anonym-ous (ej verifierad)

Pender: jag skulle föredra om rätt person hamnar på rätt plats, dvs en finansminister ska förstå sig på ekonomi (inte som Ringholm...) försvarsministern ska förstå sig på militära frågor och en utbildningsminister ska begripa sig på skolan...
så jag tycker EricH har en poäng där...

#14t • Uppdaterat: 2011-01-19 16:32
Jan W (ej verifierad)

Den här är så dum att klockorna stannar. Om jag som bor på landet ska åka till stan, vilket ju händer, ska jag byta däck vid infarten då?

#14u • Uppdaterat: 2011-01-19 17:10
J.Hundt (ej verifierad)

Jan W. Håller med Dig helt och fullt! Det är så dumt, att det egentligen inte är värt en kommentar!
Detta är sagt av en politiker, utan körkort och bil och som tar taxi till sina förrättningar(avdragsgillt)! Vad tror hos att taxin har för däck? Det går bra att kläcka ur sig vilka dumheter som helst, bara man är politiker. Dessutm bor denna dam mitt i smeten i Lund och behöver således inget annat fordon är rollator!

#14v • Uppdaterat: 2011-01-19 18:57
Yrkeschaufför (ej verifierad)

Ja,jag säger då det.Är man politiker,så behöver man tydligen inte så hög IQ.Den dag Vägverket och Gatukontoret inte "sover" när det är glansis på gator och vägar,så kanske det går att köra dubbfritt.Inte förr.Sjukvården lär inte bli sysslolösa heller om dubbdäcken förbjuds.Vad tog "nollvisionen"vägen? Men vad bryr sig en politiker om alla som kommer att bli invalidiserade eller omkomma i trafiken...bara de får fortsätta med sin lek?

#14w • Uppdaterat: 2011-01-19 22:06
Stig Palm (ej verifierad)

Karin Svensson är välkommen att köra dubblöst i backen där jag bor i Göteborg så får hon se hur det går? Speciellt denna med globalt värme utsatta stad Göteborg. Jag kör nämligen, som hon vill, dubblöst.
Har efter denna vinter ändrat uppfattning. Ska den global uppvärmningen fortsätta blir Göteborg ruskig att bo i där växlingarna runt noll kommer i serie.
Välommen till verkligheten Karin!

#14x • Uppdaterat: 2011-01-20 10:32
Eric H

@Pender 2011-01-17, 18:15
Jag funderade länge över om jag ska sänka mig till att svara på trams men..
Hoppas att nästa gång du hamnar på sjukhus blir opererad av ett sjukvårdbiträde eller nån medlem av Amatörkirurgernas Riksförbund.
"Kunskaper" i ämne och yrke tycks i din värld vara överflödigt.

#14y • Uppdaterat: 2011-01-20 15:56
J.Hundt (ej verifierad)

Karin Svensson-Smith.
Den vise söker visheten, den dumme tror sig ha funnit den!! Om Du förstår vad jag menar?

#14z • Uppdaterat: 2011-01-20 19:27
Eric H

@J Hundt
...eller uttryckt på annat sätt: Ju mer man lär sig - ju mer inser man hur lite man egentligen kan..

#150 • Uppdaterat: 2011-01-21 13:46
Tqt (ej verifierad)

Håller med om hastigheten dock inte om dubbdäcken. Dom är säkrare än alla odubbade däck.. Dock där det körs mycket behöver alla inte ha dubbat beror på var man kör men pendlar man mellan olikastäder måste man ha dubb, sen om man kommer tillexempel till stockholm ska man ju inte få straff avgifter för man inte vill bo där.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.