Nästa artikel
Tre av fyra positiva till fartkameror
Nyheter

Tre av fyra positiva till fartkameror

Publicerad 13 december 2010 (uppdaterad 13 december 2010)
Fartkameror övervakar hastigheten på ett bra sätt. Det menar tre av fyra i Trafikverkets årliga attitydundersökning.

Svenska bilister gillar hastighetskameror, mitträcken och alkolås.

Den slutsatsen drar Trafikverket av Statistiska centralbyråns undersökning om attityder till trafiksäkerhetsåtgärder. Undersökningen visar bland annat:

» Tre av fyra är positivt inställda till automatiskt hastighetsövervakning med kameror.

» Två av tre tycker att alla bilar ska utrustas med alkolås.

» Fyra av fem anser att alla större vägar ska ha mitträcken.

» 85 procent tycker att alla bilar borde ha bältespåminnare.

– Det är en stabil bas för det fortsatta trafiksäkerhetsarbetet att trafikanterna ser det långsiktiga syftet, så att man accepterar även åtgärder som på kort sikt kan upplevas som jobbiga, kommenterar Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket.

Undersökningen genomförs på uppdrag av Trafikverket och omfattar 11 400 personer, slumpvis utvalda mellan 15 och 84 år. Svarsfrekvensen var 54 procent.

Diskutera: Vad tycker du om attitydundersökningen?

Länkar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2010-12-13 16:03
Lars J (ej verifierad)

Ser just att bortfallet i undersökningen var 46 %. En så låg svarsfrekvens ger inte underlag för några slutsatser. I första hand måste man göra en bortfallsanalys, därefter kan man börja analysera!

#m • Uppdaterat: 2010-12-13 16:05
Thopa (ej verifierad)

Fartkameror är diskriminerande, på en 90 -100-110 väg åker inga tradare fast. Motorcyklister har frikort för dom har ingen reg-skylt fram. Skrota systemet o anställ folk påTrafikverket med IQ över 30. Jag har skrivet till Vi Bilägare om detta men inget händer, detta är diskrimenering.

#n • Uppdaterat: 2010-12-13 16:15
Anonymous (ej verifierad)

J.Hundt: Kan du precisera vad som är så korkat? Att den perfekta världen inte existerar? Att människor inte är perfekta och aldrig kommer att bli det? Eller att det alltid finns ett visst mått av eftersläpning hos en befolkning när det gäller att följa ändrade regler eller införande av nya? Eller blev resonemanget om trafikfarliga äldre för mycket - att precis som det finns unga, oerfarna förare som klantar till det så finns det minst lika många äldre som av olika åldersskäl bryter mot trafikreglerna (dessutom att ens veta om det många gånger)?

Seså, du kan bättre än att bara slänga ur dig opreciserade rallarsvängar.

#o • Uppdaterat: 2010-12-13 16:21
Lars J (ej verifierad)

Och när jag läser allt som skrivits i frågan här, tyvärr i efterhand, ser jag att mina argument redan framförts av andra. Jag måste få byta spår ett ögonblick. Anonymous hävdar i ett tidigare inlägg att folk över 60 inte borde bli tillfrågade. Det var väl en onödigt grov generalisering...

#p • Uppdaterat: 2022-11-02 21:27
Gäst (ej verifierad)

Jag kan inte heller tänka mig att denna undersökning är representativ för folkviljan. Siffrorna är så överdrivna att de inte kan tas på allvar.

Men givetvis myser Tingvall och hans anhang på Trafikverket.

#q • Uppdaterat: 2010-12-13 16:40
J.Hundt (ej verifierad)

Anonymus. Efter att återigen tvingat mig till att läsa Din insändare, så ger jag Dig helt rätt: den perfekta världen finns inte! Varför? Måste jag svara på det?
Rallarsvingar? Hahaha, ibland måste man måla med breda penslar! Bli nu inte purken för det och då kan Du väl nyansera Din tidigare insändare lite! Det där med äldre var väl grovt tilltaget, eller! Förmodeligen anser Du att Du har perfekt ålder för bilkörning och bedömning! Själv är jag 53 och ett halvt och fortfarande prickfri både här och där! Om Du nu undrar!

#r • Uppdaterat: 2010-12-13 16:56
Anonymous (ej verifierad)

Hundt: Fortfarande inga resonerande och utredande svar utan bara ett omoget och retfullt beteende på dagisnivå. Jag vet ett ställe på dig som i alla fall INTE är prickfritt.

Jag skulle gärna se ditt (uppenbarligen för dig) självklara svar om varför den perfekta världen inte finns. Om du nu mot förmodan svarar bör du hålla i minnet att du själv inte på långa vägar platsar i alla de discipliner som stipulerar den perfekta världen. Du må göra allt rätt i trafiken (ursäkta dock om jag tvivlar) men brister på andra punkter. Den vetskapen räcker för att slå fast att den perfekta världen inte existerar - inget område och ingen person undantagen. Varför sitter en bunt personer och granskar våra deklarationer? Varför finns det livsmedelsinspektörer som granskar t.ex. restauranger? Varför finns det sotarmästare som kontrollerar nyinstallationer av t.ex. braskaminer? Jo, därför att det fuskas och görs misstag. Den perfekta världen finns inte och du Hundt - den självutnämnda, prickfria bilföraren och (som det känns mellan raderna) allmästaren - är en del av den.

Skriv vilken smörja du vill, jag ids inte svara på den någon mer gång.

#s • Uppdaterat: 2010-12-13 17:04
Lars J (ej verifierad)

I inledningen står att läsa att Trafikverket drar slutsatser av SCB:S undersökning. SCB har givetvis sakkunskap och inser att det inte går att dra några slutsatser av en undersökning med sådant bortfall. Handläggande tjänsteman inom Trafikverket verkar dock sakna insikt...

#t • Uppdaterat: 2010-12-13 17:06
J.Hundt (ej verifierad)

Anonymus. "Skriv vilken smörja du vill, jag ids inte svara på den någon mer gång"
Jag håller med Dig!.Å´ Du...kolla Din hypertonia vid tillfälle! Du kan drabbas avpectus pectoris tentatio och det är riktigt otrevligt! :-(

#u • Uppdaterat: 2010-12-13 17:51
J-E Gustafsson (ej verifierad)

Hastighetskameror är i princip alltid felplacerade t.e.x. hur många finns vid Essingeleden. Där nästan alla hålller högre fart än föreskriven.
Alkolås OK om förs-premierna skulle bli avsevärt lägre.
Mitträcken ytterest tveksamt då de medför mycket ryckigt trafik tempo.
Bältespåminnare, varför? bältet åker alltid på helt reflexmässigt. Vigtig motorinfo drunkar i bältespåminnarens singnaler!?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.