Nästa artikel
Bilfrågan: Volvos torkare inte gjorda för vintern?
Bilfrågan

Bilfrågan: Volvos torkare inte gjorda för vintern?

Publicerad 13 oktober 2010 (uppdaterad 13 oktober 2010)
"Jag har en Volvo V70 som är utmärkt – men vem ansvarar för vindrutetorkarna? Den vänstra går ju inte att fälla upp när torkarbladen står i viloläge." Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Jag har en Volvo V70 2.0F -09 som är en alldeles utmärkt bil. Men vem har ansvaret för konstruktionen av vindrutetorkarna?

Den vänstra (framför föraren) går ju inte att fälla upp när torkarbladen står i viloläge utan att stöta emot motorhuven!

En vanlig åtgärd på vintern är att jag brukar fälla upp torkarbladen när jag förväntar mig snöfall eller frost på morgonen när jag ska ha bilen. För att detta ska fungera på V70 2.0F så måste man stanna torkarna (motorn) i ett läge mitt på vindrutan för att kunna fälla upp båda torkarna utan att de tar i motorhuven.

Och vad gör man när man kommer ut på morgonen och bilen är nedsnöad eller nedisad? Jo, man startar bilen medan man sopar av snön eller skrapar bort isen. Torkarna startar och då tar vänster torkare i motorhuven! Har ingen motorjournalist upptäckt detta?

Och ännu mer oroväckande, tydligen ingen på Volvo heller. Eller har jag totalt missuppfattat något?

John-Åke Johansson, Fors

SVAR:
Visserligen är Volvo tillverkad i Sverige men snö och is är ett problem som bara förekommer på några få marknader.

Volvo är inte ensamt om placeringen av vindrutetorkare under huvens kantlinje, vilket har gjorts för att förbättra aerodynamiken och därigenom sänka bränsleförbrukningen.

Ofta är detta kombinerat med elektrisk uppvärmning av området i vindrutan där torkaren parkeras. Tydligen är det inte fallet på din Volvo.

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2010-10-13 19:09
Alpina (ej verifierad)

Fascinerande... Trots att BMW inte gjort detta på sina modeller, så drar de i alla fall betydligt mindre än motsvarande Volvo...

#c • Uppdaterat: 2010-10-13 21:00
Jägaren (ej verifierad)

1) Är det verkligen möjligt att den är "den" Bo Larsen som skriver ett inlåägg på Vi Bilägare?
2) John-Åke Johansson, Fors: Du vet väl att det är normalt är förbjudet att köra motorn på tomgång mer än max en (1) minut? I vissa fall är det helt förbjudet. I ditt fall kan det vara så att du bor ute på vischan och då kan du naturligtvis bortse från detta inlägg.
3) Vem var det egentligen som svarade på frågan?
4) Om det är som "Bo Larsen" säger att det står i instruktionsboken är det inte ett dugg förvånande att bilägarna inte vet hur man skall göra eftersom nästan ingen läser i den. Alla garantier borde upphöra att gälla om kunden kan beslås med att ha struntat i att läsa i instruktionsboken. Dessutom borde alla som tar ut en helt ny bil tvingas skriva under ett papper i vilket de lovar att läsa instruktionsboken från pärm till pärm - och gör de det inte och det kan bevisas - tja, bye bye garanti.

#d • Uppdaterat: 2010-10-14 08:32
Qvist (ej verifierad)

Ja, som andra också påpekat. LÄS INSTRUKTIONSBOKEN!!!!!!!
Sätt er och läs instruktionsboken från pärm till pärm, åtminstone en gång när ni köpt bilen, så ska ni se att ni inte behöver skriva till tidningar varje gång ni funderar på hur bilen fungerar. Ni kommer säkerligen dessutom att upptäcka finesser som ni inte hade en aning om!

#e • Uppdaterat: 2010-10-14 10:58
bresky

Vad jag förstått det så finns det visst en lag om att de ska ligga under motorhuvens kant för att skadorna på personer man kör på ska bli mindre. eller så kanske det bara är ett sätt att få bättre poäng i euro ncap fotgängarskydd.

#f • Uppdaterat: 2010-10-14 14:47
jarno trullä' (ej verifierad)

lägg på filt på runtan och lägg torkarna vilandes på då, de funkar bra så länge de inte är snö för då slipper man igenfrostad ruta.

#g • Uppdaterat: 2010-10-14 17:07
Andrè (ej verifierad)

Jag orkar inte läsa alla kommentarer, kanske är jag inte den första med detta svar ????????
Min Skoda Octavia har "dolda torkare under huvkanten". Det finns inga problem att få torkarna i vertikal-läge så att man bekvämt kan byta torkarblad.Man behöver bara läsa instruktionsboken. Skoda tillhandahåller en utförlig instruktionsbok, hur det är med Volvo vet jag inte ???????????

#h • Uppdaterat: 2010-10-15 18:31
Reidar

Fjädern som trycker torkarbladet mot rutan förstörs om man har torkararmen utfälld under en längre tid. Beroende på bilmodell kan det bli riktigt dyrt att köpa nya torkararmar. Om fjädern ger för låg kraft blir rengöringen sämre med dåliga fjädrar än med slitna torkarblad.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.