Nästa artikel
Dieselbilar ökar kraftigt i Sverige
Nyheter

Dieselbilar ökar kraftigt i Sverige

Publicerad 19 juli 2010 (uppdaterad 21 september 2010)
Nyregistreringarna av dieselbilar ökar kraftigt i Sverige. Det visar BIL Swedens läns- och kommunfördelade statistik för januari-juni.
- Den ökade andelen dieselbilar är mycket positiv ur miljösynpunkt, och är en viktig förklaring till de snabbt sjunkande koldioxidutsläppen från nya bilar, säger Bertil Moldén, vd för BIL Sweden, och fortsätter:

- En dieselbil släpper ut 20 procent mindre koldioxid och förbrukar 30 procent mindre bränsle än en motsvarande bensinbil.

Dieselbilar är på frammarsch i Sverige. BIL Swedens läns- och kommunfördelade statistik för perioden januari-juni visar att nyregistreringarna av dieselbilar ökar kraftigt.

- För bara fem år sedan var dieselandelen i Sverige endast 10 procent. Vi har nu äntligen fått en europaanpassning av den svenska bilmarknaden och i juni var 50 procent av alla nya bilar dieslar vilket är ungefär samma nivå som europasnittet, säger Bertil Moldén.

Miljöbilsklassade dieselbilar med koldioxidutsläpp på högst 120 g/km ökar mest och står numera för den största andelen av miljöbilsregistreringarna i riket som helhet.

Jämtland i topp

Den högsta dieselandelen under perioden januari-juni hade Jämtlands län med 65,8 procent dieselbilar av de totala nyregistreringarna i länet.

Därefter följer Norrbottens län med 63,7 procent, Västerbottens län med 60,6 procent, Dalarnas län med 57,9 procent och Västernorrlands län med 56,7 procent.

Riksgenomsnittet för dieselandelen var 50,0 procent i juni i år jämfört med 38,8 procent motsvarande månad ifjol. Under perioden januari-juni i år var dieselandelen 48,5 procent, vilket kan jämföras med 38,5 procent under motsvarande period ifjol.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2010-07-19 19:19
Jes (ej verifierad)

Okay, men nåt som inte är bra med dessa kreaturs avgaser .. har jag hört om.
Dessutom tycks "häst och vagn" betyda hästar efter någon stor FWD-vagn.

#c • Uppdaterat: 2010-07-19 21:21
stigm (ej verifierad)

Kör en liten diesel (partikelfilter)och med ett utsläpp på 140 men betalar mer än dubbelt i skatt mot t.ex.en Porche av dyraste modell och som har ett utsläpp på närmare 300.Måste vara vår mijöministers sätt att stödja finansministern men inte miljön.

#d • Uppdaterat: 2010-07-19 23:38
mythbuster (ej verifierad)

Stigm m.fl. Om jag inte minns fel (rätta mig gärna) så har diesel som bränsle förhållandes lägre skatt än bensin för att inte missgynna tunga sidan. Detta kompenseras med högre fordonsskatt. Jag kan ha fel här men har för mig att så är systemet utformat. Rätt eller fel men så var det tänkt. Med dagens värden på emissioner skulle man kanske kunna tänka sig en fordonsskatt på nya fordon som närmar sig noll och lägga allt på bränslet. D.v.s. den som kör mkt, sliter mkt på vägen, förorenar mer och får därmed betala mer. Men tror vi inte är där politiskt än på länge. Finns endel kvar att lösa innan dess.

#e • Uppdaterat: 2010-07-19 23:51
Johan (ej verifierad)

Värst vad de flesta verkar negativa till diesel! Jag bytte en Saab 95 Aero mot en Audi A3 TDIe (som skall bytas mot en A4 TDIe i oktober). Kan inte tänka mig något annat än diesel, mycket snålare och trevligare att köra. Jag inbillar mig att jag gjorde miljön en tjänst med bilbytet. Kommentarer på det?

#f • Uppdaterat: 2010-07-20 00:12
MattiasD (ej verifierad)

Johan, dieseln ger ökade utsläpp av kväveoxider som bidrar till försurning av naturen och är mycket hälsofarligt. Partikelfiltret släpper igenom små partiklar som tränger långt ner i våra lungor och ut i blodet. Med partiklarna finns föroreningar från avgaserna. Nettotillskottet av koldioxid är större än t ex etanol. Dessutom ger du ett fortsatt stöd till oljeindustin istället för att stödja förnyeslebart. Hur kan det vara bra för miljön? Kanske Bertil Molden från Bil Sweden kan förklara?

#g • Uppdaterat: 2010-07-20 00:15
MattiasD (ej verifierad)

Skatten på diesel är mer än 1 kr mindre jmf med bensin. En del tas igen på bilskatten men långt ifrån allt. Och de sk miljödieselnarna är skattebefriade 5 år och det blir då en skattesubvensionering av dieselbränslen. Är det dit våra skattepengar ska gå?

#h • Uppdaterat: 2010-07-20 00:22
Johan (ej verifierad)

Kan någon av er som verkar mycket kunniga angående utsläpp föreslå vilket drivmedel jag skall köra på? Pendlar 10 mil om dagen och bor på "landet".

#i • Uppdaterat: 2010-07-20 00:42
MattiasD (ej verifierad)

Johan, finns egentligen bara två alternativ - biogas och etanol. Kolla vilka bränslen som finns att tanka där du bor. Väljer du gas kika på Passat Ecofuel och etanol Audi 2.0 TFSI E85. Tyvärr finns det inte mångabilar som klarar både gas och etanol. Men Saab 9-3 Biopower finns i en efterkonverteras gasversion, som då klarar både etanol occh gas.

#j • Uppdaterat: 2010-07-20 00:43
Krister (ej verifierad)

Det var ett otroligt tjatter om partiklar och miljön.
Först, dubbdäck (som vissa kör med även på sommaren) genererar värre partiklar än diesel.
För det andra finns det alternativ till fossildiesel, nämligen syntetisk biodiesel, gjord på förnyelsebar biogas.
Så dieselbilarna är framtiden.

#k • Uppdaterat: 2010-07-20 01:11
Johan (ej verifierad)

Där jag bor finns bensin och diesel. Valet blir alltså väldigt lätt: diesel. Har provkört både gas och etanol jag tycker dieseln är helt överlägsen rent körmässigt och ekonomiskt. Dieseln är tillräckligt miljövänlig för mig.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.