Bild
Nästa artikel

Om biltvättar, spolarvätska, mackar och hotell...

Innehavare av automattvättar drar in rätt mycket pengar den här tiden på året. Jag kom tillbaka från en 275-milaresa i lördags med en kraftigt nedsmutsad bil. Eftersom det är en Volvo V60 så var även bakrutan igenbeckad; bakrutetorkaren på V60 är som bekant i praktiken värdelös.

Jag körde direkt till OKQ8, Solna, för att tvätta bilen. Lång kö. Gjorde ett nytt försök i söndags, kö. Ett tredje försök hos OKQ8, Globen, var lika fruktlöst. Vem har tid att sitta och vänta trekvart för att få bilen tvättad?

Annat som mackarna tjänar mycket pengar på den här tiden på året är spolarvätska. 75 spänn för fyra liter färdigblandad är ett rätt saftigt pris. Faktiskt en krona dyrare per liter än långfil.

I alla fall köpte jag en dunk spolarvätska på en mack i dag och grabben i kassan fick syn på min bil utanför med dekalen "långtest".

– Testar du bilar? Hur går det till? Får du låna bilen gratis? Var...

Där kände jag att jag var tvungen att bryta av och förklara:

– Alltså, Vi Bilägare köper in fem nya bilar varje höst som vi kör ett år och testar på olika sätt.

Vi Bilägare, Sveriges överlägset största biltidning, hade grabben i kassan inte en susning om (ja, det sved!) men det där med att köra testbil ett år fick honom att spärra upp ögonen på allvar.

– Va´, sitter du och kör bil ett helt år!? Vilken dröm...

Inte förrän jag hade satt mig i bilen förstod jag att han trodde att jag inte gjorde annat än körde omkring med en testbil på heltid i ett år.

Bensinmackar, förresten – jag har noterat att det hänt saker med kundbemötandet på senare tid. Inte nog med att man ofta möts av vänligt leende personal – de har sin uppmärksamhet riktade mot kunderna och inte mot varandra bakom disken. Och de tuggar inte på lösgodis.

Ja, det finns ju tyvärr undantag förstås. På en mack i Sverige har tiden stått stilla. Jag hade inte tankat där på flera år när jag gjorde det häromdan. Som kund kände man sig lika ointressant och betydelselös som för 20 år sen.

Jag begriper inte detta nonchalanta sätt mot kunderna som dessbättre blir allt ovanligare. Det är ju detsamma som att själv, med berått mod, sabotera sin egen verksamhet.

Det gjorde minsann inte den unga kvinnan i recpetionen på Scandic i Örnsköldsvik när jag checkade in där på fredagskvällen på väg hem. Jerry Williams hade turnépremiär i Ö-vik just den kvällen så det var rätt fullt på alla hotell i stan.

Men jag fick ett rum och dessutom bästa tänkbara bemötande.

Sånt har betydelse. Om jag tar omvägar runt den dåliga macken så åker jag gärna en omväg för att ta in på det goda hotellet.

Kommentarer

#1
Gert Andersson
2011-03-07 14:52

Va! Tvätta en helt ny bil i mackens "taggatrådsrulle" med återvunnet saltvatten?

Jo men det får finnas gränser, alltför fejkleende personal är jobbigt det med. Lika jobbigt som Yarls Daciahat.

Har Volvo inte fixat torkaren än? Varför testa sådant skräp som folk ändå köper av gammal vana? Vill se vilken av japanerna som är bäst istället!

Haha, köra omkring ett år vore ett redigt test. Kanske något att tänka på istället för att tävla med Kissie (snygg tjej) om bloggandet?

Här i GDS-hallen finns det alltid plats. På 20 minuter tvättar jag bilen, sköjer av mattorna och sköljer av motorn. (Förutsatt att bilen inte är extremt skitig.) Till en kostnad på 50 kronor. Är bilen skitig brukar jag bara ta utv., går då på 15-20 min. Mysigt att pyssla, motion, miljövänligt, billigt, skonsamt...

Motion var att ta i. Vaxade bilen lite snabbt i höstas så räcker med lite lätt gnuggande på de mest skitga platserna men längst ner tar jag på lite avfettning ifall bilen är förjävlig.

#2
Ted S
2011-03-07 15:53

Synd att ViB sabbar sina nya fina bilar med att köra dem i automattvätt!! Själv handtvättar jag alltid mina nya bilar. I instruktionsboken står det att man inte ska automattvätta de första 6 månaderna....

#3
Roger Skagerström
2011-03-07 20:16

Haha automattvätt ja

Handtvätt:
- Man fryser arslet av sig vintertid
- Risken att man får grus i tvättsvampen så här års är överhängande. Går åt en jävla massa svamp.
- Man får cirkelformade tvättrepor

Automattvätt med borstar:
- Varmt och gött!
- Låter som ett sommarregn när man sitter inne i bilen.
- Man får längsgående tvättrepor.

Automattvätt högtryck
- Man får frysa lite när man applicerar en flaska avfettning (så får man ut sitt agg mot miljön också som tar alla mina pengar).
- Varmt o gött.
- Man får inga repor.

#4
Jan Ö
2011-03-07 20:22

GDS-hall = varmt och skönt.
Spola först och försök undvika grus i svampen. Uppifrån och ner.

Borstfri tvätt fungerar endast på sommaren om bilen inte är så skitig..

Borstar repar mer en ett enstaka gruskorn i svampen...
Automattvätt = snordyrt.

#5
Roger Skagerström
2011-03-07 20:48

Jag har kört min i automattvätt otaliga gånger och har då inga nämnvärda rebbildningar i lacken. Har förvisso BVS-behandling på den.

Med tillräckt med avfettning funkar faktiskt borstlöst på vintern med. FÖR mycket salt klarar det inte men funkar.

GDS-hall är inte så billigt det heller. Om du räknar med att det kostar 50-100 kr för hallen, sen ska man ha avfettningen med (en flaska räcker sällan till två gånger, så brukar slösa med det och använda en hel flaska) så är man uppe i priset för en automattvätt.

Men det är ju sant att den bara blir riktigt ren om man handtvättar.

#6
Jan Ö
2011-03-07 20:57

Handtvätt är det bästa. Blir renast överallt på bilen.

Avfettning behöver man inte vräka på. Inte om bilen är någorlunda blank iaf. Brukar räcka med lite duttar längst ner på dörrarna.

En flaska avfettningsmedel 30 kronor.
10 svampar med vaxshampo 35 kronor.
(På tal om spolarvätska 36 kronor. Feltema. (Julas "Starta" är väl billigast men fungerar inte alls.)
Men jag handlar sakerna oftast på macken, är inte så jäkla snål.

Finns dessutom någon utomhustvätt där allt material ingår för 20 kronor men inte lika mysigt som en varn GDS-hall även om det funkar...

Haha. Sist när jag tvättade bilen så stod det redan en gubbe och sprutade på avfettning på en ren bil i GDS-hallen, även han en 240.

När jag tvättat bil, mattor, mellan dörrar och motorn stod han fortfarande med sin avfettning!

Undar hur lång tid resten tog, mkt att skölja av...
Faan tar ju bara bort vaxet ju... Brukar som sagt dutta sparsamt med avfettning längst ner på bilen. Tvättar rätt ofta på vintern, iaf periodvis. :)

#7
S-E S
2011-03-09 18:39

Handtvätt är en trevlig sysselsättning när det är minus 10 ute? Varför så ängstliga för en liten lackrepa? Förvarar ni bilen bland silverbesticket? Lacken ska väl slitas den också, inte enbart däck, motor, växellåda mm?

#8
Gert Andersson
2011-03-09 19:03

Alla tvättar renar nog inte saltvattnet så bra.

#9
S-E S
2011-03-10 11:02

Har man tid att köra Stockholm-Kiruna med bil i stället för att flyga så har man redan slösat så mycket tid att en liten väntan i tvättkö är försumbar.
Håller med om att OK´s personliga service varierar stort. Prova Preem, de har jämnare kvalitet!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.