Bild
Nästa artikel

Vart tog alla säkerhetskampanjer vägen?

Biltestarbloggen
"Vem minns inte TSV:s och NTFs snärtiga trafiksäkerhetskampanjer. Det var enkla men med raka budskap och inte sällan med en god portion humor."
Det var bättre förr! Vem minns inte TSV:s och NTFs snärtiga trafiksäkerhetskampanjer. Det var enkla men med raka budskap och inte sällan med en god portion humor.
 
Jag saknar den där positiva hållningen och de landsomfattande säkerhetskampanjerna. Som t ex: ”Spola kröken”, ”Den nakna sanningen” (om skyddsutrustning för hojåkare), ”dämpa farten”,  ”kör inte när du druckit”  med flera.
 
Den bästa var nog ”inga elefanter i bilen, tack!”
 
Att få på bilisterna bilbälte var en seg historia, underligt nog. Volvo skruvade in trepunktsbälten i Amazon och PV 1959! Men lagkrav att använda dem kom inte förrän 1970. Det var ett år efter Tjeckoslovakien!
 
Och än i dag ser man blinkade bälteslampor i bilköerna. Obegripligt. Men ingen kan skylla på att man inte fått informationen.
 
Nu skulle det behövas en kampanj åt andra hållet. Hur många kommer att välja dubbdäck och välja fyrhjulsdrivning på grund av bristen på plogning? Lita på att de som suttit fast i timmar, eller inte kommit hem alls p g a inställda bussar minns eländet vid nästa däck- och bilköp! Det är inte bara trafikanter som behöver förbättra sig.
 

Kommentarer

#1
2016-11-17 12:34

Dagens människa blir så extremt kränkt när någon annan säger åt dem att göra på ett visst sätt. Det är därför som dessa trafiksäkerhetskampanjer upphört.

#2
2016-11-17 13:26

Om man skiter i att använda bilbälte för sin egen skull så kan man ju istället tänka att man skall använda bilbältet för sin familjs skull. Familjen mår ju inte bra av att en i familjen ligger på sjukhus p.g.a. att den inte tycker att bilbälte är någon säkerhet som behövs. Att inte använda bilbälte är totalt hål i huvet.

#3
2016-11-17 14:30

I Norge syns ju trafiksäkerhetsskyltar lite varstans längs vägarna. Vore något för Trafikverket att ta efter..

#4
2016-11-17 14:53

Upp med stora foton på hur folk ser ut efter seriekrockar istället, så kanske folk lär sig hålla avstånden och anpassa farten!?

#5
2016-11-17 16:00

Det hade i alla fall behövts information om nya regler och lagar i trafiken. Bara en sån sak som regler för körning i cirkulationsplats har efter alla dessa år inte trängt in i alltför mångas huvud. Jag tror att det inte är många som orkar ta in detta utan att ständigt få upprepade sparkar i baken i form av sådana kampanjer.

#6
2016-11-17 18:43

Befolkningen är ju inte lika homogen som förr så frågan är vilka kanaler man ska använda och hur kampanjer ska utformas för att bli begripliga. Jag tror att det skulle kosta mer än det skulle smaka.

#7
2016-11-17 22:47

Det var lätt att få ut budskapet när det fanns två tv-kanaler. Folk bytte inte kanal så fort det blev reklam som man gör idag.

Jag har stängt av TV-n. Använder inte Facebook eller andra social medier. Läser dagstidningarna på nätet. Och prenumererar på ViB samt en del facklitteratur. Läser dock mest böcker, som jag köper i bokhandeln.

#8
2016-11-18 08:38

Man kan tycka att folk borde veta bättre nu, men tyvärr slarvas det mycket ute i trafiken med bälten och mycket annat som har med säkerhet att göra. Det kommer hela tiden nya unga trafikanter och folk från andra länder till landet som alla behöver bombarderas med trafikvett. Trafikverket eller andra organisationer bör helt klart bli bättre på att nå ut med information. Anslagstavlan har spelat ut sin roll verkar det som så skyltning längs vägar låter inte så dumt så länge skyltarna inte blir en säkerhersfara i sig själv. Det borde även satsas på info under reklamtiden i TV.

#9
2016-11-18 14:48

Tänk vilket underbart gnäll det skulle bli i kommentarsfälten här om Trafikverket lanserar en kampanj om att folk bör följa gällande hastighetsgränser.

#10
2016-11-18 19:38

Jag har för mig att man för många år sedan planerade en kampanj med text och bild på trafikoffer, men att det aldrig blev av för att folk tyckte det var för hemskt. Någon som känner till detta?

#11
2016-11-20 00:22

Det finns väl inga pengar till sånt här längre. Alla myndigheter måste spara för att en myndighet suger i sig alla pengar...

#12
2016-11-20 14:36

Gnäll-ombudsmyndigheten?

#13
2016-11-20 20:56

Visst finns det trafiksäkerhetskampanjer som NTF varit involverade i. Under hösten läste jag både om www.körsomenkvinna.se och www.delaratten.se.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.