Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Äntligen testkrasch

11 april 2018
Vi Bilägares rostskyddsexpert Thomas Widström undersöker tillsammans med Folksams Anders Kullgren en av de rostiga Mazdabilarna efter krocktestet.

Vi Bilägare har i åratal varnat för den trafiksäkerhetsfarliga rosten, men något vetenskapligt belägg för våra antaganden har vi inte kunnat lägga fram – förrän nu – tack vare krocktestet, beställt av Folksam och Villaägarnas Riksförbund.

Jag och kollega Fredrik har i omgångar besökt krocktestanläggningen i Thatcham, England. Normalt används anläggningen av bilindustrin för att genomföra tester med sprillans nya bilar, men inte vid de här tillfällena…

Krocktester med begagnade bilar har biltillverkarna inte haft något som helst intresse av att delta i. Däremot har det varit, och är, livsviktigt för varje tillverkare att visa att deras nya bilar ska stå emot krockvåld på bästa möjliga sätt (läs 5 stjärnor), enligt Euro NCAP:s normer.  

Den undersökning som Folksam genomfört bör ge många en riktig tankeställare. Tillverkarna följer förstås de kriterier som gäller. Miniminivån är att ligga över gränsen för godkännande, fem stjärnor i krocktestet som nybil och i allmänhet tolvårig korrosionshärdighet gällande karossen.

När det gäller rost byggs bilarna i de allra flesta fall för att klara sig utan rostperforering av karossen i tolv år, vissa har längre garantitid, andra kortare. Här är det viktigt att poängtera att rostgarantin, i bästa fall, enbart täcker upp för den kosmetiska rosten om ”angreppet kommer inifrån”. Den trafiksäkerhetsmässiga rostfaran pratas det sällan om överhuvudtaget.

Och det är här som värdet av det genomförda krocktestet blir som mest värdefull. Med tiden rostar krockstjärnorna bort. De kunder som köpt på sig begagnade bilar där biltillverkarna inte prioriterat bättre rostskydd från början har 20 procents sämre möjlighet att överleva vid krascher, enligt Folksams uträkningar från Mazda-testet.  

Det är naivt att tro att bilar inte rostar i vårt saltindränkta klimat. Redan efter ett par tre år upptäcker vi angrepp av varierande slag på var och varannan bil, inte ens de modeller Vi Bilägare gett högsta betyg går helt säkra. Problemet för bilägaren är att rostangreppen växer i det tysta och inte sällan till en början är omöjliga att upptäcka med blotta ögat. Än värre har det blivit med de plastsköldar som numer täcker bilarnas underreden och sällan eller aldrig skruvas av, vare sig hos verkstäder eller bilprovningsstationer. 

Under plastskydden kan det finnas otäckheter – angripna rambalkar, gastankar, bromsrör, infästningar till stolar, bilbälten och fjäderfästen. Kosmetisk rost syns tidigt, de trafiksäkerhetsmässiga angreppen i hålrummen är besvärligare att finna. Bilprovningstationerna varnar förstås, men har ett gammalt regelverk att följa där rostskadade bilar i många fall släpps igenom lite för generöst. Förhoppningsvis kan direktiven från Transportstyrelsen skärpas efter 20 maj som följd av Folksams rapport. 

Det är oerhört glädjande att vi nu äntligen fått ett antal krocktester genomförda för att belysa rostangreppens påverkan för trafiksäkerheten. Vi Bilägare har i åratal efterlyst undersökningar av det här slaget, och det blev till slut verklighet tack vare att Folksam nappade på idén. Med benägen hjälp och övertalningsförmåga från Villaägarnas Riksförbunds chefsjurist Ulf Stenberg – som följer upp processer med undermåliga produkter, allt ifrån mögelhus till felkonstruerade bilar – gick det till slut att lösa den finansiella biten.

Nu är det bara att hoppas att det går att genomföra fler krocktester för att ytterligare påvisa rostfaran.