Nästa artikel
Blir förbrukningen högre på grov asfalt?
Bilfrågan

Blir förbrukningen högre på grov asfalt?

Publicerad 1 augusti 2023
Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga: Har VTI låtit utreda hur mycket högre bränsleförbrukning den grova beläggningen på svenska vägar ger i förhållande till exempel Danmarks och Tysklands slätare beläggning med mindre stenar?

Jag har två jämförande körningar om cirka 400 mil, 100 med bara bilen och 300 med husvagn i 80 km/tim i Sverige och Tyskland. I Sverige blev förbrukningen cirka 20 procent högre än i Tyskland. De flesta säger att bränslena är ungefär likvärdiga så kan det vara den grövre beläggningen i Sverige som är orsaken?

Bengt

Svar: Den enda jämförelsen jag sett, gjord av VTI, är från 2013. Då redovisades dels en praktisk mätning på två vägsträckor norr om Uppsala 2008, både asfalt och betong, dels en beräkning som utförts enligt en bränslemodell 2010. Detta gjordes på uppdrag av Trafikverket. Då kom man fram till att bränsleförbrukningen var drygt en procent lägre på betong jämfört med asfalt. Hur relevant den undersökningen är i dag är svårt att veta. Testbilen var av årsmodell 1992 och mätningarna gjordes nattetid för att slippa inverkan av annan trafik, men då med förhållandevis låg temperatur. Betongen var dessutom mer sliten och med ballast av samma maximal stenstorlek som i asfalten (16 mm). Så det var inte någon större skillnad, vilket också bränsleförbrukningen visade.

Skulle man jämföra svensk vägstandard i dag med den i exempelvis Danmark och Tyskland skulle man kanske få ett annat resultat. Vid testkörning av nya bilar i länder söder om Sverige går det bland annat inte att uttala sig om bullernivå på grund av den slätare och mindre ojämna asfalten.

Ett flertal läsare hävdar precis som Bengt att bränsleförbrukningen vid körning i andra länder blir lägre än i Sverige. 20 procent i skillnad låter dock väl högt för att bara bero på vägen. Troligen spelar också bränslet en viss roll och kanske skillnader i temperatur och annat. Men frågan är intressant eftersom förbrukning och utsläpp hänger ihop.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (8)

  • 1 augusti 2023 janwen skrev: Kan…
  • 1 augusti 2023 Jag kör elbil så ingen…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.