Bild
Nästa artikel

Bilfrågan: Vilket däck är tyst?

Bilfrågan

Vilka sommardäck bör jag välja med tanke på vägljudet? Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag är ägare till en Kia Cee´d SW som behöver nya sommardäck. Vilka bör jag välja med tanke på vägljudet som är störande. Nuvarande däck är Hankook. Jag har underredsbehandlat bilen och även ”fyllt” i alla utrymmen som kan tänkas ge resonans. Det har hjälpt något. Tacksam för en rekommendation för val av däck, priset är inte avgörande.

Lennart Eriksson

Svar:

Är det bara låg ljudnivå du är ute efter kan vi rekommendera något av Bridgestone Turanza, Goodyear EfficientGrip Performance, Michelin Primacy, Nokian Hakka Green 2 eller Pirelli Cinturato P7. Samtliga fick en fyra på en femgradig skala för sin bullernivå i vårt senaste däckstest. Inget däck fick högsta betyg.

Det är dock inte säkert att nya däck gör bullernivån i din Kia Cee´d märkbart lägre. Under flera tester har vi konstaterat att Kian är en bil som släpper in mer vägbuller än de flesta andra modeller.

Marianne Sterner, Vi Bilägare

Diskutera: Prioriterar du bullernivåer när du köper däck?

Kommentarer

#1
2016-09-01 08:06

Jag prioriterar det bästa däcket i den prioriteringen ingår däckets livslängd, hur mycket inverkan däcket har på drivmedelsförbrukningen, hur säkert däcket är, vad gäller bromssträcka och väggrepp. Och då även vilket buller däcket ger ifrån sig. Prio ett av de kriterium är säkerheten.

#2
2016-09-01 10:23

Skulle säga att fälgstorlek är viktigare än däckval. Ju mindre fälg och högre profil desto bättre då det ger mer gummi mellan vägbana och bil. Dessutom smalare däck.

Jämför man med vinterhjulen så är dom ofta i mindre fälgstorlek än sommarhjulen och nästan alltid tystare (odubbade vinterdäck). Det är fälgstorlek i första hand, mjukare gummi i andra hand, som gör skillnad.

#3
2016-09-01 14:15

Landsail rullar tyst å billigt. Greppet duger säkert till Kia...

#4
2016-09-01 14:48

Goodyear efficient grip är mitt tips, gör märkbar skillnad i ljudnivå, bytte till dessa på min C-klass efter continental sport contact. gör - 2 db vilket är betydligt bättre. Har även en Pegeuot 308 som fick samma däck (lite andra dimensioner) bytte från tjing-tjong däck och den susar fram numera. En väldigt tyst ny mindre bil är Nissan Pulsar, pröva den om det är ljudnivå/komfort du söker.

#5
2016-09-03 14:51

Inte att förglömma, vilket däck är "skitigast".
http://www.expressen.se/motor/nu-vill-vi-veta-hur-det-ar-med-partiklarna/

#6
2016-09-05 07:07

Vill du åka tystare så gör dig av med lågprofilsdäcken. Titta på klassiska stora engelska och amerikanska bilar. Där är däcken stora och har hög profil. Därmed så är det tyst från däcken. Sedan ger de bilarna dock andra ljud ifrån sig...

#7
2016-09-05 07:09

Nästa gång du köper bil så kanske du borde ta med funderingen på hur tyst bilen är? Att vissa bilar är billiga innebär inte att de är tysta.

#8
2016-09-05 17:26

E30,
Nu har jag aldrig haft och kommer nog aldrig att ha en Kia, så jag undrar varför en sådan skulle ha lägre krav på däckens grepp än vad andra bilar har? (Jag tar för givet att vi diskuterar trafik på det svenska vägnätet, inte banracing o.d.)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.