Bild
Nästa artikel
Om det inte råder vinterväglag kan släpet köras på sommardäck, oavsett vilka däck som sitter på dragbilen.

Bilfrågan: Vilka däck på släpet?

Bilfrågan

"Om bilen har odubbade vinterdäck, måste släpet också ha det då?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Om bilen har odubbade vinterdäck, måste släpet också ha det, eller går det bra med sommardäck som är förstärkta för att klara stor vikt på släpet?
Lars Larsson
 
Svar:
När det är vinterväglag ska släpet ha vinterdäck, dubbade eller odubbade, men om dragbilen har dubbdäck är det obligatoriskt att släpet också har det. Om det däremot inte råder vinterväglag kan släpet även mellan 1 december och 31 mars köras på sommardäck, oavsett vilka däck som sitter på dragbilen. Vilka regler som gäller finns att läsa på däcksbranschens informationsråd: www.dackinfo.se.
Marianne Sterner, Vi Bilägare

Diskutera: Har du bra koll på reglerna kring däckanvändning på släp?

Kommentarer

#1
2015-09-16 13:35

Svaret gäller enbart registrerade släp. För hemgjorda båtkärror och andra oreggade ting som fästs i dragkroken verkar det inte finnas några krav på däcken/hjulen överhuvud taget. En gråzon. (Är den nån som sett annan regeltolkning?)

#2
2015-09-18 16:33

Finns ett kryphål till, om det är 10 tum eller mindre fälgar på släpet behövs inte vinterdäck.
Och äldre än 30 år tycks också vara undantaget, eller om du kör för försvarets räkning...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.