Bild
Nästa artikel
Frågeställaren undrar varför vi inte parkerar mot färdriktningen i Sverige. Illustration: Johan Isaksson.

Bilfrågan: Varför p-förbud till vänster?

Bilfrågan

”Det verkar rätt smart att kunna parkera i valfri riktning, finns det någon orsak till att detta inte är tillåtet i Sverige?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
När jag varit i London har jag sett att man kan parkera bilen vid trottoarkanten i vilken riktning som helst; alltså inte som i Sverige där alla står åt samma håll på höger sida av gatan. Det verkar rätt smart att kunna parkera i valfri riktning, eftersom man slipper åka och vända om man ser en ledig plats på ”fel sida”. Finns det någon orsak till att detta inte är tillåtet i Sverige?
Janne
 
Svar:
Det finns stora trafiksäkerhetsmässiga och praktiska olägenheter med stannande och parkering mot färdriktningen, så ett förbud är väl motiverat. Farliga situationer kan uppstå om förare i tätare trafik upptäcker en ledig parkeringsficka på motsatta sidan och svänger över på fel sida. Situationen kan också bli riskabel när föraren i fråga hämtar sin bil och ska ut i trafiken igen. Då inleds färden med fronten mot färdriktningen innan bilen förhoppningsvis kommer över på rätt del av körbanan.
Alla bilar har reflexer baktill. Däremot saknas reflexer framtill så bilar parkerade på fel sida är svårare att upptäcka i mörker.
Att man skulle ha möjlighet att välja parkeringsplats på både vänster och höger sida om körbanan gör ju inte att parkeringsmöjligheterna totalt sett blir fler, men däremot kan man på goda grunder anta att antalet incidenter i samband med parkering skulle bli fler.
Bo Göingberg, Transportstyrelsen


Diskutera: Borde det vara tillåtet att parkera mot färdriktningen?

Kommentarer

#1
2016-04-28 12:59

Absolut inte, är folk så lata att de inte orkar vända sin bil trots servostyrning så borde de nog cykla ;)

#2
2016-04-28 14:28

Vi har problemet hos oss, när folk skall in och ut ur ett bostadsområde måste de ju ändå göra en U-sväng nån gång. . Kan det vara så att föraren vill kliva ur på trottoaren? Samma fastighet har nåt happening på onsdagar då parkerar taxibussar på tvären och står 3m ut i gatan.

#3
2016-04-28 15:54

Sverige har väl högertrafik och då är det olämpligt att praktisera vänstertrafik innan man parkerar? Det finns länder där man får böta om man inte parkerar i färdriktningen.

#4
2016-04-28 17:08

Typiskt tjänstemannasvar..Är alla som har körkort idioter, synskadade eller klantskallar ? Jag tycker, av de anledningar som uppgetts, att förbudet är omotiverat.

#5
2016-04-28 19:22

Hur kan man tro att detta skulle fungera när merparten av förarnainte gitter använda körvisare ens i korsningar eller cirkulationsplatser. Nej inför inte detta för allt i världen. Kaoset är redan tillräckligt.

#6
2016-04-30 15:00

Vi har ju högertrafik i Sverige, då ska man naturligtvis inte köra på vänster sida mot färdriktningen för att parkera på fel sida. De som tycker tvärtom är väl de som inte använder blinkers och aldrig stannar vid stopp.

#7
2016-05-01 13:57

Ungefär som i rondeller där varje fil är att betrakta som en väg av oändlig längd utan avfarter till vänster. Därför är det viktigt att blinka vänster för att man ska åka rakt fram?

#8
2016-05-10 21:44

Om det nu funkar i London (och skulle det vara mycket problem skulle dom väl sluta med det?) så skulle det väl fungera här? Att "ha högertrafik här och börja köra vänstertrafik när man ska parkera" är ju just vad dom gör där, fast tvärtom då. Men jag håller med om att det brister en hel del i parkeringsskicklighet här, i alla fall i Stockholmstrakten.....
Och ja, många ÄR idioter, har väldigt dålig syn och är klantiga....kanske inte allt på en gång även om man kan tro det....

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.