Nästa artikel
Bilfrågan: Varför låses min bil automatiskt?
Bilfrågan

Bilfrågan: Varför låses min bil automatiskt?

Publicerad 12 oktober 2010 (uppdaterad 12 oktober 2010)
"Min Honda Accord låser mig ute då och då. Jag kan stanna till ett ögonblick för att hämta något i bagageutrymmet – och så plötsligt hör jag klicket från dörrarna som låses. Varför?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Min Honda Accord -07 låser mig ute då och då. Lyckligtvis upptäckte jag detta innan jag stod utelåst många mil från min reservnyckel. Till exempel kan jag stanna till ett ögonblick för att hämta något i bagageutrymmet – och så plötsligt hör jag klicket från dörrarna som låses.

Genom att lyssna runt bland vänner kom det fram att flera nya bilar har denna "säkerhetsanordning". Varför konstrueras bilar så?

Gunnar E Lund, Alicante

SVAR:
Många bilägare har säkert råkat ut för att låsa sig ute någon gång. En redaktionsmedlem gjorde det med en bil där nyckeln satt i och motorn var igång.

Trots detta hävdar bilindustrin att detta inte är möjligt, men vad hjälper det när man står där och inte kommer in. Enda säkra sättet är det vi tillämpar när vi är ute med testbilar – lämnar du bilen tar du alltid med nyckeln, om det så bara är för en kort stund. Hondas svar kan du läsa nedan.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

SVAR:
Om bilen är låst och man låser upp men inte öppnar någon dörr inom 30 sekunder så låser sig bilen sig själv igen. (Detta för att förhindra att någon obehörig tar sig in i bilen).

Om det är så att er bil "låser" sig själv under andra omständigheter bör en Hondaverkstad titta på bilen då det kan vara någon komponent som inte fungerar som den ska.

Carina Prodenius Wihlborg, Honda Sweden

Diskutera: Har du låst dig ute någon gång?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-10-12 08:56
Raphael (ej verifierad)

Detta är för att förhindra bilkapning och rån, alltså att någon tar sig in i bilen medan man sitter där i bilkön eller vid stoppljuset. Ett vanligt fenomen i USA och som även har spritts sig ut i Europa, därför har många bilar ett system där de låser sig själva.
Det bör finnas en möjlighet att koppla från systemet, på min bil kopplar man ur och in automatisk låsning genom att hålla inne den centrala låsknappen extra länge.

#2 • Uppdaterat: 2010-10-12 10:18
mctar (ej verifierad)

På många biler så aktiveras denna funktion när bilen rullar iväg över en viss hastighet. Den funktionen kan man oftast ändra i bilens färddator. I alla fall gäller detta i VAG-bilar. Nu vet jag att Honda inte har en lika omfattande färddator, så det kanske sker på något annat sätt i dessa? Rullar inte bilen skall den inte låsa sig alls.

#3 • Uppdaterat: 2010-10-12 10:37
Gösta_L

KIA Ceed har haft stora problem med detta. Vi har fått denna funktion bortkopplad kostnadsfritt på frugans bil. Nyttan med automatisk låsning är inte så stor i Sverige, möjligtvis i något av ghettona kring vår så kallade huvudstad. Jag rekommenderar att åka till verkstaden och koppla bort funktionen för säkerhets skull.

#4 • Uppdaterat: 2010-10-12 11:01
Raphael (ej verifierad)

Automatisk låsning har funnits på mina senaste tre franska bilar och kan kopplas ur/in via den centrala låsknappen, behövs ingen färddator för det. Aldrig fallerat någon gång, utan fungerat perfekt varje gång. Låsningen urkopplas när man öppnar dörren innifrån, då låser den sig inte igen sen. Om man däremot låser upp bilen - via fjärren - utifrån och inte öppnar någon dörr eller baklucka inom en halv minut så låses bilen automatiskt igen. Precis som det ska vara.

#5 • Uppdaterat: 2010-10-12 13:32
Gösta Ö (ej verifierad)

Jag har haft samma problem på mina tidigare volvobilar, förmodligen beroende på dåliga dörrkontakter. P.g.a de dåliga kontakterna kände larmet inte av att dörren öppnats med resultat att dörrarna låstes igen. En gång hände detta när bilen startats och jag gått ut för att skrapa rutan.

#6 • Uppdaterat: 2010-10-12 15:34
Bengt A (ej verifierad)

Håller med Raphael. Har också en fransk bil som fungerar klanderfritt. Köp franskt!!!!

#7 • Uppdaterat: 2010-10-12 15:59
apan (ej verifierad)

Vansinnigt irriterande att dörren låses automatiskt efter att man låst upp den, ta bort den idiotiska funktion på bilarna. Har jag låst upp så har jag. Speciellt irriterande när man närmar sig bilen full med pcakning, låser upp och sen inte hinner öppna för att man håller på med packningen.

PS! Tom franska bilar håller de första tusen milen ;)

#8 • Uppdaterat: 2010-10-12 16:26
WallBo

Har ägt en V40 som låste sig mycket slumpartat.
Insåg att felsök var rätt svårt och lärde mig leva med det.
Aldrig slå igen bildörr med nyckel i utan att köra ner ett fönster.
Det sitter i ännu trots att min Avensis inte gjort så, ännu :0)

#9 • Uppdaterat: 2010-10-12 16:42
nilwes38 (ej verifierad)

Att inte komma in i sin egen bil oavsett märke är inte bra.
Låssystemen får inte fungera så att bilägaren tappar förtroende för sin bil och måste vara livrädd när han skall göra ett kortare stopp för i och urlastning. En bra funktion kan också bli en falsk funktion.

#a • Uppdaterat: 2010-10-12 16:42
nilwes38 (ej verifierad)

Att inte komma in i sin egen bil oavsett märke är inte bra.
Låssystemen får inte fungera så att bilägaren tappar förtroende för sin bil och måste vara livrädd när han skall göra ett kortare stopp för i och urlastning. En bra funktion kan också bli en falsk funktion.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.