Nästa artikel
Bilfrågan: Värdelösa byten av bromsvätska?
Bilfrågan

Bilfrågan: Värdelösa byten av bromsvätska?

Publicerad 30 januari 2012 (uppdaterad 30 januari 2012)
"Enligt en mekaniker är detta byte av bromsvätska mer eller mindre värdelöst. Stämmer det verkligen?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på läsarfrågor om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Vad jag sett av bromsvätskebyten på verkstad så suger man endast upp vätskan från behållaren samt det man kommer åt i huvudcylindern innan man fyller på ny. Det som finns i ledningarna och bromscylindrarna förblir därmed orört.

Enligt en mekaniker med egen verkstad är detta förfarande mer eller mindre värdelöst. Man måste öppna luftskruvarna vid varje hjul och tömma ur den gamla vätskan tills den nya kommer fram, enligt honom.

Håller verkstäderna på med värdelösa bromsvätskebyten?

Henrik Källbäck

SVAR:
En ansvarskännande verkstad byter inte bromsvätska på det sätt du beskriver.

Å andra sidan är det enkelt att göra och jämfört med att inte göra något byte alls är det en bättre lösning. All vätska måste avlägsnas om man vill ha full effekt av bytet.

Dessutom är det nyttigt att ”motionera” luftningsnipplarna ibland så de inte fastnar.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-01-30 15:23
Eric H

Luft och vatten samlas längst ut i systemet. Har bytt ett antal hjulcylindrar pga detta, de hade rejäl gravrost i loppet så tätningen inte fungeradet..

#2 • Uppdaterat: 2012-01-30 16:46
Nemak

Ärligt talat, hur många har upplevt konsekvenserna av vatten i bromsvätskan? Det som händer är att vätskan börjar koka och pedalen försvinner i botten. Detta händer oftas vid hård körning i t.ex. alperna. Tror säkert att det räcker att suga ut vätskan uppifrån och sen ersätta den.

#3 • Uppdaterat: 2012-01-30 17:43
hultarn

Precis som Eric H säger så är det viktigt att byta all vätska för att undvika rostskador. Även om man inte nu kör så det blir ånglås, så kan det ju vara bra att slippa riskera dåliga bromsar även vid vanlig körning. Samt kostnaden för att byta dem.

#4 • Uppdaterat: 2012-01-30 18:16
inte jag

Vacuumsuger man systemet rätt och riktigt med rätt utrustning, så räcker det att man gör det från oljeburken.
Då behöver man inte öppna nipplarna ute vid hjulen.

#5 • Uppdaterat: 2012-01-30 21:54
Rikard

Det går inte att vaccumsuga nått bromssystem, dessutom finns det ingen "oljeburk" men en behållare för bromsVÄTSKA.

Det finns bara ett sätt att byta vätskan, man tömer/suger ur burken och fyller på ny vätska, sen suger/luftar man ur samtliga nipplar på ok/cylindrar tills det kommer ut ren vätska.

#6 • Uppdaterat: 2012-01-30 22:21
Stig Klem

Jag kanske är gammaldags men när jag byter bromsvätska så dränerar jag systemet helt innan ny vätska fylls på. Luftar sedan ordentligt, och lämnar all överflödig vätska till återvinningscentralen.
Att verkstaden "byter" bromsvätska på det sätt som frågeställaren beskriver verkar som rent bondfångeri, som jag ser det.
Som jag tolkar ett bromssytem cirkulerar inte vätskan tillbaka till behållaren utan denna finns bara som påfyllare vid ett eventuellt läckage. I detta fall finns all gammal vätska kvar i ett tätt system efter ett "modernt" byte av bromsvätska. Rätta mig gärna om jag har fel!

#7 • Uppdaterat: 2012-01-30 22:54
Rikard

Du har helt rätt Stig.
Men dränera systemet helt är inte bra på vissa bilar och kan ställa till med merjobb, vissa ABS system är kinkiga att lufta ut om dom tömts helt.
Och med en sug kan man suga ur bottensedimentet i behållaren innan man luftar och slipper få ner det i systemet, men på dom flesta nyare bilar går det inte att komma ner i botten på behållaren.

#8 • Uppdaterat: 2012-01-31 08:17
strol

Det som jag ffa vill eliminera genom bytet av vätska vartannat år är rosten i oken/cylindrarna genom vattnet som binds i vätskan. Ny vätska ger ny rostskyddsverkan. Har inte haft en tanke på att verkstäder fuskar. Måla luftnipplarna för service nästa gång för att se om de är skruvade på. Olja försiktigt in luftnipplarnas gänga utan att få olja in i vätskan/cylindrarna om Du byter själv.

#9 • Uppdaterat: 2012-01-31 09:35
Thommys

Att behöva dubbelkolla verkstäderna är i bland ett måste. Man kan inte lita dem helt, även om ambitionen hos ledningen är att göra ett bra och seriöst jobb så finns det enskilda mekaniker som är bekväma, stressade eller helt enkelt stjäl ur bilen. Jag har varit med om på en första-service att det tagit mitt nya batteri och satt i ett gammalt. Det var mecken som själv behövde ett nytt batteri och trodde att jag inte skulle uppmärksamma det. Därför märker jag alla mina nya bilars batterin med regnumret på bilen.

#a • Uppdaterat: 2012-02-01 13:38
a128

jag bruka byta när bilen är ca 4-5 år gammal, aluminiumpasta på luftnippel-gängorna gör att man alltid får loss dom utan besvär i framtiden, annars bara byte vid evt. utbyte av detajer i systemet tex. bromslang dammskydd etc.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.