Nästa artikel
Bilfrågan: Vad kan jag
 göra åt hostan?
Bilfrågan

Bilfrågan: Vad kan jag
 göra åt hostan?

Publicerad 18 juni 2012 (uppdaterad 18 juni 2012)
Min Opel Corsa 1,4i (bensin) börjar hacka och hosta då motorn nått normal temperatur. Vad ska jag göra? Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på läsarfrågor om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Har problem med en -95:ans Opel Corsa 1,4i (bensin). Då motorn nått normal temperatur så börjar den hacka och hosta. Problemen tycks bara uppstå i tomgångsregistret. För att göra det svårare så lyser en ”check engine”-lampa ibland. Då motorn är varm blir den känslig för gaspådrag och svarar ofta inte alls utan börjar istället sväva någonstans mellan att stanna och att gå, verkar gå på två cylindrar. Det ryker svart ur avgasröret och puffar som en tvåtaktsmotor.

Då motorn stannar måste man hålla gaspedalen i mattan och ha startmotorn att jobba i 20–30 sekunder innan den startar och går en liten stund på två cylindrar innan de två andra också börjar jobba. Ibland startar den bra, tar upp varven och stannar. Mer regel än undantag att den gör så (start, varv upp, stannar) två gånger för att starta och gå på det tredje försöket. Tändstift, fördelarlock och rotor är nya och rätt monterade. Vad göra?

Herr H

SVAR:
Byt bil! Skämt åsido så är det svårt att ge några råd. Du ger oss inget registreringsnummer och vi kan därför inte se hur mycket bilen gått eller vilken servicehistoria den har. Tändspole och brytarkontakter bör naturligtvis kontrolleras och helst bytas. Eventuellt ingensatta bränslespridare kan åtgärdas med akut bensintillsats.

Hjälper inte detta är det nog bara den centrala motorstyrningen som återstår och då kommer frågan att inställa sig om det är värt att göra denna investering.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-06-18 11:44
Blårök

Jag skulle nog kolla bränsletillförseln typ skit i tanken, bränslefilter eller tankens luftning. Och hälla i Preems 98oktan, finns även bilar som inte tål sprit.

#2 • Uppdaterat: 2012-06-18 11:55
stemagson

Får nog hålla med Bengt Dieden, har haft exakt samma problem med en VW Caravelle, provade en massa saker men inget hjälpte, fick rådet att hälla i rengöringsmedel för spridarna, fick göra det tre gånger, efter det fungerade bilen, köpt en flaska med sex månaders mellanrum och aldrig haft problem efter det.

#3 • Uppdaterat: 2012-06-18 12:13
snabb95

Motorn verkar få för fet blandning när den är varm, om den går bra när den är kall. Att den svartröker tyder också på det. Troligen fel på Lambda sonden eller elekronikstyrningen vilket bekräftas av att ”check engine”-lampa lyser ibland.
Ett diagnosinstrument ger nog svar på var felet sitter.

#4 • Uppdaterat: 2012-06-18 13:22
adandersson (ej verifierad)

Börja med det enklaste. Koppla bort batteriet under minst 10 minuter, När du sen startar bilen låt den gå på tomgång under lika lång tid så att datorn matas med nya värden. Därefter kör du en liten runda på 2-3 km. Om du har fel värden i datorn så uppdateras den. Lycka till.

#5 • Uppdaterat: 2012-06-18 14:10
PREVIA

Kan mycket väl vara en vevaxelgivaren som brukar lägga av när temperaturen blir högre för att sedan fungera bra när motorn kallnat och då ge rätt information till centrala motorstyrningen.
http://www.bildelsbasen.se/?link=list&searchmode=1&vc1=177&pc1=109&vc[0]=177109100&vcx=3512&pc[0]=109102110
Kostar inte mycket mer som ny så kolla det.
http://shop.textalk.se/se/article.php?id=1715&art=2402285

#6 • Uppdaterat: 2012-06-18 14:42
1storstark

Bilen får bevisligen för mycket bränsle. Den verkar också sura igen när den står stilla, lite olika på cylindrarna. I mina öron låter det som ett solklart fall av läckande spridare! Den fyller cylindrarna så länge det finns tryck kvar i bränslesytemet . När man gasar på så är läckaget "försumbart" men på tomgång hinner den inte förbränna allt

#7 • Uppdaterat: 2012-06-18 14:43
hultarn

Brytarkontakter på en -95:a? Du skojar....

#8 • Uppdaterat: 2012-06-18 15:14
Rikard

Motortempgivare ger fel värde när den blir varm.

#9 • Uppdaterat: 2012-06-18 15:48
1storstark

Hallå! Tänk efter lite, vore det fel på givare eller elektronik, så skulle den inte sura igen när motorn är avstängd! Spridarna stänger inte helt. Så det så!

#a • Uppdaterat: 2012-06-18 16:57
KaptenOberkommando

Jag känner igen problemet och symptomen från en tidigare rishög som jag hade (inte någon av mina Mercedesar, dock) och den åtgärd som var biilig och faktiskt fungerade var just att tippa i den kraftigaste (och dyraste) bränslerengöringstillsatsen som finns att köpa på till exempel Statoil (STP för bensinmotorer, i det här fallet). En flaska till varje tank två tankar i rad och motorn gick utmärkt igen. Fungerar inte detta eller om inte minsta förbättring kan skönjas är det nog tyvärr inget annat än att köra till verkstad och se vad som kan kontrolleras med verkstadsmedel.
1storstark har en poäng och det är att spridarna kanske inte stänger som de ska. Jag får en känsla av att motorn får mycket soppa respektive soppa när den inte ska ha soppa. Och eftersom en del motorer är extremt känsliga för minsta lilla förorening så kan det finnas smuts på spridarna och då bör ett par rengöringssatser hjälpa.
Sedan kan man fundera på om motorn drar olja för då kan felet ligga i rejält slitna ventilstyrningar. Och är ventilstyrningarna slitna finns risken att även ventilsätena är slitna.
Och när frågeställaren ändå håller på kan han ju passa på att även kontrollera kompressionen, vilket ju enkelt låter sig göras hemma på garageuppfarten.
Men som sagt, börja med ett par rengöringskurer och se vad som händer.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.