Nästa artikel
Bilfrågan: Vad gäller för båtsläp?
Bilfrågan

Bilfrågan: Vad gäller för båtsläp?

Publicerad 25 juni 2015 (uppdaterad 25 juni 2015)
Är båtvagnen släp eller efterfordon?
"Jag har fått lära mig att det är registreringsbeviset som gäller för hur mycket bilen får dra. Men jag har också hört att särskilda regler gäller båtsläp. Vad gäller?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har fått lära mig att det är bilens registreringsbevis som gäller för hur mycket en bil får dra. Men jag har också hört att särskilda regler skulle gälla båtsläp. Vanligtvis brukar menas att man får dra hur mycket man vill, om det bara är en båt som hänger på efter bilen. Alltså att det bara är att gasa på i 80 km/tim och strunta i vikten.

Jag har alltid förstått det som så att man får flytta en båt som tillsammans med släpet väger mer än högsta tillåtna dragvikt enligt registreringsbeviset, så länge det inte går fortare än 30. Vad gäller?
Erik
 
Svar:

En bil får dra en släpvagn av högst den vikt som anges som högsta vikt för bromsad släpvagn i registreringsbeviset. En släpvagn får man normalt sett dra i hastigheter upp till 80 km/tim om den är registrerad i vägtrafikregistret och har registreringsskylt.

Men till en bil kan man också koppla fordon som inte är släpvagn utan istället klassificeras som efterfordon. Ett efterfordon är egentligen inte avsett att transportera gods. Det kan exempelvis vara en cementblandare, kompressor eller sky-lift, men det finns en undantagsregel för just båttransportvagn.
 
En båttransportvagn får klassas som efterfordon trots att den kan transportera gods, en båt. Om en båttransportvagn ska kunna betraktas som efterfordon får den inte ha någon fjädring. Den behöver inte vara registrerad, istället för registreringsskylt har man en LGF-skylt baktill som varnar för långsamtgående fordon. Efterfordon får nämligen aldrig dras i högre fart än 30 km/tim.
 
Bilens maximala släpvagnsvikt gäller inte juridiskt när man kopplat till ett efterfordon, men föraren ansvarar ju med körkort och plånbok för att inte bilen överbelastas så någon olycka inträffar. Om efterfordonet är obromsat får bruttovikten (verklig vikt inklusive last) inte vara högre än dragbilens bruttovikt. Det är inte krav på körkort med E-behörighet när man drar tyngre efterfordon.
Bo Göingberg, Transportstyrelsen

Diskutera: Tycker du att reglerna kring släp och efterfordon är rimliga?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-06-25 07:17
bgl

I en tidigare tråd om samma ämne skrev jag att det verkar som om vi får köra en oregistrerad båtvagn med järnhjul ( dock maxfart 10km/h) och detta även på isgata vintertid. Kan transportstyrelsen bekräfta detta?

#2 • Uppdaterat: 2015-06-25 09:05
gmogmo

@bgl, läs reglerna för efterfordon! De är mycket liberala.

#3 • Uppdaterat: 2015-06-27 16:24
Peter Tenglund

Får inte överstiga bilens bruttovikt... Båt + båtkärra får alltså inte överstiga ca 1000-2000 kg, beroende på bil. Folk åker runt med 24-30 fots båtar efter en V70 ju, alltså inte lagligt, trots 30 km/h.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.