Nästa artikel
Bilfrågan: Vad är det som ger skrapljud?
Bilfrågan

Bilfrågan: Vad är det som ger skrapljud?

Publicerad 29 januari 2013 (uppdaterad 29 januari 2013)
"Min dotter har en VW Golf. Nu lyser en lampa och skrapljud hörs. Vad kan det vara? Och täcker halvförsäkringen?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik.


FRÅGA:
Jag har en dotter som ärvt en VW Golf Motion -00. Hon har kört den från Stockholm till Umeå. Nu lyser en lampa och det hörs skrapljud.

Enligt förra ägaren ska bromsarna vara kollade. Kan det vara bromsbackarna alternativt kamremmen? Kan hon köra två, tre mil för lämna till en verkstad? Kan en halvförsäkring täcka eventuella kostnader?

Hennes mamma

SVAR:
För att kunna svara på din fråga måste man veta vilken lampa som lyser på instrumentbrädan. Om skrapljudet börjar när bilen rullar kan det mycket väl vara bromsarna som är slut. Kör då försiktigt till verkstaden. Bromsverkan upphör inte helt för att något eller några belägg är slut. Kanske är det en lampa för slitna belägg som tänts?

Kommer skarpljudet när motorn är igång men bilen står stilla, då är det förmodligen motorrelaterat och bör undersökas på plats. Kamremmen alstrar sällan något skrapande ljud så den kan uteslutas.

Om kostnaden kan tas på bilens maskinskadeförsäkring beror helt på vilken typ av fel det är. Bromsar är förbrukningsdetaljer och omfattas inte. Dessutom är bilen tolv år gammal så det är osäkert om den har något sådant försäkringsmoment.

Slutsats: be någon lyssna på bilen där den är. Om ljudet anses ”ofarligt” kör till verkstad. Var beredd att betala kostnaden själv.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Föräldrar menar väl men gör flera farliga missar när barn ska åka bil. Susanne Wallhagen, trafiksäkerhetsansvarig på NTF, pekar ut fyra.

1. Vänder för tidigt.

Det har sagts många gånger förr men Susanne Wallhagen tycker att det bör sägas om och om igen.

– Många föräldrar vänder barnet för tidigt. Barn bör sitta bakåtvända upp till minst fyra–fem år och helst så länge som möjligt, säger hon och fortsätter:

– Att åka framåtvänt är fem gånger farligare än att färdas bakåtvänt. Risken för död och svår skada är mycket större och det har att göra med den svagare nackmuskulaturen och att barnets huvud är väldigt tungt.

Vanligt är att barnet vänds på grund av utrymmesbrist.

– Många föräldrar skyller på att barnet inte har plats för benen. Man tror att man gör barnet en välgärning om man låter det sitta framåtvänt men säkerhetsmässigt är det tvärtom, säger Susanne Wallhagen och tipsar om att framsätet har bättre benutrymme.

2. Stänger inte av krockkudden.

Av de 673 barn som färdades på passagerarplatsen fram åkte 110 framför en aktiv krockkudde. Åtta satt bakåtvända. Det visar en undersökning från NTF som bygger på kontroller utanför förskolor.

– Man måste stänga av krockkudden, särskilt om barnet sitter bakåtvänt. Om krockkudden löser ut kan det innebära döden, säger Susanne Wallhagen.

Vid framåtvänd placering är rekommendationen att krockkudden ska vara avstängd så länge barnet är under 140 centimeter lång.

3. Drar bältet fel.

Det är viktigt att bältet hamnar så nära kroppen som möjligt.

– Är bältet för löst hinner barnet röra sig en bit och då får man en rörelse som kan innebära skador på de inre organen, säger Susanne Wallhagen och fortsätter:

– Är det vinter och man har tjocka kläder ska man försöka få bältet under overallen eller jackan. Det måste sitta tajt.

Se också till att bältet ligger nära halsen.

– Det är bättre att bältet ligger nära halsen än för långt ut så att det riskerar att glida av. Trots att det kan vara obekvämt.

En bältesstol eller kudde är också viktig för att bältet ska sitta rätt på barn upp till 10–12 år.

4. Slarv på korta resor.

Korta resor, till exempel till förskolan, kan innebära att rutiner inte alltid följs.

– Jag tror att man har för bråttom och till exempel inte spänner fast bältet på rätt sätt, trots att det här är resor som barnen gör varje dag. Det kan hända saker på den korta biten, säger Susanne Wallhagen. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-01-29 09:24
Meganmannen

En halvförsäkring täcker möjligen bogsering till verkstad om bilen stannar på väg till verkstaden. Begär alltid skriftligt kostnadsförslag innan reparation och sälj bilen om reparationen överskrider halva bilens värde efter att den reparerats. Om bilen använts sparsamt de senaste åren är det möjligt att det snabbt blir fler fel när bilen börja användas mer regelbundet.
Äldre bilar mår bäst av att de används regelbundet. En bil som bara används någon månad på sommaren och vinterförvaras ute eller i ett fuktigt garage kan snabbt bli oanvändbar.

#2 • Uppdaterat: 2013-01-29 10:18
saabnisse

Nu ska man ju inte måla f-n på väggen.
Om det bara hörs när bilen rullar är det säkert, som BD skriver, slitna bromsbelägg och då är det väl det som lampan varnar för.
Då är det ju inte speciellt dyrt att åtgärda.
Men lite märkligt är det ju att bromsarna ska vara kollade!
Fast det behöver ju inte innebära att de är reparerade.

Skrapljud från motorn är ovanligt, tjutljud, slammer, klickljud förekommer, men vad skulle skrapljud kunna vara, som dessutom tänder en varningslampa?

Men det finns väl en instruktionsbok som talar om vad lampan varnar för?
Som vanligt är det ju där man ska kolla först.
Tyvärr verkar allt fler ha svårt för att öppna en bok och ta till sig det skrivna ordet.
Man tror mer på förutfattade meningar.

#3 • Uppdaterat: 2013-01-29 10:48
FLAC

Märkligt sätt att tackla problemet... "mamma, mamma, en lampa lyser och det typ skrapar nånstans. Vad ska jag göra?? Lugn, jag skriver till Vi Bilägare, håll utkik på nätet efter ett svar..." Varför inte, som Saabnisse säger, kolla instruktionsboken och/eller ringa en VW-verkstad och fråga? De borde väl kunna sina bilar bättre än Bengt Dieden? eller åk till närmsta verkstad direkt och be dem om råd.

#4 • Uppdaterat: 2013-01-29 13:17
VW Polo 2012

Har din dotter kollat om det är någon som har hängt något på dragkroken som släpar i backen när hon kör. Och har ni ingen dragkrok så kan det kanske vara en älg som fastnat i ljuddämparen. Och vad det gäller lampan så är det nog innerbelysningen som ni glömt stänga av.

#5 • Uppdaterat: 2013-01-29 13:23
FullBrew

Är ljudet när motorn är igång och bilen står stilla kan det vara startmotorn som inte går tillbaka ordenligt, kan komma och gå?
Kan låta en stund under färd också innan vibrationerna gör att det försvinner efter start.
Uppkommer ljudet efter man startat motorn eller bara under färd?
Grabben har haft liknande problem sen sommaren och nu är startmotorn slut i drevet och vägrar gå in i kransen på svänghjulet nu, bara ett högt rassel/skrap och batterilampan tänds.

#6 • Uppdaterat: 2013-01-29 13:36
Hackenbush

Ingen som har nämnt att just på Golf är det inte ovanligt att det hoppar upp någon liten sten som kan lägga sig och "fastna" vid bromsskivan och detta genererar ett skrapande läte. Huruvida detta också får en varningslampa att lysa är mer osäkert. På Seat och Golf är detta med en liten sten inte ovanligt eftersom de har samma konstruktion vid bromsarna.

"älg som fastnat i ljuddämparen. "?? Om det är som VW POLO skriver så bör man genast avlägsna älgen. :-)

#7 • Uppdaterat: 2013-01-29 14:04
saabnisse

Stenar som fastnar mellan skiva och sköld är ganska vanligt på franska bilar, men jag har aldrig varit med om det på en Golf.
Men hur som helst tror jag inte det kan tända en varningslampa.
Det här är ju både omöjligt och onödigt att spekulera över så länge man inte vet vad det är för varningslampa.
Det vore trevligt om "Hennes mamma" kunde ta reda på vad lampan indikerar och göra ett inlägg här.
Också om ljudet finns hela tiden eller enbart då bilen är i rörelse.

#8 • Uppdaterat: 2013-01-29 14:09
Mistro

Hur tusan skall man förklara detta utan att låta nedvärderande vilket absolut inte är min tanke!?
Men en första tanke var ändå: fel på en 12 år gammal bil? ...är det möjligt?
Sedan såg jag paniken och rädslan som stackarna måste känna och läste artiklen igen!

Många köper tyvärr bilar i tron om att de är nyare och/eller felfriare än vad de är när sanningen är att det aldrig finns några garantier för hur mycket en bil skall kosta att äga.
Man kan istället köpa en ny bil för garantiernas skull och på så vis slippa reperationsrisken men detta betalar man med en högre värdeförlust och oftast ockerdyr service.
Nu är ju Golfen en väldigt vettig bil oavsett årsmodell så detta är säkert inget allvarligt,..men hur ger man råd till någon som inte ens vet vilken lampa som lyser i panelen?

Hur ger man råd till någon som trodde att detta var världens första bil som inte kostade något i underhåll,..som inte visste vad en halvförsäkring är o.s.v?

Men alla skall lära sig någon gång och i detta fallet nu så är förslagen precis så enkla som folk redan har sagt:

1. Ta reda på vilken lampa som lyser!
2. Starta motorn och låt den gå på tomgång,..finns oljudet där då eller bara då den rullar?
3. Ring en verkstad och berätta vad ni nu vet!
4. Begär kostnadsförslag och använd er kvinnliga charm ( brukar fungera ) för att få reda på bilens övriga skick.

Om punkt 3 och 4 verkar skrämmande så fråga närmaste granne och glöm inte charmen. :)

#9 • Uppdaterat: 2013-01-29 14:28
mcregor (ej verifierad)

Hade en gång en Golf Variant -00 och på den så fastnade det en sten nånstans emellan en bärarm och nån del av chassiet/motorn - kommer inte ihåg exakt. Det lät i alla fall en del men en kunnig VAG-mek behövde bara en kortare provtur, sen hissade han upp bilen och avlägsnande stenen med en rejäl skruvmejsel - kanske i kombination med en hammare. Kostade inget och det var skönt att få tyst på "skrotet" igen.
Men jag håller med i detta fall - hur kan man undvika att kolla vilken varningslampa som lyser - och varför skicka in en fråga om ett tämligen akut problem till en frågespalt i en tidning....

#a • Uppdaterat: 2013-01-29 15:48
N-iklas

Skarpljud - hjullager eller drivaxel slut.

Varningslampa - ett ytterligare fel som inget har med skrapljudet att göra.

Allmänt tror man ju att allvarliga fel aldrig kan hända på Golf - men så är det inte.
Därför bör annat än struntsaker tas med i gissningarna.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.