Bild
Nästa artikel
Frågeställaren undrar varför uppmätt rullmotstånd och bränsleförbrukning inte överensstämmer med varandra i Vi Bilägares däcktester.

Bilfrågan: Stämmer förbrukningen?

Bilfrågan

”Det förvånar mig att bränsleförbrukningen inte följer skillnaden i rullmotstånd då alla andra parametrar är lika. Finns någon förklaring?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag läste däckstestet i Vi Bilägare nr 5. Det förvånar mig att bränsleförbrukningen inte följer skillnaden i rullmotstånd då alla andra parametrar är lika. Finns någon förklaring?
Henry Riedel
 
Svar:
Vi har också lagt märke till att uppmätt rullmotstånd och bränsleförbrukning inte alltid överensstämmer.
Mätningen i maskin görs i 90 km/tim. Men under våra tester har vi valt att kolla förbrukningen i 110 km/tim eftersom det är den vanliga motorvägshastigheten.
Det kan möjligen vara orsaken till att det blir skillnader. Men det kan också vara så att laboratorietestet inte helt motsvarar verkligheten.
Vid våra tester i 110 km/tim måste det vara vindstilla. Minsta motvind påverkar resultatet. Lite märkligt är det. Men vi har tyvärr ingen exakt förklaring.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare
 
Diskutera: Vad tycker du om svaret?

Kommentarer

#1
2017-05-31 15:21

Det finns ingen mening med att visa bränsleförbrukningen när den ändå inte stämmer i verkligheten. Helt otroligt att det är lagligt att "ljuga" på det viset. Lite som att sälja korv och istället få en skvallertidning att tugga på och folk accepterar det. Då man inte vet om en liten kille nyss 18 fyllda på 55 kg kör en tom bil i perfekta miljön med enbart nedförsbackar framför sig så bör man istället gå på ett medel. Lasten bör vara halvfull, det bör sitta två vuxna fram och 1 barn bak. Sedan kör man i äkta stadsmiljö och tar fram ett medel där. Det skulle hjälpa folk en hel del och också välja rätt bil efter förbrukning i "Verklig" miljö för det är väl där vi befinner oss? Aldrig hört talas om att en person åker och storhandlar i ett testlabb.

#2
2017-05-31 17:45

Vilken bränsleförbrukning avses? Deklarerad eller färddatorns?

#3
2017-05-31 17:52

Ingen av dem stämmer, mät körd sträcka och hur mycket du tankar och du får verklig förbrukning. Min färddator visar för lite, den uppgivna förbrukningen är helt off...

#4
2017-05-31 21:23

Rullmotstånd är inte en linjär skala. Där har du ditt svar.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.