Nästa artikel
Bilfrågan: Snyggare plast på Volvo S80?
Bilfrågan

Bilfrågan: Snyggare plast på Volvo S80?

Publicerad 13 december 2011 (uppdaterad 13 december 2011)
"Kan jag fixa plasten mellan taket och dörrarna med pigmenterat vax eller måste jag lacka om den?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Jag har en röd Volvo S80 -00. Mellan taket och dörrarna ligger det lister av plast. De har blivit flammiga och blekta med tiden trots normal vaxning. Plåten ser ut som den ska.

Nu undrar jag om du har något tips på hur jag kan snygga till plasten. Kan jag fixa den med pigmenterat vax som jag lägger på flera gånger eller måste jag lacka om den?

Ingvar Hedqvist, Nynäshamn

SVAR:
Förmodligen har inte plasten samma tålighet mot UV-strålning och oxidation som den lackerade plåten. Pigmentet i röd färg är också det som är känsligast av alla. Är plasten genomfärgad borde den kunna snyggas till med fin slippasta men annars är det nog bara ett utbyte som hjälper helt eller eventuellt om du kan låta lackera dem i bilens färg.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

BILEN STANNAR PÅ EN JÄRNVÄGSÖVERGÅNG: KNÄCK BOMMEN!

Om man blir instängd mellan bommarna vid en järnvägskorsning finns bara en sak att göra.

– Kör igenom, säger Joanna Ljunggren, kommunikatör på Trafikverket.

– Jag förstår att det inte är det första man tänker på i en sådan situation men bommen kommer ge vika. Den är tänkt att fungera så.

Äldre bommar är tillverkade av trä, nyare av glasfiber.

– Det räcker att rulla lite lätt för att de ska knäckas av, säger Joanna Ljunggren och tillägger att vindrutan håller för smällen.

Sedan några år tillbaka ska det också finnas en skylt på insidan av bommarna som säger ”Kör igenom bommen – stanna inte på spåret”.

Om bilen inte startar kan man försöka köra framåt med hjälp av startmotorn genom att lägga i ettan, släppa upp kopplingen och slå på tändningen. Detta fungerar däremot inte med automatväxlade eller nyare bilar.

– Lyckas man inte måste man snabbt lämna bilen, sätta sig i säkerhet och ringa 112, säger Joanna Ljunggren och konstaterar:

– Ett tåg har en bromssträcka på uppemot en kilometer. Det är inte värt att chansa.

Att försöka putta bilen av rälsen är inte att rekommendera.

– Det skulle jag inte tipsa om. Sätt säkerheten först och sätt dig i säkerhet, säger Joanna Ljunggren.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-12-13 10:01
Swenssons

"För en gångsskull" har ViB expert svarat rätt. Är plasten inte jenomfärgad dvs den är rödlackerad måste den lackas om. Är den å andra sidan inte lackad i bilens röda färg utan e svart går det att slipa dem med tex Autosol eller använda den svarta cremen som finns att köpa på tub på tex valfri bensinmack eller hos Volvo. Men om ja inte minns fel e taksargen, listen, lackerad i bilens färg. Känsliga fäger är förutom rött, även blått och i viss mån även svartabillacker.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.