Nästa artikel
Bilfrågan: Skriv tydligare!
Bilfrågan

Bilfrågan: Skriv tydligare!

Publicerad 15 juni 2012 (uppdaterad 15 juni 2012)
"När ni skriver tester tar ni ofta för givet att alla är biltekniker. Det vore bra om ni förklarar nymodigheter." Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på läsarfrågor om bilar eller trafik.

FRÅGA:
När ni skriver tester så tar ni ofta för givet att alla är biltekniker. ”Aktiv farthållare” är nog inte alla som vet vad det är, inte jag i alla fall. Jag googlade och fick fram att det ska heta adaptiv farthållare. Det vore bra om ni förklarar nymodigheter. Vidare står det ”Klarar bälteslängd babystol”. Vad menas?

 Kjell Johansson

SVAR:
Tack för ditt påpekande. Det är lätt att vi skribenter blir fartblinda av alla uttryck som biltillverkarna använder för att beskriva nya funktioner hos deras produkter. En farthållare som kan något mer än att hålla farten kallas för adaptiv, eller aktiv. Den kan anpassa farten efter trafiken och ibland även stanna fordonet vid behov. ”Klarar bälteslängd barnstol?” betyder: är bältet tillräckligt långt för att nå runt en babystol? Vi ska försöka bli tydligare när vi använder nya begrepp.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om Vi Bilägares skrivsätt?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-06-15 09:02
Thommys

Jag kan förstå att folk som inte har bilar som intresse inte hänger med. Det är mycket ny teknik hela tiden och som får nya namn. Frågan är om verkligen biltillverkarna når ut till den stora massan köpare med allt deras bilar erbjuder.

Även för den intresserade som köpt en ny bil tar det lång tid att sätta sid in i all teknik. - I vilken meny ligger det och det, vad betyder den symbolen, vid vilken fart var det nu som den och den blir aktiv, hur stor var reserven nu, osv.

#2 • Uppdaterat: 2012-06-15 11:09
saabnisse

Thommys, en anledning är att ointresserade bilägare inte läser instruktionsboken och i många fall förstår de inte vad som står där även om de läser den.

#3 • Uppdaterat: 2012-06-16 00:16
Arbu11

Hehe titta vad grejer men lär sig! :P Alltid tänkt att "Aktiv farthållare"... Jo men fan, min bil har också farthållare, det är väl nästan standard? :) Men, min är väl inte lika aktiv eller adaptiv som den måste vara för att nå upp till det namnet - med autobroms etc :(

#4 • Uppdaterat: 2012-06-16 01:16
Roger Skagerström

Känns lite som att förstår man vad adaptiv farthållare är borde man kunna lista ut vad aktiv farthållare är :p

De facto så är ju alla farthållare adaptiva - de går ju att ställa i olika hastigheter. Alla farthållare är inte aktiva däremot - de är vanligen passiva i sin funktion (inte menat som att de är aktiverade eller deaktiverade då).

En term som tex radar-farthållare skulle räta ut alla frågetecken. Känns dock som jag personligen förstår vad som menas som det är nu, utan att vara tekniker :p

#5 • Uppdaterat: 2012-06-20 00:57
Roy J

Nja, Roger, jag skulle nog åtminstone delvis vilja vända lite på tolkningen.
Alla farthållare är ju faktiskt aktiva i den meningen att de aktivt ser till att hålla vald hastighet. En passiv farthålllare är nog svår att tänka sig, egentligen. Det skulle mer bli som någon varningssignal, då.
En adaptiv farthållare måste reagera på förändringar (det ligger i begreppet) och reagerar alltså på omgivningen - och är därmed ännu mer aktiv...
Radar må varar OK om man inkluderar ultraljud men de nyare systemen bygger mest på bildanalys- och det är inte radar.
Adaptiv farthållare är alltså det mest korrekta (om inte någon kommer på något ännu bättre).

"Klarar bälteslängd barnstol?" är en klumpig formulering. "Räcker bältet runt en barnstol?" är tydligare.

#6 • Uppdaterat: 2012-06-20 23:13
Thommys

Nog är det radar alltid på min Mercedes och ingen bildanalys. Den är på 24 GHz. Det står i instruktionsboken att den inte får aktiveras i närheten av vissa platser runt jorden, där radioastronomiska anläggningar ligger. Här i Sverige är det i Onsala strax söder om Göteborg. När man har originalnavigator i bilen så stänger den av frontradarn automatiskt när man är närmare än 12 km i radie från den platsen. E6 klarar sig rätt precis på de avståndet. Jag har inte varit med om att den stänger av sig när jag passerar utanför Onsala. Ultraljud använder den på nära avstånd.

#7 • Uppdaterat: 2012-06-21 12:34
Roy J

Ska man ha en generell benämning så måste den täcka även nyare system än radar - något som inte beskriver tekniken, utan endast funktionen.

#8 • Uppdaterat: 2012-06-21 14:25
Thommys

Det har du helt rätt i Roy.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.