Bild
Nästa artikel

Bilfrågan: Ska vi stå för skatten?

Bilfrågan

"En vecka senare kommer det ett krav från Toveks Bil att vi ska betala vägtrafikskatten på bilen." Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar på vardagar på läsarfrågor om bilar och trafik.

FRÅGA:
Jag och min särbo köpte en Mercedes av Toveks Bil AB den 2/3 2013 och betalade kontant. En vecka senare kommer det ett krav från Toveks Bil att vi ska betala vägtrafikskatten på bilen på 1 160 kronor. Det var aldrig diskussion om någon skatt när vi köpte bilen och det står inget om det i vårt köpeavtal heller att vi ska erlägga skatt.

Vi betalade in för vi visste inte något annat förrän vi ringde till Transportstyrelsen och fick bekräftat att säljaren hade tagit in bilen i registret den 1/3 2013. Är inte det Toveks Bil som ska stå för skatten?

Kurt Olsson

SVAR:
Normalt brukar bilförsäljare ställa på bilen i samband med ägarbytet och då skickar Transportstyrelsen skattekravet till den nya ägaren. I det här fallet ställde Toveks Bil på bilen i sitt eget namn 2013-03-01 och eftersom de då var ägare när bilen blev skattepliktig debiterades de skatten, 1 168 kr.

2013-03-02 blev din särbo ägare till bilen som då var skattad och klar. Enligt vår mening hade inte bilfirman grund för att i efterhand kräva den nya ägaren på den skatt som firman tidigare debiterats vid påställningen, den kostnaden skulle man tagit hänsyn till vid prissättningen av bilen. Toveks Bil har beretts tillfälle att bemöta detta.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Kommentarer

#1
2013-10-02 09:34

Detta är vanligt i bilbranschen och beror på registreringsstatistiken.

Säljstöd och nettopriser på bilar påverkas av hur många registreringar som görs i det distrikt som återförsäljaren ansvarar för. Sannolikt har denna bil sålts till en region som inte "tillhör" återförsäljaren, då måste bilen först registreras på återförsäljaren så statistiken och säljstöden blir rätt. Då hamnar vägskatten på första registrerade ägare som är handlaren, sedan vidarefaktureras detta bara.

#2
2013-10-02 09:57

Lagen är solklar. Toveks bil är skattskyldiga, säljstöd eller inte. Undantaget är givetvis om det finns en klausul i köpekontraktet gällande kostnader för påställning.

#3
2013-10-02 10:07

Borde vara solklart att Toveks ska betala. Men säljer Toveks nya Mercedes? Eller var Mercedesen begagnad?

Kan man få veta vilken Toveks-återförsäljare som är aktuell?

#4
2013-10-02 11:55

Detta är ett gissel och slutar nästan alltid med att kunden får betala.
I stort sett alla handlare ställer alltid av inbytesbilarna så fort som möjligt då detta är en god affär.
Den återstående skatten betalas då ut till handlaren.
Bilen som sen kunden får är i stort sett alltid oskattad och det oavsett när på månaden som bilen hämtas ut.
Handlaren påstår sig ha rätten på sin sida här,...oklart varför då långt ifrån alla tänker på detta då de byter in sin gamla bil.

Skatten skickas nämligen på automatik till den nya ägaren men nu senast fick vi fakturor ifrån bilhandlaren på kostnader som de skall ha fått på bilarna!!! Summan varierade mellan 270 och knappt 900kr och detta då på nya bilar som är skattebefriade!
Handlaren säger bara att "det är så det fungerar" ( i det här fallet lagerbilar )

Har man nyligen betalt in skatten på sin inbytesbil så bör man försöka få motsvarande rabatt på den nya bilen men det är klart att det ändå kan vara irriterande att betala skatt på en bil som man inte har räknat med.
Om man sen dessutom har lite extra otur ( eller dålig koll vilket man vill ) och byter in sin bil i samma månad som skatten skall betalas,...ja då får man betala in skatten ändå!

#5
2013-10-02 12:31

Tovek var ägare vid påställningen, då ska de betala, ingen tvekan om saken.

Hade däremot bilen ställts på i nya ägarens namn, då är det dennes skyldighet att betala.
1168 kr är ingen astronomiskt summa, men å andra sidan finns det ingen anledning att betala något i onödan.
Bestrid!

#6
2013-10-02 12:51

Klumpigt av Toveks bil att inte baka in det i priset från början, då hade det aldrig varit något snack.
Att komma i efterhand och begära ersättning lukter bondfångeri.

#7
2013-10-02 12:59

Precis som flera andra skriver, Toveks ska betala. Pinsamt att de smutsar ner sig och drar en rövare. Försäljaren har gjort bort sig, så enkelt är det.

#8
2013-10-02 14:41

Som flera tidigare skrivit är det Toviks som skall betala skatten. Den nya ägaren kan ju vägra betala skatten som då transportstyrelsen kräver Toviks på. Nackdelen är ju då att den nya ägaren inte kan köra bilen förrän skatten är betald utan att riskera böter. Detta vet ju Toviks (och andra bilskojare) om. Därför löser det sig av sig själv.

#9
2013-10-02 15:42

Sluta spekulera. Såhär står det:

Vem ska betala?

Den som är registrerad som ägare till fordonet vid ingången av betalningsmånaden (se tabellen ovan) är skyldig att betala skatten. Exempel: Skatten för ett fordon ska betalas i februari. Den som är ägare till fordonet när februari månad infaller, det vill säga natten mellan 31 januari och 1 februari, är skyldig att betala skatten. Om fordonet säljs någon gång under den första dagen i februari, är säljaren ändå skyldig att betala skatten.

...
Tekniskt sett kan du nog inte vara skatteskyldig då du hade fått räkningen hem till dig. Toveks Bil har redan betalt skatten och vill nu ha ut den av dig.

#10
2013-10-02 16:55

Nu är det ju dock som så att om ni har betalat fakturan, har ni även accepterat att ni är i skuld. Betala inget innan ni kontaktat företaget eller myndigheten. I det här fallet står ord mot ord och ni har lite att säga till om, när ni nu redan betalat för er.

#11
2013-10-02 19:55

Det är ju ytterst märkligt att denna bilhandlarbransch aldrig kommer ifrån
benämningen skojare! Att smutsa ner ett företagsnamn för dessa ynka pengar säger ju allt! Är en faktura betald och klar, så kan inga efterkrav ställas! Punkt!

#12
2013-10-05 00:35

Nu råkar jag ju vara västsvensk. Och här, liksom annorstädes, finns olika divisioner i bilbranschen. Jag har aldrig haft någon kontakt med Toviks. Mest beroende på att bekanta varnat mej.

#13
2013-10-07 10:02

Råkade ut för en liknande sak när vi köpte bil via NETBIL (som är en auktionssite). Tidigare ägaren vägrade betala skatten och vår nyköpta bil hotades med körförbud pga. obetald skatt.

Kontaktade min kontaktperson på netbil som löste problemet direkt. Om de se skickade krav till bilägaren eller inte har jag ingen aning om, men servicen var ju klart beundransvärd. Auktionssitens kontaktperson sade ju också det att lagen är ju klar, men bilägaren som tvingas betala skatt för en bil man inte äger kanske känner sig lurad.

#14
2013-10-07 10:45

Frågan är ju sen också om bilhandlarna verkligen har samma regler som privatpersoner eller om de har någon slags fördel?

I en bilaffär vill man förståss att allt skall kännas bra och de flesta bråkar säkert inte över några hundralappar om handlaren säger att det skall vara så.
Kände mig själv aningen sniken då jag ringde för att kontrollera varför vi fick betala in kostnader som jag upplevde var handlarens.
Vi hade ju fått bra rabatt på bilarna och det var ju lagerbilar och allt detta var sååå självklart enligt honom. själva visste vi ju inte ens att bilarna vi fick var förreggade och att de därför egentligen är en årsmodell äldre! ( lite beroende på hur man ser på det )

Rent krasst finns det ju ingen lag som tvingar en handlare att ställa av en bil då den kommer in ( begagnad ) men då folk accepterat att man nästan uteslutande får en oskattad bil vid köp så blir ju detta en väldigt god affär för handlaren. Skatten tenderar allt som oftast att glömmas bort men på en billig bil kan skatten utgöra en betydande procent.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.