Nästa artikel
Bilfrågan: Nya regler om släpvagnsvikt?
Bilfrågan

Bilfrågan: Nya regler om släpvagnsvikt?

Publicerad 16 maj 2012 (uppdaterad 16 maj 2012)
"Jag har hört att släpvagnsvikter håller på att EU-anpassas. Vad gäller framgent och från vilket datum?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på läsarfrågor om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Mycket är bra i er tidning. Så även att ni i era tester anger släpvagnsvikt. Men, för vilken körkortsklass gäller angiven vikt? B-kort? Har hört att släpvagnsvikter håller på att EU-anpassas.

Vad gäller framgent och från vilket datum? Gäller de nya bestämmelserna enbart nya bilar eller även befintliga?

Tommy Sandberg

SVAR:
I tidningen anges endast den konstruktiva släpvagnsvikten, det vill säga den högsta vikt som tillverkaren godkänner. Någon referens till körkortsklass görs inte.

Ett nytt EU-direktiv om körkort träder i kraft den 19 januari 2013. Släpvagnsreglerna för förare med B-körkort förenklas genom att regeln ”släpvagnens totalvikt får inte överstiga dragfordonets tjänstevikt” tas bort, men i övrigt är det som vanligt.

En släpvagn på 750 kg totalvikt är alltid tillåten, och är släpvagnens totalvikt över 750 kg får bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikter inte överstiga 3 500 kg.

En betydelsefull nyhet för B-körkortsförare, som vill dra lite tyngre släp, införs med de nya reglerna. Det öppnas en möjlighet att genomgå ett körprov med bil och släpvagn och på så sätt förvärva en utökad B-behörighet, som kommer att framgå av en kod (96) på körkortet.

Utökad B-behörighet ger rätt att framföra fordonskombinationer bestående av personbil eller lätt lastbil med en tillkopplad släpvagn om dragfordonets och släpvagnens sammanlagda totalvikter är högst 4 250 kg.

Körprov med bil och släpvagn ska kosta 700 kronor och kommer att utföras hos Trafikverket. Det som skiljer förarprovet för utökad B-behörighet från förarprov för BE-behörighet är:

1. Man behöver inte söka körkortstillstånd.
2. Man behöver inte göra något teoriprov.
3. Körprovet innehåller körning i stads- och landsvägstrafik, men inte det särskilda manöverprovet i körgård.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-05-16 08:09
hultarn

Det är fullkomligt skrattretande att Sverige i absolut sista minuten ändrar reglerna, det är nämligen så att beslut om detta togs redan 2006, och då bestämdes att det skulle vara genomfört senast januari 2013...

Det är lika skrattretande att reglerna för släpfordon inte ändrats på de senaste 50 åren, skillnaden mellan att dra t.ex. en husvagn med en vinglig 240 och en modern V70 är ju astronomisk!

Den som kört sitt ekipage i kanske 25 år, tvingas att göra ett körprov för att han köpt en nyare och säkrare (och därmed tyngre) bil, det blir 700 kr rakt ner i stadskassan, löjligt!

#2 • Uppdaterat: 2012-05-16 09:29
Swenssons

Äntligen får vi som har tyngre bilar dra en "rättvis" släp - husvagn.
-Bravo!

#3 • Uppdaterat: 2012-05-16 11:39
Mistro

Man får väl ändå se detta som ett bra mycket bättre alternativ för människor utan BE-kort som idag kanske ligger på gränsen på vad de får dra,när alternativet kanske annars blir en mindre vagn eller en bil som de inte vill ha?
Många husvagnar är numera så "nedvägda" att de i princip inte får lasta något.
Med dem nya reglerna så blir det "lättare att åka lagligt" och tvärtom mot vad du menade "hultarn"...faktiskt mindre pengar i stadskistan eftersom att böterna för överlast kraftigt kommer att reduceras.
700kr anser jag vara mycket skäligt.
Har vänner som dagligen kör olagligt i sitt arbete p.g.a att de saknar BE kort då man nämligen inte får dra mer än 750kg med dem flesta arbetsfordon med B-kort.

Tramsigt har det också varit med dem så kallade tunga släpvagnarna som tack vare sin registrering krävde E-kort.
Ta ett biltransportsläp som ett exempel med en totalvikt på 2000kg.
Utan rätt körkort får detta inte flyttas en meter trots att det är olastat.
Men med rätt bil och en bra mycket tyngre husvagn så går det bra ....löjligt!

Löjligt är det också med husbilarna ...på tal om trafiksäkerheten!
Är bilen bara reggad som husbil så är det där med C eller D kort inte längre nödvändigt ....suck

#4 • Uppdaterat: 2012-05-16 13:29
hultarn

Mistro: jo, men det jag menar är det är idag Ok att vingla runt med en äldre och osäker bil. När man sedan byter denna mot en säkrare och stabilare så krävs det plötsligt körprov!
Gränsen 3500 kg har ju hängt med sedan Hedenhös...

När det gäller totalvikten på släpet, så är det smartare att köra med överlast än ett större släp som pallar lasten (vilket självklart är säkrare). Det ena ger bara böter, det andra medför olovlig körning. Detta oavsett om tågvikten överskrids eller inte...

#5 • Uppdaterat: 2012-05-16 14:43
Peugeote-Pär

Det var väl på tiden... Men sverige brukar ju vara lite efter resten av världen.

#6 • Uppdaterat: 2012-05-16 17:17
Hundter

Börje Bilkunnig! Det var dagen största skämt! Hahahaha! Får se om fler "uppskattar" skämtet!

#7 • Uppdaterat: 2012-05-16 18:47
Roy J

Ja, visst är det märkligt att det varit otillåtet att dra ett tomt släp bara för att det varit godkänt för en högre last.
Vidare har jag alltid tyckt det varit märkligt att det tydligen ansetts farligare att använda en stadig, rejäl dragbil än något ynkligt litet som med nöd och näppe väger mer än släpet.

#8 • Uppdaterat: 2012-05-16 21:48
amazing

Att Sverige är sena med att införa reglerna? Tror jag inte på.
Det här skall samordnas mellan alla EU-länderna och innan man hade enats om hur reglerna skulle se ut hade det gått flera år. Sen skulle man samordna hur körkorten skulle se ut så att det blir enhetligt. Ett land kan inte ensamt införa egna regler år 1 och sen andra länder komma med egna regler år 5 t.ex.
Att EU tillhör de snabba byråkratierna...glöm det!
Eftersom de nya reglerna inte varit spikade så värst länge kan inte så många andra länder heller ha hunnit införa dessa så mycket tidigare.

Till er som tycker det är så hemskt med gamla "vingliga" bilar och att det är dom som är det stora problemet på vägarna. Inget lär bli bättre bara för att folk får köpa sig en nyare bil och dra ännu tyngre släp. Rannsaka er själva, studera tidningsbilder och andra rapporter om husvagnsolyckor och släpvagnsolyckor. Titta på vad det är för fordon som är inblandade i olyckorna. Det är definitivt inga gamla bilar och gamla husvagnar. Det är nyare modeller i så gott som vart enda fall med avåkningar med släp. Konstigt va? Trots att det är nya stabila säkra bilar med antislingerkopplingar på vagnarna m.m. så åker folk av vägarna stup i ett.
Att det skulle vara gamla bilar som står för detta faller på sin egen logik, dom finns nästan inte kvar när det gäller husvagnskörning och den lilla minoritet som ändå finns kvar kan inte stå för alla dessa olyckor.

Folk kör ju rent ut sagt som idioter. Varför blunda för det? Det körs alldeles för fort, några 80 km/h duger inte åt folk. När man kör i den hastigheten blir man konstant omkörd av husvagnsekipage som bara skall stressa om och jaga fram. Hur man skall lasta husvagnen begriper dom sig inte på heller. Inte heller att man inte får lasta mer än ett visst antal kg, folk kör efter devisen att man lastar så mycket man får plats med helt enkelt.

Angrip problemen där dom finns och där det finns vinster att göra i olycksstatistiken istället för att sila mygg och svälja kameler.

#9 • Uppdaterat: 2012-05-17 11:41
Roy J

För att kunna utnyttja den högre tillåtna totalvikten på 4250 kg behövs oftast en tyngre dragbil eftersom den tillåtna släpvikten för mindre bilar är så pass låg. Det känns förmodligen inte meningsfullt att genomgå ett prov bara för att kunna dra 50 kg mer bakom bilen.

Nu hoppas jag ändå att de flesta gör körprovet, trots att det är lite för enkelt. Det omfattar lansvägs- och stadskörning men inte manöverprov, dumt nog.
Har man den minsta anledning att dra släp så gör man provet! Om nu inte avgiften blir löjligt hög, förstås.

#a • Uppdaterat: 2012-05-17 18:47
fabiafabian (ej verifierad)

Jag gillar inte släpvagnar. De är så jävla efterhängsna!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.