Nästa artikel
Bilfrågan: Meningslösa rails?
Bilfrågan

Bilfrågan: Meningslösa rails?

Publicerad 28 november 2011 (uppdaterad 28 november 2011)
"Varifrån kommer det idiotiska modet med rails som ligger an mot taket till exempel på Volvo V60?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Varifrån kommer det idiotiska modet med rails som ligger an mot taket till exempel på Volvo V60, Toyota Avensis kombi och Peugeot 508 SW?

Föregångarna hade rails i form av bågar, och dem kunde man surra lasten kring vid behov, för att inte tala om att man kunde använda universella lastbärare som inte var knutna till just den bilmodellen.

Varför överhuvudtaget ha rails om de är nästan oanvändbara?

Hans Svensson

SVAR:
Låg bränsleförbrukning är högprioriterat hos biltillverkarna idag. Utskjutande takrails ökar bränsleförbrukningen men även vindbruset och förmodligen är det därför de har de tagits bort.

De nya låga railsen har också hål där fästkrokar kan monteras för att bära exempelvis takbok samt skid- och cykelställ. Att man skulle surra lasten direkt i railsen har nog aldrig varit tillverkarnas mening.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-11-28 10:31
Jordnära

En stor fördel med den nya typen som ligger platt mot taket är att man kan sopa av snö och skrapa av vatten mycket enklare. Särskilt om man inte är så lång till växten. Min ena bil har den nya modellen och den andra den traditionella. Jag gillar den här utvecklingen.
Dessutom frestas man inte till att binda fast saker i bågarna på nåt livsfarligt sätt utan tvingas att använda riktiga anpassade grejor.

#2 • Uppdaterat: 2011-11-28 11:04
Thommys

Jag har också lagt märke till denna dåliga utveckling av rails. BMW har den också. Men Mercedes har kvar de traditionella. De tänker på kundens behov. Inga halvmesyrer här inte. Det bästa eller ingenting, devisen som Gottlieb Daimler byggde sina bilar efter. Och de klarar att göra tysta bränslesnåla bilar ändå.

Jag säger som Hans Svensson, varför överhuvudtaget ha rails när de nästan är oanvändbara? Rails har alltid gett flexibilitet för att säkra taklasten.

#3 • Uppdaterat: 2011-11-28 14:53
Alfistisenior

Att railsen skulle öka bränsleförbrukningen är nog marginellt. De ligger ju inte tvärs som lastbågar gör utan längs med. Blir inte mycket till luftmotstånd där inte. Och inte det ger det mer vindbrus heller. Ibland förundras man över Bengt Diedens svar på frågorna till frågorna som ställs. Rails var bra, lätt att montera lastbågar när så behövdes. Inga specialinfästningar. Hade på tidigare bil och saknar dessa. Det är bara moderyck som biltillverkarna ägnas sig åt.

#4 • Uppdaterat: 2011-11-28 15:25
Dagon

Takskenor heter det på svenska.

Svengelska är aldrig god svenska, och visst ska seriösa tidningar skrivas på just god svenska. Eller?

#5 • Uppdaterat: 2011-11-28 17:05
tasso

Jag tycker precis som Hans S. Men jag fattar inte vad Bengt Dieden menar.
Naturligtvis kunde man surra lasten bättre i de railsen jämfört med bara i lasthållaren. Svårt att använda t.ex. spännband när man inte kan få tillräckligt med utrymme för dessa.

#6 • Uppdaterat: 2011-11-28 17:47
Focus

Givetvis vill biltillverkarna låsa fast bilägarna till det egna märkets tillbehör, för att tjäna lite extra utöver den lilla förtjänst man har på bilen. Det är ju reservdelar, tillbehör och service man tjänar på.

#7 • Uppdaterat: 2011-11-28 17:59
hultarn

Jag håller med Jordnära här. På min kombi är fästena dolda i en list i taket när de inte används.
Samlar inte snö och gör bilen lätttvättad.

Det tar max 2 min att sätta på lastbågarna, inga problem.
Dock har idioten som ritat lastbågarna gjort dem i en snygg radie som följer taklinjen, vilket gör att breda paket inte alls ligger bra, de "rider" på mitten.

#8 • Uppdaterat: 2011-11-28 18:04
Back3vagen

Har aldrig förstått vitsen med rails eller takskenor överhuvud taget. Ser dem som helt onödiga, dyra, förfulande och skapande av vindbrus och luftmotstånd. Konstigt att det endast är kombibilar som måste "spökas ut" med dessa fula attiraljer för att takboxen skall kunna monteras!!

#9 • Uppdaterat: 2011-11-28 18:55
fourwheeldrive

De nedsänkta "takskenorna" finns där troligtvis av två anledningar: Dels döljer de på ett enkelt och billigt sätt en ful svetsskarv, dels tvingar de bilägaren att köpa dyra och komplicerade "originaltillbehör".

#a • Uppdaterat: 2011-11-28 20:57
Lelle

Själv har jag hittat begynnande rost under mina rails, pga fusk med fogningen. Bilen är inte ens två år gammal. Eftersom regnvatten och smuts samlas under railsen är det grymt viktigt att fogningen därunder är ordentligt gjord (karossen rör sig ju litegrann när man kör). En pytteliten spricka i fogen gör ju att vatten och vägsalt m.m. tränger in till plåten, som i sin tur inte är galvad. Summan av detta blir rost naturligtvis. Rost som de flesta antagligen inte upptäcker förrän det har rostat igenom och innertaket börjar bli missfärgat. Min åsikt är att det är ett idiotiskt mode, en skrivbordsprodukt av någon "nybakad" bildesigner som egentligen inte kan något om bilar men är jätteduktig på att RITA snygga bilar med hjälp av en dator. En halv centiliter mer bensin per mil (i ökat luftmotstånd) om ens det, blir med all säkerhet billigare i längden än att betala för rostlagning av taket när inga rostskyddsgarantier gäller längre. Och har rosten en gång fått fäste i taket, så blir man aldrig av med den heller.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.