Bild
Nästa artikel

Bilfrågan: Medel som gör spridarna rena?

Bilfrågan

"Kan en produkt med rengörande effekt ersätta bensintankning i en miljöbil?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

FRÅGA:

Läste om era problem med Volvo V70 Flexifuel i långtestet. Har ni testat någon produkt som till exempel Red line SI-Alcohol som ska ha en rengörande effekt på exempelvis spridare? Kan en sådan produkt ersätta en tankning bensin då och då som verkstäderna rekommenderar? Då slipper man ju tanka bensin i en miljöbil.

Lars Larsson

SVAR:

Vi har i dag ingen för etanol E85 anpassad rengörande tillsats. Problemet är växeltankningar och de olika löslighetsförmågorna hos alla möjliga blandningar av etanol och bensin som kan förekomma i en flexifuel-bil. Det vi och många biltillverkare rekommenderar är att tanka en tank bensin då och då för att hålla motorn ren. Du får då både hjälp av bensinen och den i bensinen rengörande tillsatsen.

Sedan ska det sägas att vissa problem med beläggningar i injektorerna som man ser på marknaden inte verkar gå att avhjälpa med en rengörande tillsats. Viss andel rengörande kan finnas i Etanol E85, i den bensin som alltid finns där. Detta är då i en låg koncentration och följaktligen med en begränsad funktion.

När det gäller extra tillsatser för etanol E85 så gäller det att de ska vara anpassade för etanol E85 och inte bara för till exempel en bensin E10 för att man inte ska riskera få exempelvis igensatta filter. Bensin och etanol har olika förmåga att lösa olika tillsatser som jag tidigare nämnt.

Erik S. Moglia, OKQ8

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Kommentarer

#1
2014-04-04 10:09

Tillsatser hit och dit, ungefär som man på 1800 talet sålde olja som allt från bränsle till medicin mot gikt.
Tex. Biltemas insprutningsrengöring, består av mineralterpentin, vilket i handeln heter lacknafta.
Tror andra märken säljer liknande prylar till överpris, luktar så iallafall.
Sist jag hade problem med insprutningen i en gammal bil, hällde jag i 1 liter lacknafta och 2 liter diesel, rök som f-n, men nästa tank gick den bra igen, och avgasvärdena hade rättat till sig så sbp godkände ombes.
Sånt gör man om man vågar, men losstagna spridare tvättar man med antingen eller!
Bilen hade blandtankats med etanol länge så spridarna var igensatta.

#2
2014-04-04 18:39

som alla vet: har man dåliga avgasvärden så slår man i etanol i tanken. Etanol ger renare avgaser och därmed renare motor.

#3
2014-04-04 19:03

enaders. OM alla vet det. Har du en referens på detta?

#4
2014-04-04 19:04

Har kört min Ford Focus på nästan bara etanol sedan 2006 och har aldrig haft problem med bilen och den har rullat över 15 000 mil på etanol.

#5
2014-04-04 21:09

Enanders, etanol ger lägre co-halt, men andra värden kan bli fel, Lambdavärdet kan slira iväg pga. mager blandning,
Att hälla i etanol för att lura bilprovningen, är bara att dölja symtomen, motorn blir inte friskare!
Och på igensatta spridare hjälper det inte, vilket en rengöring kan göra, i det här fallet hjälpte det ju.
Problemet med etanol är fel förbränningstemperatur och för lågt bränsletryck i en motor som inte är anpassad för det, vilket kan ge avlagringar.
En rosa gegga är vanligt!
Då jag har blandtankat tusentals mil, har jag lärt mig efterhand.
På vissa bilar är det mekigt att plocka av spridarna, då fuskar man.

#6
2015-05-13 15:54

Fruktansvärt usel svenska i svaret...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.