Nästa artikel
Bilfrågan: Kvalitet på kopplingen?
Bilfrågan

Bilfrågan: Kvalitet på kopplingen?

Publicerad 28 mars 2011 (uppdaterad 28 mars 2011)
"Jag har kört 5 800 mil och fått byta koppling två gånger. Skiljer sig kvaliteten mellan olika bilmärken?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Jag har en Citroën C4 BiFuel -08 som jag kört 5 800 mil med. Under denna tid har jag fått byta koppling två gånger (det första bytet gick på garantin). Verkstaden hävdar, utan att ta reda på hur jag kör, att jag slirar på kopplingen och att det är därför den gått sönder.

Jag kör nästan enbart landsväg och då långsträckor. Min förra bil, en Saab 9-3, körde jag i 25 000 mil utan några problem med kopplingen. Kan det vara sådan skillnad på kvaliteten mellan olika bilmärken, min körstil ändras ju inte på två år.

Åke Sandberg

SVAR:
Kopplingslamell är normalt sett en detalj som inte omfattas av garantin. Att Citroën tog det första bytet på garantin, säger de, berodde på att det var ett så ovanligt fel. Vi har varit i kontakt med verkstaden som gjorde det andra bytet.

De hävdar att kopplingen var så hårt sliten att svänghjulet blåanlöps och måste svarvas. Vi har dessvärre ingen annan förklaring att komma med än att bilens körts på ett sätt som kopplingen inte stoppade för.

I någon mån stärks detta av uppgiften vi fått fram om att kopplingen bytts även på Saaben.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-03-28 08:32
KaptenOberkommando

Såvida det inte är ett tekniskt fel på kopplingen (alltså att lamellerna inte ligger an ordentligt med kopplingspedalen helt uppsläppt) är det nog tyvärr så att det är föraren det är fel på.

#2 • Uppdaterat: 2011-03-28 08:51
saabnisse

Citroenägaren bör väl själv vara medveten om han vilar foten på kopplingspedalen och då hade han väl inte behövt ställa den här frågan.
Har han den körstilen är det ju enklast att byta bil till en som saknar kopplingspedal, det är ju ändå en föråldrad teknik som främst hör hemma på veteranbilar.

Men jag tror som Kapten att det kan vara ett justeringsfel, men det är ju underligt om samma fel uppstår två gånger på så kort körsträcka.

#3 • Uppdaterat: 2011-03-28 09:06
zant

Han säger ju också att han inte haft problem med sin gamla saab's koppling, villket tydligen är en lögn då det kommit fram att även den bytts.

Antagligen slirar han för mkt på kopplingen men har hoppats att genom att böla till ngn tidning få större chans att få det utbytt billigare.

#4 • Uppdaterat: 2011-03-28 09:47
FLAC

Sen är det väl också så, att de som slirar koppling oftast inte är medvetna om att de gör det... besök vilken stormarknadsparkering som helst och lyssna.

#5 • Uppdaterat: 2011-03-28 10:36
mendefera (ej verifierad)

Samma koppling sitter ju i peugeot 307, 306, inte har de problem, dessutom sjävljusterande, med undantag för tidiga pega 306, själv föredrar jag vajer manövrerad/mekanisk koppling än hydraulisk är dessutom mer sportigare.

#6 • Uppdaterat: 2011-03-28 11:59
Roy J

Håller med FLAC.
Det finns de som idiotslirar på kopplingen med varvande motor utan att de själva är medvetna om hur onormalt och dumt det är. Jag har märkt detta främst hos äldre förare eller andra som så sakteliga fått allt sämre hörsel.

Mendefera, vad i herrans namn är det för sportigt med vajerkoppling?

#7 • Uppdaterat: 2011-03-28 12:42
mendefera (ej verifierad)

Re: Roy j . Hydraulisk manövrerad tror jag ger dålig kopplings känsla och sedan är det med hållbarheten som det slarvas med att byta bromsvätskan i huvudcylindern gör att det rasar ihop. Blir dyrt, finns även en s.k. slavcylinder efter denna som också packar ihop. kolla också på sportbilar med manuellåda de har vajer manövrerad koppling :)

#8 • Uppdaterat: 2011-03-28 13:44
Roger Skagerström

Testade en VW Transporter med hydralisk koppling häromdagen och det var ett sattyg att köra. En normal koppling har ju en "jämn hårdhet" från dragläget och uppåt. Den hydraliska blev, som jag kände det lättare efter dragläget, vilket gjorde att den var sjukt svår att dosera. Och NOLL känsla. Samma simmiga känsla som VW's manuella lådor i tex Golf.

#9 • Uppdaterat: 2011-03-28 17:01
amoC

Hydraulisk koppling måste väl ha sina fördelar, annars hade väl inte biltillverkarna installerat dem. Det kan väl knappast vara cost reduction? Hur som, jag bytte koppling på min gamla Volvo förra sommaren. Det var första gången, bilen hade gått ~37000 mil, och kopplingen var inte slut men började sjunga på näst sista versen. Instämmer med föregående talare om att här föreligger nog handhavandefel.

#a • Uppdaterat: 2011-03-28 17:40
chauffören

felet ligger nog mellan ratten och ryggstödet..
eller byt bil märke.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.