Bild
Nästa artikel
Frågeställaren är på jakt efter en bil med Isofix-fästen på mittenplatsen i baksätet.

Bilfrågan: Isofix på mittenplatsen?

Bilfrågan

”Vi vill helst ha båda barnen i baksätet utan att en av oss måste klämma in oss i mitten. Kan ni hjälpa mig att hitta lite olika alternativ?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har sedan vi fick veta att vi väntade vårt andra barn sökt febrilt på nätet efter en bil där man kan montera en Isofixstol i mitten bak. Vi vill kunna turas om att köra och helst ha båda barnen i baksätet utan att en av oss måste klämma in oss i mitten mellan barnstolarna. Vi har i dag en Audi A6 och det är väldigt trångt i passagerarsätet med en barnstol bakom. Jag som är 1,66 cm lång kan sitta där men min man som är 1,90 får sitta bakom mig när jag kör. Ska jag köra är enda alternativet alltså att ha ett barn i framsätet för att min man ska få plats.
Kan ni hjälpa mig att hitta lite olika alternativ på bilar som har Isofix i mitten bak?
Therése Hallgren
 
Svar:
Tyvärr blir det inte lätt att hjälpa dig för Isofixfästen på mittplatsen bak är väldigt ovanligt. Vi har emellertid hittat tre Isofixfästen bak i Renaults stora familjebuss Espace. Däremot finns det flera modeller som har kompletterat fästena på ytterplatserna bak med ett fäste i passagerarstolen fram. Det finns bland annat på Renault Grand Scenic, i vissa Audi och i Peugeot 3008.
Marianne Sterner, Vi Bilägare
 
Diskutera: Har du tips på en passande bil till frågeställaren?
 

Kommentarer

#1
2017-06-14 14:39

En familjebuss har mer höjd än en konventionell sedan och det möjliggör för personer på 1,90 att sitta i passagerarsätet fram även med en bilbarnstol monterad i bakstolarna, genom att stolen sitter högre upp så behöver benen inte sträckas ut lika långt i längsled och höjden räcker till även för långa ryggar därmed blir det mer plats bak, så det är ju ett alternativ värt att undersöka tycker jag.

#2
2017-06-14 22:00

Men det är ju bara att skippa att montera stolarna med isofix. Det är ju enbart för att det ska vara enkelt att flytta stolarna. Montera fast de med bälte och öglor, som man gör utan isofix, så kan ni köpa vilken bil ni vill. Skulle verkligen inte basera ett bilköp på att det måste finnas isofix på mittenplatsen i baksätet.

Problem solved. Next question?

#3
2017-06-15 07:49

Citroen C4 Grand Picasso?

#4
2017-06-15 20:25

ISO-fix fram är väl ganska vanligt? Finns i min BMW från 2007. Vissa stolar kan dock inte monteras utan i en bas med ISO-fix ...

#5
2017-07-03 22:20

Hej på er! Så länge lilla barnet sitter i babyskydd går det bra att bälta i mitten bak, alternativt fram med Isofix i vår A6:a. Då kan vi båda justera förarstolen = båda köra. Men sen när vi ska ha två bakåtvända stolar, hur gör vi? Även om man skippar isofixen, får man plats att bälta en bakåtvänd bilbarnstol i mitten bak bredvid en annan bakåtvänd bilbarnstol? Går det obehindrat att justera förarstolen med en stol bältad i mitten?
Som ni märker är kunskaperna begränsade på området.
Annars funderar jag på som första kommentaren påpekade att med en mer upprätt åkställning så kan det bli mer plats, och problemet är löst?
Tack för hjälpen!
/Therése

#6
2017-10-23 19:47

Vi har en Espace 2015 (nya modellen)
Hade någon sagt för 5 år sedan att jag skulle köpa en fransk bil hade jag nog bett personen att dra åt fanders.
Kan efter 2 år med Espace bara säga positiva saker.
Snygg, bekväm, funktionell och trevlig att köra. Ekonomisk med 1,6liters twinscroll diesel. Drar 0,6 blandat.
Bakåtvända stolar? Inga problem!
Hur mycket utrymme som helst utan att se ut som en skokartong.
Bästa familjebilen. Helt klart!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.