Nästa artikel
Bilfrågan: Hur tung husvagn kan vi dra med ny Volvo?
Bilfrågan

Bilfrågan: Hur tung husvagn kan vi dra med ny Volvo?

Publicerad 11 november 2013 (uppdaterad 14 november 2013)
"Vi funderar på att köpa en Volvo V70 där det anges att den med B-kort får dra 1 190 kg." Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Klicka här för att skicka in en fråga.

FRÅGA:
Jag har haft B-körkort utan uppehåll sedan 1985, BE-C-DE-behörighet sedan 1989. Min fru har B-körkort sedan 1989 också det utan uppehåll. Vi har en husvagn med tjänstevikt 1 240 kg och totalvikt 1 370 kg. I dag har vi en Volvo V70 som med B-kort får dra 1 370 kg och med BE-kort 1 800 kg, alltså inga problem varken för mig eller min fru att få dra denna vagn.

Vi funderar nu på att köpa en Volvo V70 diesel med automatlåda där det anges att den med B-kort får dra 1 190 kg och med BE-kort får dra 1 600 kg.

Den nyare bilen är starkare och har en högre tjänstevikt men får ändå bara dra lättare släp – hur kommer det sig? Vad gäller när max totalvikt nu ska få vara 4 250 kg.

Jag själv kommer inte att drabbas eftersom jag redan har ett BE-kort men vad ska min fru göra för att överhuvudtaget få köra husvagnen med den nya bilen, räcker det att skaffa så kallad B-96-behörighet?

Vilka siffror i registreringsbeviset kan jag bortse ifrån? B-kortsvikten på 1 190 kg eller BE-vikten 1 600 kg med hänvisning till de nya reglerna om totalvikt på 4 250 kg? Finns det andra saker jag bör tänka på och som kan ge konsekvenser för mig när jag köper nämnda bil och som jag kanske inte tänkt på här? Hur bra är det med en nyare Volvo V70 med automatlåda och diesel som dragbil – har hört att Volvos automatlådor inte klarat av den kraft som dieselmotorn genererar och kan behöva bytas redan efter 16 000 mil.

Niclas Svensson, Bankeryd

SVAR 1:
Att den nya bilen inte får dra så tungt släp med B-körkort beror på att den bilen i sig själv är tyngre, och körkortsbestämmelserna utgår från fordonsvikt och transportkapacitet – körkortsreglerna för släpvagn tar ingen hänsyn till vilken bil som är bäst som dragbil, inte heller till vilket år körkortet utfärdades. Med ett B-körkort får man dra ett släp med totalvikt högst 750 kg eller ett släp med totalvikt över 750 kg om bilens och släpets sammanlagda totalvikt inte överstiger 3 500 kg.

De nya bestämmelserna om bil och släp med sammanlagd totalvikt upp till 4 250 kg gäller endast förare som har klarat ett körprov för utökad B-behörighet hos Trafikverket och fått en särskild kod (96) inskriven i körkortet.

Förutom att körkortsbehörigheten räcker till för släpet måste man också kontrollera att bilen är tillräckligt stark för att klara släpvagnen i verkligheten. Ofta är det förmågan till start i motlut som begränsar bilens släpvagnsvikt, motorn kanske orkar men inte koppling, växellåda eller drivaxlar. Släpets verkliga vikt, inklusive lasten för tillfället får inte överstiga bilens maximala släpvagnsvikt som anges i registreringsbeviset. Den som har körkort med E-behörighet behöver endast tänka på den här tekniska begränsningen.

Bo Göingberg, Transportstyrelsen

SVAR 2:
Har Volvo godkänt bilen med automatlåda för en viss släpvagnsvikt måste vi utgå från att den klarar detta. Men precis som för en bil med manuell växellåda gäller det att föraren kör med uppmärksamhet på att påfrestningen på växellådan blir större med den högre vikten hos fordonskombinationen. Vi har inga indikationer på att livslängden skulle påverkas mer på en bil med automatlåda än på en manuell.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-11-14 20:07
Mistro

Tycker att Bo göingberg missar en viktig del i sitt svar.
De nya reglerna är rena djungeln och det finns en hel del att sätta sig in i.
Många bilar faller på den "sammanslagna bruttovikten" och många tänker inte på detta utan ser bara vad bilen får dra med B respektive BE kort.

För att ta ett exempel med min egen bil där jag har siffrorna färskt i minnet så väger den 1510Kg och har en totalvikt på 1970Kg. Bilen får således lasta 460kg.
Dessa siffror måste man kolla noga då de kan förändras ifrån bil till bil trots att det rör sig om en likadan bil.
Min bil har t.e.x lägre last och dragvikt eftersom att det är en miljöbil.

Med B-kort får bilen dra 1530Kg och med E-kort 2280Kg vilket ju låter imponerande ,..MEN man anger även att max dragvikt är 1400kg så hur hänger då detta ihop?
Jo max sammanlagda bruttovikten är bara 3120kg så om man då har 210kg last i bilen så blir ju bruttovikten 1720Kg och då återstår ju bara 1400kg som vagnen + last får väga. Lastar man bilen fullt alltså med 460Kg så får bilen bara dra 1150kg ...... ( 1510+460-3210 = 1150Kg )

Med en V70 är det lugnt eftersom att den har en max sammanlagd bruttovikt på 3910kg,..dock behöver frun ett E-kort i det läget.

#2 • Uppdaterat: 2013-11-15 19:13
A BE-kort

Du har rätt Mistro, reglerna är riktigt krångliga, och inte klarnade det mycket när B/96 infördes.
Det blev så krångligt att Transportstyrelsen nu infört en "Släpvagnskalkylator" (sök på deras hemsida) där man knappar in reg.nr på bil och släp och ser då vilken behörighet som behövs.

Men riktigt så krångligt som du gör det kanske det inte är.
Med "rent" B:
1. Bilens tillåtna släpvagnsvikt får aldrig överskridas (dvs släpets bruttovikt, alltså vad släpet väger "för tillfället"). Man får heller inte överskrida ekipagets "Tågvikt"

2. Man får alltid dra ett "lätt släp", dvs max 750 kg totalvikt, ÄVEN om personbilens totalvikt är upp till 3500 kg (detta missar många) förutsatt att man inte begränsas av pkt 1

3. Den sammanlagda totalvikten får inte överskrida 3500 kg. Detta är den vanligaste begränsningen man råkar ut för med moderna bilar som väger mer än lite äldre..

Med B/96:
Samma som ovan, MEN den sammanlagda totalvikten får då uppgå till max 4250 kg

#3 • Uppdaterat: 2015-01-23 16:03
Peter Tenglund

A BE kort.

" reglerna är riktigt krångliga, och inte klarnade det mycket när B/96 infördes " skriver du.

Vad menar du? Det var ju krångligare förut då man dessutom hade regeln att släpets totalvikt inte fick överstiga bilens tjänstevikt.

Du hade t.ex. en volvo 240 som fick dra 1500 kg men eftersom den hade 1490 i tjänstevikt så fick du inte dra med B-kort. Sedan kanske du hade en XC90, den fick du heller inte dra med eftersom den hade 2010 som totalvikt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.