Bild
Nästa artikel
Frågeställaren har funderingar över maxhastigheten för släp i andra länder och för utlandsregistrerade släp i Sverige.

Bilfrågan: Hur fort får släpet dras?

Bilfrågan

”Om jag kör med ett tjeckiskregistrerat släp efter min svenska bil – vilka regler gäller då?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag kör mycket till och från Tjeckien via Polen eller Tyskland och har observerat många olika typer av släpvagnar med olika hastighetsbegränsningar. Vissa får köras upp till 130 km/tim. Detta gäller även biltransporter. Vad avgör med vilken maxhastighet ett släp får framföras? Får ett svenskregistrerat 750 kg bromsat släp köras över 80 km/tim bakom en V70 från 2006? Om jag kör med ett tjeckiskregistrerat släp efter min svenska bil – vilka regler gäller då?
Johan Persson
 
Svar:
Hastighetsbegränsningar bestämmer varje land för sig. Ska man besöka ett annat land gör man klokt i att förbereda sig genom att ta reda på landets trafikregler. Ska man besöka ett annat EU-land finns EU-kommissionens sammanställning av trafikregler ”Going abroad”.
Varje land har sina hastighetsregler för olika släpvagnskombinationer. Vad som kan påverka  hastighetsgränserna är exempelvis totalvikt, bromsutrustning, färd på motorväg eller vanlig väg, eller i vissa fall godkännande vid särskild besiktning för högre hastighet.
En bromsad släpvagn får dras i hastigheter upp till 80 km/tim i Sverige. Om släpvagnen är obromsad (ett sådant släp kan ha totalvikt högst 750 kg) måste dragbilen ha en tjänstevikt som är dubbelt så hög som släpets totalvikt för att få föras i 80 km/tim, annars gäller 40 km/tim. Dessa regler gäller för färd i Sverige oavsett i vilket land bil eller släp är registrerade.
Bo Göingberg, Transportstyrelsen
 
Diskutera: Vad tycker du om svaret?
 

Läs mer om: Volvo V70

Kommentarer

#1
2017-10-09 14:39

Folk har ingen aning om vad som gäller för släpvagnar. Vet inte hur många obromsade släp jag sett som framförs bakom en normal personbil på motorväg i 120km/h+

Hej!

Våra annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta göra det vi gör. Så vi vore tacksamma ifall du kude stänga av adBlocker!