Nästa artikel
Bilfrågan: Hur får jag Ford att ta ansvar?
Bilfrågan

Bilfrågan: Hur får jag Ford att ta ansvar?

Publicerad 23 februari 2011 (uppdaterad 23 februari 2011)
"Min Ford Ka har rostat på bagageluckan samt vid tanklocket. Hur gör jag för att gå vidare med ärendet?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Min Ford Ka -05 har sex års rostskyddsgaranti men har rostat på bagageluckan samt vid tanklocket. Bagageluckan har jag fått åtgärdad på garantin men rostskadan vid tanklocket åtgärdas inte på grund av att rostskyddsstämpel saknas i serviceboken.

När vi tog kontakt med den lokala Fordhandlaren i Jönköping för andra rostskyddskontrollen sa de att de inte tittar på det så det behövdes inte även om det fanns plats för stämpel i serviceboken.

Vi fick dock inte skriftligt på detta. Har ni något tips på hur man går vidare med detta ärende?

Eva Lena Cramer

SVAR:
Ford Ka hör till marknadens mest rostkänsliga bilar. När det gäller rostskyddsgarantier brukar de flesta tillverkare kräva fullstämplade serviceböcker – även om detta inte har med begynnande rost att göra. Ford har genom åren bytt/åtgärdat tusentals dörrar/bakluckor på grund av en miss vid tillverkningen.

Falskantskyddet lossnar i förtid och smuts/salt tränger in och orsakar rost. Vill du gå vidare med ärendet är ena vägen att gå via ARN (Allmänna reklamationsnämnden) men handläggningstiden kan bli upp till sex månader.

Den andra vägen är att klaga hos verkstad och importör och inte ge sig. De som hörs mest får ofta rätt i slutändan. Då kallas det goodwill.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-02-23 10:13
789 (ej verifierad)

Tyvärr är inte rostskyddet "up to date" i Ford varför man absolut måste kosta på sig en extra behandling för de som äger en Ford. Att tanklocket också har rostskador är inte snyggt men inte heller så farligt eftersom locket är lätt utbytbart samtidigt som det inte är en alltför stor "plåtbil". Även SAAB har ibland rost på tanklocken efter 8 - 10 år har jag noterat. Trist men sant. För att få rätt till en skälig reparationskostnad är det bara att "tjata och tjata" som gäller. Droppen urholkar stenen, sägs det....

#2 • Uppdaterat: 2011-02-23 10:36
saabnisse

Ja, du har rätt 789, här får man inte ge sig.
Det gäller att få Fordförsäljaren att fatta att de har sålt sin sista bil till kunden om inte detta åtgärdas.

När det gäller Saabs tanklucka är det ett mysterium. Tanklocken på 900 gen1 var av plåt och rostade ofta, sedan kom 9000 med tanklucka av plast, därefter 9-5 gen 1 med samma lucka som 900!
Märkligt.
Alla rostar inte, men ovanligt bär det inte.

#3 • Uppdaterat: 2011-02-23 11:21
emellertid (ej verifierad)

Ford och rost är en evig historia. Tråkigt men sant.

#4 • Uppdaterat: 2011-02-23 11:44
Jager (ej verifierad)

när det gäller Ka är det så gott som alltid runt tanklocket det rostar, alltså på skärmen, så det hjälper föga att byta luckan...

#5 • Uppdaterat: 2011-02-23 12:02
Krille (ej verifierad)

Standard på Ka tyvärr. Vi hade en -97:a för några år sedan och den rostade som en galning runt tanklocket. Fick skära bort plåten och svetsa, samt naturligtvis lacka om hela skärmen. Otroligt märkligt att man inte fått bukt med detta så många årsmodeller senare. Riktigt dåligt till och med. Vi har nu en -06:a och den ska jag rostskyddsbehandla själv, annars åker jag säkert på samma problem med den.... Annars är det en trevligt och smidig stadsbil, men rostskyddet är under all kritik. Stå på dig gentemot Ford, för detta är ett vanligt problem just på Ka:n, garanterat nåt de känner till.

#6 • Uppdaterat: 2011-02-23 12:12
Börje bilkunnig (ej verifierad)

Alla Fordar rostar, går sönder och är på alla sätt klent uppbyggda.
Så har det alltid varit och så kommer det alltid att vara.
Det vet man om man köper en Ford, billigt skit. Därmed inte sagt att alla billiga märken är skit. Det finns lågprisbilar som är bättre än dyra bilar.

#7 • Uppdaterat: 2011-02-23 17:14
Ved (ej verifierad)

Tråkigt Ford - ta ert ansvar + se till att ni bygger bilar som inte rostar tack! Hur ska jag annars våga köpa en Ford?

#8 • Uppdaterat: 2011-02-23 17:27
jarno trulli (ej verifierad)

rostskyddsgarantier är värdelösa!

De gäller endast för genomrostning, dvs att det ska bli ett hål i karossen. och när det sker då är garanti tiden utgången för längesedan. sedan kan de vara regler som om bilen utsatts för vägsalt så gäller inte garanti.

rostskyddsgaranti är bara en fejk garanti som låter bra att ha när man köper en bil.

#9 • Uppdaterat: 2011-02-23 19:31
ej tyskt (ej verifierad)

vi har 2 bilar i fam. b.l.a. 1 Focus 00-a, som rostade på flera ställen, men hör o häpna Ford fixade alltihopa trots att bilen var 7 år o 10500 mil.
Det var hos Ford i Köping.

#a • Uppdaterat: 2011-02-23 21:46
Pogga (ej verifierad)

Ford har alltid rostat, Ford kommer alltid att rosta så länge folk envist köper bilarna utan att påpeka och LÅTA Ford ta sitt ansvar.
Escort, Sierra, Mondeo, KA, Focus ALLA ROSTARRR

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.