Nästa artikel
Bilfrågan: Har jag alger i bränsletanken?
Bilfrågan

Bilfrågan: Har jag alger i bränsletanken?

Publicerad 5 oktober 2010 (uppdaterad 5 oktober 2010)
"Jag har drabbats av något som gör att min bil går ryckigt och ibland tappar farten helt. Kan det vara dieselalger i bränsletanken?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Har ni behandlat problemet med dieselalger i bränsletanken? Har själv drabbats av något i min husbil som resulterar i ryckig gång och att den ibland helt tappar fart. Har sökt på nätet om alger i bränsle och tydligen är det ett vanligt problem hos många bilar.

Hoppas nu att ni kan bekräfta eller dementera förekomsten av dessa alger och samtidigt avslöja vilka produkter som är verksamma respektive inte verksamma mot dieselalger!

Rolf Berglund

SVAR:
Alger är inget vanligt problem men det förekommer. Bakterier i diesel är inget spöke utan ett problem som alltid är kopplat till dålig lagringshygien. Vatten och smuts drar igång tillväxten och det är i synnerhet cisterner som blir drabbade då de har låg omsättning och är stillastående.

Båttankar eller tankar på husbilar är också stillastående under månader och är mer känsliga än fordonstankar som hela tiden rör på sig. Observera att det även kan vara andra fel och bakterier är alltid lätta att skylla på, vilket vi har märkt upprepade gånger.

Om man bara ser till att ha bra filter (och byter dem enligt instruktion) och dränerar vattenfrånskiljare ofta, så brukar man inte ha något som helst problem. ”Dundermedel” finns men dränering är det som gäller. Observera att det är de döda organismerna (slam i botten av tanken) som skapar problem och inte de levande.

Per-Martin Roos, OKQ8

SVAR:
I detta fall visade det sig att det vara motorstyrningen som var orsaken till driftstörningarna.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om alger i tanken?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-10-05 09:29
Aldrig mer Toyota (ej verifierad)

Jag har för mig att jag har sett ett Antibakteriemedel i handeln. Jag vill minnas att det är ett företag i Leksand? Tripak som säljer det. Det påstås vara verksamt och bra.

#2 • Uppdaterat: 2010-10-05 11:06
jarl s (ej verifierad)

Själv har jag fiskar i min tank.

#3 • Uppdaterat: 2010-10-05 15:27
Tobe (ej verifierad)

Jag har haft problem med tanklocket, när det är kallt fryser det och ventilerar inte tanken. Bilen börjar rycka och tjuvstanna. Då fick jag gå ut och skruva av tanklocket för att få bort undertrycket, sen gick bilen bra igen. Köpte ett "vintertanklock för 19 kr på biltema. Det funkar men nu visslar tanklocket istället. Folk tittar lite konstigt. Bara Franska bilar har visslande tanklock;-) (Peugeot)

#4 • Uppdaterat: 2010-10-05 15:29
Jan M (ej verifierad)

Smörjteknik Norden AB har en produkt som heter Omega 903 som tar bort befinliga bakterier (överdosering) eller i förebyggande
1 : 2000/ liter

#5 • Uppdaterat: 2010-10-05 22:29
Peronet (ej verifierad)

Det enklaste är att se till att tanken är smockfull när man ställer av sin dieseldrivna säsongsbil/båt, sedan att man har ett tanklock med som sluter helt tätt. Då kan inte fukt krypa in i tanken. Fukten för med sig syre och ger en fin grogrund till bakterietillväxt.

Har man ett gammalt fordon / gammal båt, är en sugning av tanken att rekommendera då vatten och slam från döda bakterier ligger på botten av tanken.

99,9 % av alla fordon är byggda för att ha undertryck i tanken. Motorproblem vid undertryck i bränlsetanken är i regel tecken på något annat, t.ex igensatta bränslefilter eller en bränslepump "på bommen". Vid sådana problem kan undertrycket ge detdär extra lilla problemet som ställer till det. Mår bränslesystemet i övrigt bra, ska undertryck inte vara några problem.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.