Nästa artikel
Bilfrågan: Hantera böter utomlands?
Bilfrågan

Bilfrågan: Hantera böter utomlands?

Publicerad 30 mars 2012 (uppdaterad 2 april 2012)
"Vi har fått ett brev från polisen i Italien med krav på fortkörningsböter. Vad gäller? Vad gör vi?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på läsarfrågor om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Vi var två par som semestrade tillsammans i Italien. Vårt resesällskap hade i Sverige bokat en hyrbil som hämtades på flygplatsen i Rom. Med denna bil åkte vi runt i Toscana under en veckas tid utan några som helst problem.

Nu har resesällskapet, som skrev kontraktet för hyrbilen, fått ett brev från polismyndigheten i Italien med krav på fortkörningsböter. Där påstås att bilen körts med en hastighet på 127 km/tim där tillåten hastighet var 110.

Vägnummer och tidpunkt är angiven och att mätningen var gjord manuellt. Vidare att bilen inte stoppats av trafiksäkerhetsmässiga skäl. Det var på motorväg. Till saken hör att vi alternerade som förare. Vad gäller? Vad gör vi?

Leif Wikman

SVAR:
I Sverige tillämpas en annan lagstiftning för hastighetsöverträdelser än vad som är vanligt i Sydeuropa. Enligt svensk lag måste ”gärningsmannen” identifieras för att kunna lagföras. I Italien kommer staten att lagföra bilägaren som i ert fall är en hyrbilsfirma.

Rådet är därför att ta kontakt med denna och höra hur ni ska förfara. Ert ressällskap har krävts på ett bötesbelopp. Om detta inte betalas har italienska myndigheter idag utvalda svenska inkassobyrårer som går deras ärenden. Vill era vänner inte bli ”svartlistade” för lång tid i Italien, är det nog bäst att betala. Sedan får ni inbördes komma överens om ansvarsfördelningen.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Har du råkat ut för böter utomlands?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-03-30 08:46
Hackenbush

Det är enkelt, har man kört för fort och vill ta sitt ansvar så betalar man böterna även om fortkörningen gjorts i ett annat land.
Om man inte vet exakt vem som körde på den aktuella sträckan så delar man såklart på kostnaden med sina semestervänner..
Vill man inte ta sitt ansvar så skiter man i att betala.

#2 • Uppdaterat: 2012-03-30 13:25
Tjeckien

Det du anger fungerar inte, i varje fall inte idag. Samtliga länder inom EU " hjälper " varandra med att t ex driva in skatter och böter. Det är fullt lagligt. Så om du nu " skiter i att betala " så var inte förvånad om Kronofogden kommer med ett krav. Det är alltså fullt OK

Hälsn Tjeckien

#3 • Uppdaterat: 2012-03-30 13:40
johnsilver88

Det gäller inte om man är tradar chaufför från Polen ,dom får inga böter från polisen när dom blir fast för fortkörning .
Strunta i att betala och se vad som händer ! Kan löna sig !

#4 • Uppdaterat: 2012-03-30 13:41
johnsilver88

Bara för att det står 110 på skyltarna så behöver man inte köra 110 man kan välja hastighet efter rådande omständighet :

#5 • Uppdaterat: 2012-03-30 14:37
olirc

Begär ut bevis som visar med bild att ni var där vid den tidpunkten för detta låter som ett bedrägeriförsök ala Nigeriabrev som vi nog alla känner till idag.

Kommer Kronofogden med ett krav utan att bevisning har framförts som klart och tydligt visar att ni har begått "brottet" så bestrid och det får om målsägande så begär avgöras i rätten.

Om det blir här eller i Italien vet jag inte men jag skulle bestrida detta då ett brev utan foto är för mig i noll bevisvärde för vem som helst kan författa sådana brev och skicka till aningslösa personer som hellre betalar än tar strid om dom vet att dom har "rent mjöl i påsen".

+ att det är tvivelaktigt att polis inte stoppar en bil som har påståtts kört i 127 på 110-väg för vem här har inte sett på tv hur engelsk och amerikansk polis stoppar fortkörare?

Bestrid detta genom att skicka tillbaks brevet med det skrivet tvärs över med stora bokstäver och gör det på Svenska för varför bry sig om ett i detta fall tvivelaktigt krav?

#6 • Uppdaterat: 2012-03-30 19:34
KaptenOberkommando

olirc skriver: "Kommer Kronofogden med ett krav utan att bevisning har framförts som klart och tydligt visar att ni har begått "brottet" så bestrid och det får om målsägande så begär avgöras i rätten."

Problemet är bara att om det redan har kommit till kronofogden måste du betala - oavsett "bevisläget". (Alternativet att INTE betala finns INTE när det väl har kommit till indrivning!) Betalar du inte kommer du att få en betalningsanmärkning och då sitter du sedan i skiten flera år framåt.

Att skicka krav om inkasso/indrivning är hur enkelt som helst inom EU. Fråga min före detta danske kund som inte ville betala ... Det är bara att kontakta svenska kronofogdemyndigheten eller en inkassofirma. I fakturasammanhang säljer jag i vissa fall fakturor för runt 1,5 till 2 procent av summan till till exempel Svea Ekonomi. Jag får pengarna direkt och kunden lär få ett h-lvete om denna inte betalar.

Dessutom skriver olirc: "Om det blir här eller i Italien vet jag inte men jag skulle bestrida detta då ett brev utan foto är för mig i noll bevisvärde för vem som helst kan författa sådana brev och skicka till aningslösa personer som hellre betalar än tar strid om dom vet att dom har "rent mjöl i påsen"."

Det ter sig ganska löjligt att "vem som helst" skulle författa ett sådant brev. För att föratta brevet måste ju "författaren" ändå ha koll på läget. Dessutom är de "drabbade" inga aningslösa personer - det framgår av frågan att de var insyltade i det som skedde. Rätt brev har kommit till rätt personer. Har personligen svårt att förstå hur man kan skriva en sådan här fråga med namn och allt. Lite skämmigt är det allt.

#7 • Uppdaterat: 2012-03-31 03:15
Roy J

KaptenOberkommando har rätt.
Har ett ärende väl hamnat hos Kronofogden för indrivning så kommer man inte undan. Bevisbördan är då ett passerat kapitel.

Just i det här fallet verkar det högst osannolikt att det skulle vara ett falskt krav, som Kapten också påpekar, men annars är olircs råd väl värt att tänka på.

Uppenbarligen är det bara att pröjsa böterna och kör bägge två på ungefär samma sätt så är det väl bara att parta på stålarna.

#8 • Uppdaterat: 2012-03-31 09:49
Raphael

Givetvis betalar man böterna, och delar upp pengarna mellan sig om man inte vet vem som körde. Och låt detta även bli ett råd om att vara extra nogrann med vilken hastighet man håller utomlands. Att köra som i Sverige och hoppas att ingen märker att man kör för fort, det är inget jag rekommenderar...

#9 • Uppdaterat: 2012-03-31 10:09
Focus

Typiskt svenskt. Hur gör jag för att komma undan, istället för varför körde jag för fort? Har man råd att bilsemestra med hyrbil utomlands bör man väl ha råd att betala för de överträdelser man gjort. Delat på deltagarna kan det väl knappast leda till några större summor jämfört med de kostnader man kan riskera.

#a • Uppdaterat: 2012-04-01 22:04
digsmed

Vad jag minns från senaste fortkörningsboten i Italien så drog biluthyraren beloppet på mitt kreditkort. Enkelt och logiskt. Att inleda diskussion med italienska polisen är förmodligen utsiktslöst. Blir man däremot stoppad av polisen kan man kanske muta, det har jag däremot ingen erfarenhet av.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.