Nästa artikel
Bilfrågan: Farligt köra med brusten fjäder?
Bilfrågan

Bilfrågan: Farligt köra med brusten fjäder?

Publicerad 20 november 2014
Är det farligt att köra bilen med en trasig fjäder? Vi bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Vänster framfjäder har gått av upptill. Är det farligt att köra bilen ändå, ett litet tag?

Anna Israelsson

Svar:
Ja, det är definitivt farligt! Om en fjäder går av belastas framhjulen olika. Mer vikt hamnar på den sida där fjädern är hel och det påverkar köregenskaperna. Om du svänger höger med en brusten vänsterfjäder hamnar tung vikt på en enda liten brottyta. Bilen lutar mera men största risken är att den avbrutna fjädern trycks ur sitt läge och skär sönder däcket. Även hjulupphängningen kan ta skada. Åk till verkstad så fort som möjligt!

Marianne Sterner, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-11-20 16:52
nisseste

För en tid sedan besiktade jag en SAAB 9-3 2000 där det visade sig att ena framfjädern hade brustit längst ner ca ett halvt varv. Besiktningsmannen konstaterade bara detta och tog bort den biten när bilen var upphissad och ansåg att det inte skulle påverka vägegenskaperna det minsta, vilket det inte heller gjorde, utan bilen fungerade länge till. Det är kanske olika påverkan beroende på vilken ände som är brusten.

#2 • Uppdaterat: 2014-11-20 16:58
Focus

Varför tror man det finns en hel fjäder från början?

#3 • Uppdaterat: 2014-11-20 17:04
Hackenbush

Är ena fjädern brusten så måste ju fjädringen påverkas negativt eftersom det blir olika fjädringsväg på höger och vänster sida då. Kan inte vara bra

#4 • Uppdaterat: 2014-11-20 23:05
snabb95

Det fjäderbrott nisseste beskriver påverkar ingenting oavsett om det är upptill eller nedtill.
Många bilar kör med sådana fjäderbrott.

#5 • Uppdaterat: 2014-11-21 01:22
Roger Skagerström

Beror väl lite på var den är brusten. Troligen är den väl dock brusten där det finns ett tryck. Skulle det råka vara den där sista biten som är utplanat för att passa mot fjädertallriken så är det kanske inte akut. Men är det en del som inte ligger emot tallriken så kan man nog få en oberäknelig bil vid en kraftig undanmanöver.

Om det är anledning för panik och låta bilen stå? Är man bara medveten om det och inte pressar bilen kan man nog åka med det tills dess att man tex har pengar att lägga på det eller det ges tillfälle att laga.

Om man ser att bilen står snett så ska man nog passa sig dock.

#6 • Uppdaterat: 2014-11-21 05:42
VW Polo 2012

Hej snabb95 . Och jag som trodde att du var seriösare än så ;)

#7 • Uppdaterat: 2014-11-21 10:37
hultarn

Det där med brustna fjädrar kan vara farligt, änden kan ge sig in i däcket. Självklart beroende på var fjädrn går av, många kör med brusten fjäder där sista halva varvet ligger lös, och har inte märkt något alls.
Det gjorde inte jag på min Partner...

Ytterligare en anledning till att välja Citroen med hydraulfjädring, där finns ingen fjäder som kan gå av...

#8 • Uppdaterat: 2014-11-21 13:55
snabb95

VW Polo 2012 @ Vem som är mest seriös av dig eller mig kan väl diskuteras. Men bilprovaren som inte anmärkte på nissestes bil är nog mer seriös än både Du och jag.

#9 • Uppdaterat: 2014-11-21 21:31
RobertSt2

För några år sedan lämmnade jag in min Golf för brott på vänster fjäder. Jag bad verkstaden att samtidigt byta höger. Detta gjordes inte med motiveringen att man inte skall laga det som inte är trasigt.
Följande månad brast även höger fjäder. Tillbaka till verkstaden... Det är väl en indikering på intelligensnivån inom bilreparationsbranchen. Eller?

#a • Uppdaterat: 2014-11-22 21:11
MickeAn

RobertSt2,
att byta båda eller inte beror på hur kurvan för sannolikheten för fel över tiden ser ut. Vissa komponenter har en förhållandevis hög sannolikhet att gå sönder tidigt i sin livscykel om det finns något tillverknings- eller monteringsfel medan de har en låg sannolikhet att gå sönder om de hållit en viss tid. Att byta alla sådana komponenter när en gått sönder är som att tigga om problem i onödan.

Elektronik och utmattningsutsatta komponenter brukar vara typfall på sådan komponenter när man läser kurser i detta ämne.

De stora biltillverkarna har givetvis koll på förväntade felfrekvensen över tiden och vet om man skall byta alla eller ej vid fel av en komponent.

Om det var verkstaden som inte hade koll eller om du hade maximal otur vet jag inte.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.