Bild
Nästa artikel
Bilen framför frågeställaren stannade tvärt på ett övergångsställe och föraren klev ur. Nu undrar frågeställaren om det är okej att köra om den felparkerade bilen. Illustration: Johan Isaksson.

Bilfrågan: Får jag köra om?

Bilfrågan

”Vad gör jag? Ska jag saxa några gånger tvärs över gatan, vänta på att föraren ska komma tillbaka, eller ska jag göra en olaglig omkörning?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag kommer körande i centrala Eksjö en november-eftermiddag. Plötsligt stannar bilen framför, dessvärre på ett övergångställe. Föraren lämnar bilen med någon typ av paket. Jag signalerar. Föraren har båda händerna upptagna så han kan inte visa mig en knuten näve utan får nöja sig med att grimasera åt mig, sedan försvinner han in i en fastighet.
Efter vad jag tror mig veta kostar det 3 000 kronor i böter att köra om strax före eller på ett övergångställe. Min fråga är: Vad gör jag? Ska jag saxa några gånger tvärs över gatan och vända, vänta på att föraren ska komma tillbaka och flytta bilen eller ska jag göra en olaglig omkörning?
MB
 
Svar:
Man kan köra förbi den felaktigt uppställda bilen utan att bryta mot någon trafikregel under förutsättning att passagen sker i låg fart med stor försiktighet och med iakttagande av väjningsplikt mot eventuella gående som försöker ta sig över körbanan vid det blockerade övergångsstället.
Med omkörning avses normalt att ett fordon i rörelse kör förbi ett annat fordon i rörelse. Att passera förbi en bil som stannats av annan anledning än trafiken eller har parkerats är inte en omkörning.
Det finns också tre situationer när det inte anses som omkörning då ett fordon i ett körfält kör förbi ett fordon i ett annat körfält:
1. När det är tät köbildning och köerna passerar varandra.
2. När körbanan är indelad i körfält med körfältsvägvisare över vägen som visar mot OLIKA färdmål.
3. Då det finns flera körfält i anslutning till vägkorsning.
Om en omkörning sker strax före övergångsställe, cykelpassage eller cykelöverfart ska hastigheten vara så låg att man omedelbart kan stanna om gående befinner sig på övergångsstället eller cyklister/mopedförare kör på cykelpassagen eller cykelöverfarten. (3 kap. 41 § trafikförordningen).
Bo Göingberg, Transportstyrelsen
 
Diskutera: Har du varit med om en liknande situation som frågeställaren?

Kommentarer

#1
2017-01-31 11:49

Det kan omöjligen finnas så korkade individer som denna ute i trafiken???

#2
2017-01-31 12:37

Rätt eller fel.. Jag kör alltid om/förbi

#3
2017-01-31 12:45

det är verkligen jättekorkat att stanna på ett övergångsställe, men jag har sett det själv flera gånger med mina egna ögon, folk gör verkligen sånt här, det är sant

#4
2017-01-31 13:46

Nu menar jag individen som tror att man inte får köra om parkerade bilar ute i trafiken. Hur fasen gör människan i vanlig stadstrafik isf?

#5
2017-01-31 14:30

Häng dig på tutan och sluta inte förrän den felparkerade bilen flyttat på sig. Det drar till sig rejäl uppmärksamhet till den felparkerade. Är det ett budföretag så kommer det knappast att vara bra reklam för det företaget. Å andra sidan så verkar anställda hos nämnda företag helt strunta i om de gör dålig reklam för sin arbetsgivare då de flesta förare uppför sig som svin både i trafiken och när de parkerar.

#6
2017-01-31 16:27

Moralen i vår trafik i dag är riktigt låg, jäv stolpskott.

#7
2017-01-31 19:25

@Mattse
Det lär dra ännu mer uppmärksamhet till den "tutande", vilka de flesta lär vilja få inspärrad efter 1 minuts tutande, efter en timma, skott i pannan. Principer är mer av ondo, Kör om, använd hjärnan alla begåvats med, AudiS4 är på rätt spår, känns som en "hittepå fråga", så enkelspåriga kan folk inte vara, regler är bra men vanligt vett är viktigare.

#8
2017-01-31 22:32

För att en förare beter sig som en idiot, behöver man själv inte uppgöra sig likadant! Så ge fan i tutan! Det gör ingen verkan !

#9
2017-01-31 22:33

....uppföra....

#10
2017-02-01 09:44

Inte alls Hundter, det tutas alldeles för lite i Sverige, titta på hur det är i t.ex. Spanien eller Grekland, där tutas det minsann och sedan sätter man sig till ro bakom den man tutat på utan att riskera förhöjt blodtryck!

#11
2017-02-02 00:48

När det är en bil som är parkerad så är det väl rent tekniskt inte en omkörning utan man passerar den.

#12
2017-02-02 08:17

Eksjö är en liten stad, om man hänger sig på tutan så kommer snacket att gå på stan...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.