Nästa artikel
Bilfrågan: Fånigt med fjärrlås
Bilfrågan

Bilfrågan: Fånigt med fjärrlås

Publicerad 11 juni 2012 (uppdaterad 11 juni 2012)
"Varför ska bilar kunna låsas upp på 20 meters håll? Det torde räcka att upplåsning sker intill bilen." Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på läsarfrågor om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Varför ska bilar kunna låsas upp på 20 meters håll eller mer? Det torde räcka att upplåsning sker när jag står intill bilen. Det där att det ska blinka och pipa är en gammal kvarleva från den tid då få bilar hade centrallås och man måste skryta för grannen så han kunde se vad för fint man hade skaffat. Kan inte biltillverkarna växa upp någon gång?

Jan Erik Andersson

SVAR:
Från vilket avstånd dörrarna låses upp bestämmer ju föraren själv genom att välja när han eller hon trycker på knappen. För att inte objudna gäster ska hoppa in i bilen bör naturligtvis avståndet vara så kort som möjligt. Att bilen ger någon form av kvittens på framför allt låsningen är ett allmänt önskemål.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

251 trappsteg ska klaras av för att nå översta våningsplanet på det 57 meter höga lutande tornet i Pisa. Av säkerhetsskäl tillåts endast ett begränsat antal personer (ca 30) att samtidigt vistas uppe i tornet. Ingenjörerna har ändå garanterat att tornet ska stå pall i ytterligare 200 år.  

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-06-11 08:14
saabnisse

Det är ju riktigt att bilägaren själv avgör på vilket avstånd bilen ska låsas upp, men kvittensen är fånig.
Det borde gå att koppla bort blinkandet, men det gör det bara på vissa bilar.
Det vore bättre om låssystemet gav en kvittens genom t.ex. en vibration i nyckeln eller nyckelkortet.

#2 • Uppdaterat: 2012-06-11 09:13
1 Tysken (ej verifierad)

Köper man en bil med "keyless" öppning så öppnar man genom att ta i handtaget, men man kan även öppna via fjärren....vad är egentligen problemet med att kunna öppna på distans, det beror väl på när man själv trycker på knappen

#3 • Uppdaterat: 2012-06-11 10:04
Thommys

Beroende på situation så låser man upp på olika håll. Är man ensam så låser man självklart upp nära bilen. Men är man en familj på väg mot bilen så låser man upp på håll så att de som redan är framme vid bilen kan stiga in eller lasta in kassar eller bagage som de står håller i händerna. Det är mycket bra att ha valmöjligheten att kunna låsa upp på håll. Lika bra är att kunna låsa på håll om man fick för sig att man glömt att låsa, så behöver man inte gå fram till bilen igen utan man trycker en extra gång och får sedan en kvittens via blinkers att den blir låst. Att bilen blir upplåst av misstag när nyckeln ligger i fickan gör inte så mycket heller eftersom den låser sig automatiskt igen efter en knapp minut om ingen dörr öppnats.

#4 • Uppdaterat: 2012-06-11 10:57
gmo

Tycker det snarare är märkligt att vi inte har vare sig centrallås eller fjärrlås på vår hus.
Det är dessutom otroligt smidigt att kunna låsa bilen utan att behöva gå ut i regnet. Men visst kvittensen skulle kunna vara i nyckeln, men det skulle å andra sidan kräva en mottagare i nyckeln, vilket skulle göra den både dyrare och mer benägen att gå sönder.

#5 • Uppdaterat: 2012-06-11 12:21
Oskar_2

Den här frågan var bland den dummaste jag har läst, och jag tycker nästan det var overkill av ViBilägare att publicera den. Den är ställd av nån som inte har annat för sig än att sitta och fundera ut saker som inte passar in perfekt i dennes eget liv. Till insändaren: Har du inte möjligtvis resonerat i eget huvud kring vilka användningsfördelar den långa räckvidden resp. ljud/blink-kvittenserna må ha? Jag kan på 10 sekunder komma på minst 5 tillfällen då de är till fördel. Prova så får du se, istället för att sitta och bittra till över sådana här icke-problem.

#6 • Uppdaterat: 2012-06-11 13:12
Jordnära

Håller helt med Thommys. Har man nyckellöst så kan man till och med få upp dörren utan att behöve släppa alla saker man bär på bara man har ett finger ledigt.
På min nyckel finns dessutom kontrollampor så att jag var jag än befinner mig kan kolla om bilen blev låst mm. Jag har valt infällning av backspeglarna vid låsning vilket gör att jag får en tydlig och bestående indikering så långt som jag ser bilen.Blinkningen kan vara bra för folk som står och väntar på upplåsning när man kommer sist.
Jag tycker om teknikutveckling som gör att man får det bekvämt och kan tänka på väsentligheter istället.
Idag är det är väl ingen som skryter att man har fjärrlås, lika lite som att man skryter med att man har telefon.

#7 • Uppdaterat: 2012-06-11 13:31
DiN

En annan fördel med lång räckvidd och blinkning med ljud är när man står på stormarknadsparkeringen och blir osäker på var exakt bilen står. Oftast så finns det en funktion i nycklen att man kan få bilen att signalera utan att låsa upp dörrarna. Jan-Erik kommer att få tillfälle att tycka till fler gånger i framtiden då det planeras en rad andra finesser för bilarna som kommer nu och framöver. En Volvo 144 i mint kondidtion är charmig men där slutar det. Kunderna i dag vill ha tekniska hjälpmedel på bilarna för att förenkla sin tillvaro. Idag ligger inte bara konurrensen på design och prestanda utan även på användargränssnitt, trafiksäkerhetsstyem, infotaiment och tekniska hjälpmedel.

#8 • Uppdaterat: 2012-06-11 14:36
hultarn

Skulle inte förvåna mig om frågeställaren samtidigt är sur för att TV-kontrollen är okänslig, och alltid måste pekas exakt mot TV:n för att funka.
Det går att hitta fel på allt om man anstränger sig....

#9 • Uppdaterat: 2012-06-11 16:43
Hackenbush

Om man ser fjärrlås som ett problem så har man nog för mycket fritid. Hur kan man annars ondgöra sig över något som inte egentligen är ett problem ? Om man inte gillar det så är det ju bara att låsa med nyckeln i dörren då.
Men visst man kan ju klaga på allt om man vill och orkar.

#a • Uppdaterat: 2012-06-11 17:01
adandersson (ej verifierad)

Sätt fjärrkontrollen mot halsens pulsåder så förlänger du räckvidden.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.