Nästa artikel
Bilfrågan: Böter för dimbakljus?
Bilfrågan

Bilfrågan: Böter för dimbakljus?

Publicerad 23 februari 2012 (uppdaterad 23 februari 2012)
"Är det bötesbelagt att köra med dimbakljus när behovet ej finns eller att inte stänga av dem när fordon kör ifatt?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Är det bötesbelagt att köra med dimbakljus när behovet ej finns eller att inte stänga av dem när fordon kör ifatt?

Tommy Svensson

SVAR:
Ja, det är olagligt att använda dimbaklyktan när det inte är motiverat eller så att andra förare bländas.

Ordningsboten för användande av dimbakljus vid annat än i dimma, tät nederbörd etc är 500 kronor och för användande av dimbakljus på sådant sätt att förare av bakomvarande fordon kan bländas är 1 000 kronor.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om reglerna för dimljus?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-02-23 09:07
1storstark

Det är fler som kör med dimframljus tända när det inte är motiverat, än de som har dimbakljus tända när de verkligen behövs! Betyder det att vi bilister är korkade eller?

#2 • Uppdaterat: 2012-02-23 09:41
Hackenbush

Man blir ordentligt bländad om de bilister man kommer ifatt inte stänger av bakre dimljusen och det är väldigt irriterande.

#3 • Uppdaterat: 2012-02-23 13:30
1storstark

Jag fick en med främre dimljusen tända alldeles för nära bakom mig. Vägen var blöt, då bländar de fruktansvärt. Jag tände då mitt bakre dimljus, vilket fick bilisten bakom att tända helljus, suck. Men nog bländar de bakre dimljusen, särskilt om man ligger alldeles för nära framförvarande.

#4 • Uppdaterat: 2012-02-23 16:25
Kjell Jansson

Det är väldigt störande när framförvarande bil har dimljusen på. Men dimljusknappen sitter alltid på konstiga ställen i bilen så biltillverkarna måste tänka till så knappen sitter lättillgänglig så att man ska lätt hitta den i ljus och mörker.

#5 • Uppdaterat: 2012-02-23 17:08
stenha

Det är lustigt, ingen klagar på bromsljusen. De har vanligen samma effekt som dimbakljusen.

#6 • Uppdaterat: 2012-02-23 17:17
Thommys

Bra bilar har en dimljusknapp som återställer sig när man parkerar. Många har kört i dimma på morgonen till jobbet och tänker inte på att dimljuset står på när de kör hem.

stenha, ofta har dimbakljusen ett glas och en reflektor som inte sprider ljuset som bromsljusen. Utan det blir mer som en röd strålkastare bakåt.

#7 • Uppdaterat: 2012-02-23 17:18
Focus

Hur gör man för att bli bländad av dimbakljusen? Svaret är att man inte kan köra bil, man kör alldeles för nära, man har inte en aning om hur man gör en säker omkörning. Skall man inte köra om finns det heller ingen som helst anledning att köra nära framförvarande bil. I övrigt, se stenha:s inlägg

#8 • Uppdaterat: 2012-02-23 20:15
raggej

Focus: Det är mycket vanligt att man kommer i kapp en bil med dimbakljusen på även i tät stadstrafik och då är de oerhört bländande. Det går inte att jämföra med bromsljusen eftersom de inte lyser hela tiden. För övrigt har alla nya bilar en orange varningslampa för just denna funktion, däremot inte för främre dimljus. Hackenbush: om det är dimmigt eller snöigt så att det är motiverat med dimbakljus så kan du knappast vara tvungen att stänga av dem så fort du blir upphunnen av någon fartdåre som inte har vett på att ta det lugnt.

#9 • Uppdaterat: 2012-02-23 20:29
Audi A5 SB

Klarar man inte att stänga av sitt dimbakljus när man blivit upphunnen av en annan bil: kör inte bil. Stanna hemma eller, gå, cykla, gör något annat.

#a • Uppdaterat: 2012-02-23 20:41
Roger Skagerström

1storstark: Har aldrig varit med om att dimljus fram gjort att man ser bättre i dimma. Däremot är det snyggt :)

Dimbakljus gör ju sitt till det är klart. Men har nog aldrig använt det själv mer än en eller två gånger under 4 år... På min bil så är det ett tredje, återfjädrande steg på den roterande yttre delen av ljusspaken. 0 - dimljus - dimbakljus. Det avaktiveras när man stänger av bilen.

Grejen är väl det att man tänder det när det är dimmigt, och tänker inte sen mer på det. Är det så dimmigt så man måste ha dimbakljuset tänt så har man nog vettigare saker att fokusera på än om bilen bakom är inom avdimnings-avstånd dessutom.

Så jag tror lösningen är - är det så dimmigt så framförvarande har dimljuset på - då kör du nog för nära om du blir bländad av det.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.