Bild
Nästa artikel
Frågeställaren undrar över ekonomisk kompensation vid krock med avställt fordon.

Bilfrågan: Blir jag ersatt?

Bilfrågan
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Det är inte ovanligt att man ser avställda bilar ute i trafiken. Vad händer om man blir påkörd eller krockar med en sådan bil, finns det någon som helst försäkring som tar vid?
Orolig
 
Svar:
Om du skulle ha den dubbla oturen att bli inblandad i en olycka med ett avställt eller oförsäkrat fordon får du hjälp av Trafikförsäkringsföreningen. I den ingår alla trafikförsäkringsbolag och TFF betalar årligen ut stora belopp – långt över en halv miljard kronor – till människor som blivit skadade eller fått något förstört i en olycka med ett oförsäkrat fordon. Risken att drabbas är ganska stor – cirka 60 000 oförsäkrade fordon är ute i trafiken.
Den som kör omkring utan att ha sitt fordon försäkrat åläggs att betala en trafikförsäkringsavgift som uppgår till cirka en hundralapp per dag. Men det räcker inte för att betala skadorna utan försäkringsbolagen får skjuta till pengar – vilket förstås gör premierna för de skötsamma bilägarna högre.
Marianne Sterner, Vi Bilägare

Kommentarer

#1
2016-06-09 09:42

Mängden avställda och oförsäkrade fordon i trafiken är galet hög. Går man på någon parkering och ser en udda bil på något sätt (inte medelsvensson leasingkontainer < 3 år) så är oddsen ganska låga för att den är avställd och oförsäkrad.
Polisen bryr sig inte ett piss. För ett par månader sen rapporterade jag en stulen bil, ett avställt fordon där människorna höll på med antagligen knarkhandel. Fick sitta i kö, sedan ringde de tillbaka efter 3 timmar. Jag hade även foton på en av personerna när de satt i bilen. De brydde sig inte.

#2
2016-06-09 09:45

Problemet för TFF är att deras "kund" ofta är "Pekka i parken" , licensierad bilmålis och som inte betalar de 100 kr per bil och dag som han åläggs och inte heller kan indrivas för han har inga tillgångar, annat än sin bilpark med skitbilar som ingen vill ha...

#3
2016-06-09 09:52

Linköping representing ;)

#4
2016-06-09 12:46

Håller med milkylainen om polisens ambitionsnivå när det gäller bilar som inte får framföras. Det är inte prioriterat vilket antagligen beror på att det inte finns effektiva rutiner för transporter, lagring, ev utlösen, skrotning osv. UK är ett föregångsland där den enskilde polismannen snabbt kan fatta beslut om beslag.

#5
2016-06-09 17:29

Jag läser och undrar bara...
Varför jag betalar försäkring om där finns 60 tusen som struntar att göra detta?
Och vad gör polisen och rödgröna gubbar att ta bort dem 60k bilar från svenska vägar?

#6
2016-06-09 18:40

Detta gäller svenskregistrerade bilar. Men det är fullt på vägarna med den ena skrotbilen efter den andra från Polen, Bulgarien, Estland... listan kan göras lång.
Dessa bilar betalar ingen fordonsskatt i Sverige. Men kör på svenska vägar år ut och år in. Det är t.o.m så illa att de har svensk reklam på bilarna. Med svenska mobilnummer! Att de har giltig försäkring håller jag för osannolikt.

Igår såg jag en långtradare på vägen från Karlstad till Örebro. Den var registrerad i Estland och hade ett stort svenskt åkeris företagsnamn med svensk logotype och kontaktuppgifter. Långtradaren körde som ett svin och sicksackade mellan bilarna.

Polisen måste ut på vägarna och beslagta alla fordon som inte betalar skatt, har försäkring eller har befunnit sig i Sverige för lång tid. Det är dags att få slut på tjuveri och rackarspel. Skrota varenda bil som inte följer lagen. Oavsett om ägaren till bilen är med vid tillfället.

#7
2016-06-10 09:28

Problemet är att det inte går att ha en trafikförsäkring om bilen är avställd. Jag betalar gärna den men vägrar betala straffskatt för en bil jag knappt använder när pengarna dessutom går till fel saker.

#8
2016-06-10 14:26

Styrbjörn. Köp en minst 30 år gammal bil. Då slipper du trafikskatten. Köper du en bil som är fin så kan du rent av gå med i någon MHRF-klubb och därigenom få en mycket förmånlig helförsäkring. Fast det är klart, då blir det mest sommaråkning det blir frågan om.
Men du kan leta upp någon 30+ Volvo, Saab, VW i hyfsat skick och använda den till vardags året runt. Service och reparationer är billiga och mycket kan man göra själv. Delar från Biltema duger ofta bra, men inte alltid.

#9
2016-06-11 20:33

Och hela 420 trafikpoliser i dag och 1980 var det 1800 trafikpoliser så är väl schansen större att bli träffad av blixten än att bli stoppad av någon trafikpolis. Viktigast är ändå att alla laglydiga bilägare får sin välskötta bil besiktigad vart år istället för varannat år även om ingen olycka har kunnat kopplas till något fel på själva fordonet. Bilbesiktning av bilar vart år istället för varannat år har lika stor inverkas på olycksstatistiken som om bilen var nytvättad eller smutsig vid olyckor i trafiken. Det kanske skulle göra mer nytta om myndigheterna lade de miljarder besiktningen kostar bilägarna vart år på fler trafikpoliser i trafiken som då kunde sortera bort några av 20 000 onyktra förare som enligt Trafikverket kör omkring var dag på våra väga och som med säkerhet har större påverkan på olycksstatistiken än den årliga besiktningen av bilen. 1500 fler trafikpoliser skulle nog göra större nytta för säkerheten på våra vägar än lika många besiktningsmän på våra bilbesiktningsstationer tror jag.

#10
2016-06-12 17:02

Instämmer, kort och gott, med PREVIA.

#11
2016-06-14 11:17

Du har helt rätt Previa.

Men det är på en punkt som resonemanget spricker. Och det är vem som betalar. Besiktningen drabbar bilägarens plånbok. Polisen är en kostnad för staten. För staten gäller det att höja skatterna samtidigt som servicen skall dras ner. Därför kommer det bara bli dyrare och dyrare tills folk gör uppror och avlivar de styrande.

Vi går mer och mer mot en samhällskollaps. Tecknen är väldigt tydliga. Läser man lite historia så framgår det ännu tydligare. Alla imperier har efter en tid kollapsat. Inkariket, Romarriket, Ottomanska imperiet, Jugoslavien, Sovjet osv. Detsamma kommer ske med EU och i förlängningen Sverige. Jag tror tyvärr att vi rent av kommer se inbördeskrig i Sverige, liknande det som skedde i Ukraina. Faktum är att det redan idag pågår ett slags inbördeskrig. Och där förlorar de hederliga medborgaren mark varje dag. Bedrägerier och stölder ökar. Polisen gör mindre och mindre, medans medborgaren anmäler mindre och mindre. Att rättsväsendet släpper ut extremt farliga individer som direkt åker hem och dödar...

Utvecklingen som skett i Sverige de senaste 50 åren är inte en utveckling utan en långsam avveckling. Skola, polis, försvar osv är satt i konstant försämring. Vad gott kan komma ur detta?

#12
2016-06-21 20:56

Har just råkat ut för detta "fenomen" pga av slarv eller "postnord"!!! Oviktigt! Men på den faktura jag fick står, förutom det att jag inte hade trafikförsäkring, också ett belopp rörande min bil som då varit oförsäkrad. Men på frågan till försäkringsbolaget varför jag ska betala den biten svarar de att vi hade ett avtal som inte sagts upp eller ändrats. Detta borde innebära att min bil borde ha varit försäkrad mot eventuell olycka men si..... det var den inte!!!!! Det går inte ihop för mig!!!! Det är inga summor att tala om - det är principen!!!
Nån som har nån vettig synpunkt på detta?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.