Bild
Nästa artikel

Bilfrågan: Betala för ny nyckel?

Bilfrågan

"Är det vanligt att bilnycklar går sönder och i så fall varför gäller inte garantin? Är nyckeln en del av bilen?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på läsarfrågor om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Jag har en fråga angående bilnycklar till Kia Cee´d 2010 års modell. Nyckeln har gått sönder i godset och vi reklamerade den hos Hedins bil i Mölndal.

Vi får besked efter en vecka att de inte ersätter nyckeln utan vi får bekosta den själv till en kostnad av 2 000 kronor. Är det vanligt att nycklar går sönder och i så fall varför gäller inte garantin? Jag antar att nyckeln är en del av bilen?

Verkstaden var helt ovetande om problemet och sa att jag var den första som uppvisat en trasig nyckel. Skadan på nyckeln sitter i vecket som blir längst in mot plastdosan. Har ni något råd att ge i hur jag ska agera?

Kerstin Arnesen, Lindome

SVAR:
Kia-importören menar att detta inte är ett vanligt förekommande fel. Kungsbackas uttalande, menar de, saknar teknisk grund och får därför stå för dem. I de få fall nycklar har gått sönder har undersökning av nyckeln visat att det varit fråga om ”yttre åverkan” och denna typ av skador omfattas inte av garantin.

Om man till exempel tappar nyckeln olyckligt på ett hårt underlag kan infästningen spricka och/eller den elektroniska enheten skadas. Nu framgår det inte om nyckeln varit föremål för någon närmare undersökning men det vore naturligtvis på sin plats så att du får en förklaring.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Kommentarer

#1
2012-03-09 08:48

Ja har skadan uppstått för att man tappat den så är det inte ett fabrikationsfel. Men har den gått sönder för att man endast vridit runt den i tändningslåset så borde det vara granit. Då är ju nyckeln använd till vad den är avsedd för. Sedan kan man ju tycka att en nyckel borde vara så välgjord att den håller för att tappas. I varje fall från ett fall på en meter och ner i asfalten. Det brukar de flesta bilnycklar klara.

#2
2012-03-09 10:20

Thommys: "granit"?

#3
Förstikön
2012-03-09 11:50

@Thommys: Dagens bilnycklar innehåller en hel del elektronik med diverse känsliga kretsar som inte tål att tappas i backen hur som helst. Det är inte längre tal om en "enkel" nyckel som låser upp ett lås, utan om rätt komplexa kommunikationsförfaranden mellan nyckelelektroniken och bilens styrdator. Vill du slippa detta får du nog ge dig ut på jakt efter en veteranbil utan styrdator. Varför inte farfars gamla PV eller Amazon?

#4
2012-03-09 12:26

Kom igen. Nycklar är förbrukningsvara.

#5
2012-03-09 12:28

Varför har så pass många bilar fortfarande nycklar? Jag hade en bil 2003 som hade ett smart nyckelkort plus startknapp redan då.

#6
Förstikön
2012-03-09 13:13

@Oomkullrunkelig: Tappar du eller blir av med nyckelkortet hamnar du i samma p*sspotta som den som blir av med nyckeln oavsett anledning. Och att nycklar är förbrukningsvaror är ett synsätt som hör forntiden till. Om du gödslar markerna med nycklar så är bara tillverkaren att gratulera. Många tusenlappar blir det. Skulle jag bli av med min nyckel till min jänkare måste en ny beställas från över pölen. Inget konstigt med det, eftersom nyckeln är ett unikt ID-kort till min bil, på samma sätt som ditt omhuldade nyckelkort. Gissningsvis tar det även ett antal dagar innan du får ditt nya nyckelkort efter en fadäs på krogen eller vid badstranden, eller...?

#7
2012-03-09 14:27

Även jag har en Kia Ceed 2009 som nyckeln gått sönder på.
Det gick inte att få en ny på garantin. Den försäkring jag har mot borttappad bilnyckel, gällde inte heller. Det blev att punga ut med 1900 för en ny nyckel.
Som tur var inträffade felet då jag skulle starta bilen hemma, så reservnyckeln fanns tillgänglig. Annars hade det blivit riktigt besvärligt.

#8
2012-03-09 18:49

Köp en gammal Land-Rover med bladfjädring, så får du en riktig bil på köpet!

#9
2012-03-11 17:17

Vilket svar!! Skall inte en nyckel hålla att tappas i golvet!! Otroligt.. Vilket förtroende får man för ett märke med den inställningen.

#10
2012-03-11 17:23

Ibland blir det billigare att beställa en ny nyckel eller nyckelskal från ett annat land.
http://www.ebay.com/sch/i.html?_sacat=0&_from=R40&_nkw=kia+key&rt=nc&_dmpt=Motors_Car_Truck_Parts_Accessories&Make=Kia

#11
2012-03-12 20:18

För att förtydliga: Nyckeln föll isär och sprintens fäste (öglor) var försvagade avslitna på vissa ställen utan att JAG TAPPAT nyckeln dvs Jag fällde upp nyckeln utan att vara oaktsam då flög den iväg. Skört, dåligt material har använts vid tillverkningen, undrade bara om någon annan fått sin nyckel "lagad" på KIA:S sk garanti. Har varit i kontakt med dem och deras Regionchef som säger att just DET felet som min nyckel har gäller inte garantin. Då undrar jag FÖR VILKEN NYCKELSKADA GÄLLER GARANTIN?????
Jag ser inte nyckel som en förbrukningsvara utan något som skall hålla bilens livslängd om den inte utsätts för våld. Har ägt både Jänkebilar, PV VW Van´s så nog har jag erfarenhet av bilnycklar.

#12
2016-04-18 12:43

Inget unikt problem Nu i helgen så gick andra nyckeln också sönder till vår Kia Ceed 2010. Den första gick sönder för 2 år sedan.

#13
2016-09-09 12:21

I am convinced that #Kia car keys are not fit for purpose. I have two keys, neither remotes work and both retractable key blades have fallen out due to the metal either side of the pin having fractured. I have been driving for 40 years and have never before experienced broken keys. Kia refuse to replace them under the guarantee since I have not serviced the vehicle according to their rules, though what that has to do with the keys I fail to see.
It is now my ambition to discourage any family and friends from choosing Kia. In my opinion they do not even come close to Toyota in terms of customer service :(

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.