Bild
Nästa artikel
Att dragkroken ökar risken för pisksnärtskador är något av en skröna.

Bilfråga: Större risk för whiplash med dragkrok?

Bilfrågan

Stämmer det att risken är större att råka ut för en whiplashskada om bilen du färdas i har dragkrok? Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.
 
Fråga:
Jag har hört av olika personer, varav en som drabbats av en svår whiplashskada, att skaderisken vid påkörning bak-ifrån blir större om ”offrets” bil har en dragkrok, stämmer det?
Lars
 
Svar:
Nej, det är en skröna. Vi har kunnat se en viss ökad risk i äldre bilar (Volvo 240 och Saab 900 – gamla). Men i moderna bilar ser vi ingen ökad risk. Vi har undersökt både verkliga olyckor och i krocktester och tittat på skillnaden mellan bilar utan, med avtagbar och med fast krok.
 
Vi noterade lite lägre värden i krockdockorna när bilen har en avtagbar dragkrok kontra fast, men det är inget vi kunnat belägga i verkliga olyckor. Vi avråder inte från dragkrok men den rekommendation vi brukar ge är att man bör välja en avtagbar krok.
 Anders Kullgren, Folksam

Diskutera: Har du varit med om att dragkroken tagit smällen vid en krock?

Kommentarer

#1
2015-01-22 11:38

Om den påkörande bilen är mjuk framtill så har dragkroken nog ingen betydelse för skaderisken. Men om man träffas av något hårt, ett schaktblad på en skenande traktor?

#2
2015-01-22 13:13

Gunnar, då spelar det nog ingen roll om det finns krok eller inte.

#3
2015-01-22 14:17

@Gunnar, det är inte ofta en plogbil kör in i en... än mindre vanligt med skenande traktorer :)

#4
2015-01-22 16:25

Ju kortare avstånd mellan bilarna desto bättre.
I teorin...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.