Nästa artikel
AutoIndex 2011: Golfklassens mest nöjda bilägare
AutoIndex

AutoIndex 2011: Golfklassens mest nöjda bilägare

Publicerad 23 september 2011 (uppdaterad 8 maj 2014)
BMW:s lilla lyxlirare går hem hos de skandinaviska bilägarna att döma av resultaten i senaste AutoIndex. En indelning i Golfklassen inklusive ett antal närbesläktade modeller visar att BMW 1-serien har de mest nöjda ägarna, tätt före Volvo C30 och Audi A3.

Bilägare i Sverige, Danmark och Norge har tyckt till om sitt bilinnehav avseende bilkvalitet och egenskaper. Ett 20-tal olika frågor som handlat om själva produkten har resulterat i en rankinglista där bilmodellerna ställs mot varandra, och där ägarnas samlade bedömningar visar vilka som är mer nöjda än andra.

BMW 1-serien har ett förhållandevis högt pris, trång kupé och bakvänd teknik. Detta påverkar inte de nyblivna eller de redan etablerade BMW-ägarna. Höga betygspoäng i stort sett rakt över resulterar i en tämligen säker förstaplats.

BMW 1-serien sticker ut i det avseendet att det är klassens enda bakhjulsdrivna bil. Till skillnad mot storlekskonkurrenterna är BMW också enda märke som har motorn monterad på längden.

Cee'd en överraskning
Detta koncept påverkar kupéutrymmet, men BMW:s konstruktörer har alltid hävdat att optimala köregenskaper kräver drivning på bakhjulen. Ägarna håller uppenbarligen med, eftersom dessa egenskaper prioriteras.

Köregenskaper av högsta klass, med framhjulsdrift, ger också Volvos ”nya” Golfklassare. Bilen kom redan hösten 2006, och enligt källor från Volvos egna interna kvalitetskontroller, har det visat sig att just C30 dras med minst problem i hela modellprogrammet. Det bekräftas också av ägarenkäten i Scandinavian AuitoIndex där Volvo placerar sig före både Audi A3 och VW Golf.

Eftersom åldersintervallet i undersökningen är ett till fyra år gamla bilar – enkäten är gjord under januari och februari i år – har några fabrikat med fler modeller. ”Gamla” Peugeot 307 rankas lägst, men i gengäld får efterträdaren 308 betydligt högre poäng. Däremot är inte skillnaden mellan nya Toyota Auris och gamla Toyota Corolla speciellt stor.

För många kan det kanske tyckas överraskande att en storsäljare som Kia Cee´d inte hamnar högre upp i rankinglistan. En djupdykning bland de separata frågorna ger vissa besked. Bilen rankas exempelvis lågt på frågor om ljudnivå inne i kupén, lackens lyster och hållbarhet och vid bedömningarna om design.

Däremot får Kia Cee´d bland de allra högsta poängen – liksom Hyundai i30 – på frågan om bil för pengarna. Och det är ju på den vägen, inklusive garantin, som Kia nått försäljningssuccé.

Golf bullrar mer i Sverige
De separata frågorna ger för övrigt intressanta fingervisningar. Sålunda hamnar också en udda bil som Seat Leon högt på frågan om bil för pengarna, liksom Suzuki SX4 och Mitsubishi Lancer. Volvo C30 är också högt rankad, bra mycket högre än exempelvis totalvinnande BMW 1-serien.

I frågan om pålitligheten hos brukselektroniken, alltså det som handlar om fönsterhissar, lås med mera hamnar fyra japanska bilar i topp – Mazda 3-serien främst – med Citroën och Peugeot i de nedre regionerna.

Upplevt kupébuller resulterar däremot i jämförelsevis sämre betyg för Mazda 3, Seat Leon och Kia Cee´d. Här är ägarna av BMW 1-serien, Volvo C30 och Peugeot 308 mest nöjda. En överraskning är att VW Golf hamnar över medel, sett till de dåliga testrapporter som Vi Bilägare presenterat.

En trolig förklaring är att danska och norska bilägare – med 60 procent påverkan på resultaten – inte upplever ljudnivån lika störande som svenska bilägare. Just VW Golf, och även Audi A3, klarar inte av den svenska grovkorniga asfalten speciellt bra.

Säkerhet/karaktär, pålitligheten och kvaliteten som helhet resulterar i höga poäng för BMW, Volvo, Audi och Volkswagen. För BMW ger också frågan om bränsleförbrukning i förhållande till konkurrenterna många extra betygspoäng.

AutoIndex 2011:

» Scandinavian AutoIndex 2011 resulterade totalt i 58 868 fullständiga svar från privata bilägare i Sverige, Danmark och Norge. Sverige med störst marknad har störst påverkan på resultatet, 40 procent, medan Danmark och Norge har 30 procent vardera.

» Denna redovisning handlar enbart om själva bilen. Enkäter om verkstäder, återförsäljare och lojalitet presenteras separat för varje land.

» Undersökningen genomfördes i januari–februari 2011.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-09-23 10:28
FredrikEmilsson (ej verifierad)

Bara att gratulera!
Detta är ett bra bevis på att man hittat "rätt" kunder (eller tvärtom).
De har lev. det kunderna förväntat sig.
Samma gäller t.ex. Kia.

#2 • Uppdaterat: 2011-09-23 12:12
Oomkullrunkelig

Varför inte göra undersökningar som på ett objektivt sätt mäter antalet fel, servicetimmar osv? Det här säger ju bara att ägarna har fått vad de tror att de ville ha. Det säger ingenting om de verkliga egenskaperna.

Och angående bakhjulsdrift: hur kan man hävda att optimala köregenskaper kräver drivning på bakhjulen, när verkligheten säger något annat?

De optimala köregenskaperna torde man få med fyrhjulsdrift.

#3 • Uppdaterat: 2011-09-23 13:19
tedsvensson

Nåja, jag tycker inte min Golf 6 bullrar så värst mycket mer än vad min Volvo V70 II gjorde. Kanske har vi bättre asfalt i skåne än i Stockholm?

#4 • Uppdaterat: 2011-09-23 14:04
Raphael

Alla dessa undersökningar baserar sig ju på ägarnas uppgifter, och det finns givetvis en stor felmarginal här. Vad är garantierna för att ägarna fyller i korrekt information? Det är givetvis svårt att vara objektiv när det gäller så subjektiva värderingar som vad som kännetecknar bra vägegenskaper, komfort, utrymmen, prestanda etc.

Men, undersökningen har ändå ett värde - för den handlar om hur väl bilföretaget har lyckats med att uppfylla sin kunders förväntningar och krav på den produkt de har införskaffat.

#5 • Uppdaterat: 2011-09-23 14:07
FredrikEmilsson (ej verifierad)

Håller med Ted, tycker Golf är helt ok ljudmässigt. Beror nog mycket på däcken.

#6 • Uppdaterat: 2011-09-23 16:08
Peugo

Nyaste Golf är inte ok ljudmässigt, tycker inte det räcker att säga att det beror på däcken för det gäller ju alla bilar eller hur? Golf är nog ännu också för bullrig på lite dåligare vägyta men det borde alla som ägt en VW-bil vara vana med vid det här laget? Hoppas VW satsar mera på det i fortsättningen och inte fösöker med marknasföringstricks som denna gång! Volvo V70 är tom i DRIVEe utföring också väldigt, väldigt mycket tystare än Golffen.

#7 • Uppdaterat: 2011-09-23 16:21
FredrikEmilsson (ej verifierad)

Klart det kan bero på däcken. Om du väljer bredare däck/lägre profil så är det klart att det bullrar mer. Läs däckstest så ser du att det t.o.m. skiljer mellan olika märken med samma dimension.

#8 • Uppdaterat: 2011-09-23 20:37
quattron

Istället för att rikta alla blickar mot vinnarna, kanske man ska rikta blickarna lite mot den andra änden av resultatlistan. Vad är det som gör dessa så missnöjda och varför känner man igen vissa märke från år till år? Bryr de sig inte om sina kunder och förbättrar sin kvalitet?

#9 • Uppdaterat: 2011-09-24 09:54
KaptenOberkommando

"bakvänd teknik" - sicket uttryck ...

#a • Uppdaterat: 2011-09-24 12:58
saabnisse

Konstig rapport.
I dagens DN redovisas delar av Länsförsäkringars maskinskaderapport där just BMW 1 placerar sig som nummer 3 bland de sämsta bilarna.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.